DRUK IN LEUVEN

Architect Stéphane Beel behield de zuilen in de Vanderkelenstraat als ingang van het Leuvense museum M. © WOUTER VAN VAERENBERGH

Tien weken lang gidsen we je langs bekende en minder bekende trekpleisters in België. Deze week : de twintig aanraders in Vlaams-Brabant. Waar de sangria beter smaakt dan op de dijk van Oostende. Waar je vlees kunt kopen in de Pensstraat. En waar tourist traps charmant zijn.

1. DE HIPPE STRAAT

Leuven weet het al langer, nu de buitenwereld nog : de Mechelsestraat hoeft qua hipgehalte niet onder te doen voor Brussel of Antwerpen. Je vindt er onder meer Sumô (nr. 7, