Of u nu van gastronomie houdt, opgewonden raakt van historische veldslagen of graag nieuwe musea bezoekt, onze oosterburen hebben alles in huis om u tot een bezoek te verleiden.

Bauhaus bouwt feest

Negentig jaar na haar ontstaan heeft de destijds revolutionaire kunststroming Bauhaus nog niets aan actualiteit ingeboet. Ter herinnering aan de opleiding die in 1933 onder druk van het nationaalsocialisme definitief werd opgedoekt, loopt in het Berlijnse Bauhaus-Archiv een overzichtstentoonstelling met werken van zowel docenten als studenten van de school, in samenwerking met het New Yorkse MoMa (tot 4 oktober). In de buurt van Weimar en Dessau, waar de twee Bauhausscholen staan die in 1996 Unesco Werelderfgoed werden, kunt u ondertussen thematische wandelingen maken of tentoonstellingen over de stroming bezoeken.

Info : www.bauhaus2009.de.

De weg naar Neuschwanstein

Met zijn uitstekende wegen leent Duitsland zich perfect voor een roadtrip. De eerste en bekendste autoroute van Duitsland, de zogenaamde Romantische Strasse, voert u langs enkele van de meest idyllische plekjes van het land : van het historische stadje Würzburg aan de Mainrivier over “die schöne blaue Donau” tot de Beierse Alpen. Kers op de taart is eindhalte Füssen, aan de voet van het kasteel Neuschwanstein. Het hallucinante sprookjeskasteel behaalde in 2007 nog een finaleplaats in de verkiezing van de zeven nieuwe wereldwonderen. De vereenzaamde en wereldvreemde bouwheer van het kasteel, de negentiende-eeuwse Beierse koning Ludwig II, bijgenaamd de sprookjeskoning, liet – naast een lege staatskas – trouwens wel meer megalomane toevluchtsoorden na. Herrenchiemse, op een eilandje in de buurt van München, was het Duitse antwoord op Versailles, met een spiegelzaal die het Franse origineel zelfs overtreft. Schloss Linderhof werd dan weer een rococopaleis, waar Ludwig zich met behulp van een namaakgrot en een bootje op een artificieel meer kon onderdompelen in zijn fantasiewereld.

Info : www.romantischestrasse.de, www.schloesser.bayern.de.

Kunst en kolossen

“Varus, geef mijn legioenen terug !” zou de Romeinse keizer Augustus uitgeroepen hebben, toen hij tweeduizend jaar geleden de grootste nederlaag leed die het Romeinse Rijk tot dan toe had gezien. Vijftienduizend Romeinse soldaten werden door Germaanse barbaren in de val gelokt in het Teutoburgerwoud, een gebeurtenis die de verdere geschiedenis van Europa grondig beïnvloedde. Nog tot 25 oktober belicht de drieledige expo Imperium Konflikt Mythos 2009 die veldslag. Drie steden in het voormalige oorlogsgebied – Halter am See, Kalkriese en Detmold – belichten respectievelijk de Romeinse militaire geschiedenis, de archeologische vondsten en de mythe rond de Germaanse overwinnaar Hermann der Cherusker. Voor een kunstzinnige kijk kunt u terecht op Colossal, een project onder leiding van Jan Hoet dat dieper ingaat op feiten en fictie van de Varusslag. Werk van twintig hedendaagse kunstenaars, onder wie de Belgen Wim Delvoye en Ives Maes, wordt voorgesteld langs een 120 kilometer lang parcours met de toepasselijke naam Colossal Route, dat u per fiets kunt afleggen.

Info : www.imperium-konflikt-mythos.de, www.colossal.de.com.

Leefbare steden

Het internationale consultancybureau Mercer stelt jaarlijks een lijst van de meest leefbare steden ter wereld op, en daarin scoort Duitsland erg goed. De top 10 omvat maar liefst drie Duitse steden : Düsseldorf, München en Frankfurt staan achtereenvolgens op de zesde, zevende en achtste plaats. Als u die leefbaarheid zelf wil ondervinden, geven we u alvast deze tips mee :

Düsseldorf heeft met het spectaculair verbouwde K21-museum een van de meest hedendaagse kunstcollecties van het land met werk van Nam June Paik, Paul McCarthy, Jeff Wall en Marcel Broodthaers.

Info : www.kunstsammlung.de, www.duesseldorf.de.

München is meer dan het jaarlijkse drinkfestijn Oktoberfest, het is ook de thuisbasis van autoconstructeur BMW. U vindt er het in 2008 gerenoveerde BMW Museum en het spectaculaire BMW Welt, dat u helemaal onderdompelt in de filosofie van het merk.

Info : www.bmw-welt.com, www.munich-tourist.de.

Frankfurt am Main, door zijn vele wolkenkrabbers ook wel eens Mainhattan genoemd, is het zakelijke centrum van de Bondsrepubliek. Van 14 tot 18 oktober kunt u er terecht voor ’s werelds grootste boekenbeurs, de Frankfurter Buchmesse. Dit jaar is China het gastland.

Info : www.buchmesse.de, www.frankfurt-tourismus.de.

Sauerkraut voorbij

Met typische gerechten als Bratwurst, Eisbein en Schweinehaxe denkt u bij de Duitse keuken onvermijdelijk aan Sauerkraut. Toch is het land op culinair vlak aan een stevige opmars bezig, met nu negen driesterrenrestaurants in de Michelingids. Van alle Europese landen moeten onze oosterburen enkel Frankrijk laten voorgaan. Begin dit jaar veroorzaakte diezelfde Michelingids trouwens nog een gastronomische aardverschuiving door met de Duitse Juliane

Caspar een vrouw ‘uit den vreemde’ aan het hoofd te plaatsen van de Franse versie van de culinaire bijbel. Enkele Duitse meesterkoks, zoals Heinz Winkler (www.residenz-heinz-winkler.de) van het hotel en tweesterrenrestaurant in de buurt van München, hebben zich trouwens gespecialiseerd in oerduitse gerechten, gemaakt met Franse finesse. Met menuprijzen tussen 89 en 170 euro in zijn tien beste restaurants mag culinair Duitsland zich ook relatief toegankelijk noemen.

Info : www.viamichelin.de, www.gaultmillau.de.

Valpartij

Wie de komende weken Duitsland en de regio rond Berlijn bezoekt, kan uiteraard niet voorbij aan de twintigste verjaardag van de val van de Berlijnse muur. Zo brengt het Deutsches Historisches Museum in Berlijn Oost- en West-Duitse kunst samen uit de tijd van de Koude Oorlog, terwijl een begeleide tour in Potsdam onder meer langs de Glienicker Brug voert, de plek waar Oost en West jarenlang spionnen uitwisselden. Een aanrader is ook de Mauerguide, die u per gps langs het historische parcours voert en voor 8 euro onder meer aan Checkpoint Charlie gehuurd kan worden. Hoogtepunt: het weekend van 7 tot 9 november. Dan wordt aan weerszijden van de Brandenburger Tor het Fest der Freiheit gevierd, met onder meer uitvergrote dominostenen tussen de Reichstag en de Postdamer Platz, een lichtspektakel op diverse historische plaatsen in de stad en projecties op de Alexanderplatz en aan het Hauptbahnhof.

Info : www.mauerfall09.de, www.mauerguide.com.

Zorba in het groen

Schwerin, de hoofdstad van het kleinste Bundesland Mecklenburg-Vorpommern, dat grenst aan Polen en de Baltische Zee, verwacht dit jaar ongeveer twee miljoen bezoekers voor de Bundesgartenschau 2009, kortweg BUGA. Voor de tweejaarlijkse tuinenshow werd in Schwerin zo’n 55 hectare groen aangelegd rond het centrale Schwerinkasteel en aan de rand van het gelijknamige meer. In de kasteeltuin kunt u trouwens nog de hele maand augustus terecht voor de jaarlijkse Schlossfestspiele, waar u in de open lucht de musical Zorba de Griek kunt bijwonen, met het feeëriek verlichte slot op de achtergrond.

Info : www.buga-2009.de, www.theater-schwerin.de/schlossfestspiele.

Weg uit Hamelen

Het Weserbergland, op het grensgebied tussen de deelstaten Nedersaksen, Hessen en Noord-Rijnland-Westfalen, is vooral bekend door de gebroeders Grimm die er veel van hun verhalen optekenden. Iets waar onder meer de toeristische dienst van Hamelen de broers tot op vandaag dankbaar voor is. Precies 725 jaar geleden zou de beroemde rattenvanger met behulp van een blokfluit alle 130 kinderen uit de stad hebben weggelokt – een verjaardag die uitgebreid ‘gevierd’ wordt met op woensdagen een humoristische musicalversie van het verhaal (tot 9 september) en op zondagen een openluchtspektakel (tot 13 september). Tachtig acteurs geven daarbij in historische kostuums het beste van zichzelf. Hamelen ligt trouwens op het kruispunt van twee Europese wandelwegen : de E1-wandelroute loopt van Scandinavië tot in Italië, terwijl de E11 u van Den Haag tot aan de Pools-Litouwse grens brengt.

Info : www.725-jahre-rattenfaenger.de. Voor de Europese wandelroutes : www.era-ewv-ferp.org.

Echt Neues

Het Berlijnse Museuminsel, een eilandje in de Spreerivier, herbergt een van de grootste kunstcollecties van Europa in vijf musea. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd dit stukje Unesco-werelderfgoed grotendeels verwoest. In tegenstelling tot het Bode-Museum, het Altes Museum, de Alte Nationalgalerie en het Pergamonmuseum, die alle gerestaureerd werden, bleef het bijna volledig platgebombardeerde Neues Museum op heropbouw wachten. Die werd pas in 1985 in het vooruitzicht gesteld en wordt nu, 24 jaar later, een feit. Op 15 oktober opent het door de Britse architect David Chipperfield hertekende museum opnieuw zijn deuren. Voor het eerst sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog kunt u er dan opnieuw de Egyptische collectie met de wereldberoemde buste van Nefertiti en de prehistorische collectie bewonderen.

Info : www.smb.spk-berlin.de.

Woodstock van de jazz

Van 29 tot 31oktober ontvangt Frankfurt het veertigste Deutsches Jazzfestival. Op de feesteditie van het langstlopende jazzfestival ter wereld worden onder de titel Woodstock Vibes herinneringen opgehaald aan het legendarische rockfestival uit 1969. Zo waagt het World Saxophone Quartet zich aan composities van Jimi Hendrix, en brengt het Franse pianotrio de geest van Summer of Love weer tot leven. De Amerikaanse altsaxofonist David Sanborn, die verscheidene Grammy’s won en optrad met sterren als The Rolling Stones, David Bowie en Stevie Wonder, geeft met de Hessischen Rundfunk-Bigband een jazzy interpretatie van de gitaarmuziek van Carlos Santana. Het festival wordt dit jaar ook uitgebreid met een kinderconcert en een slotfeest met dj’s van de Hamburgse discotheek Mojo Club die acid jazz, NuSoul en electro funk beloven.

Info : www.jazzfestival.

hr-online.de

Door Pieter Lantsoght

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content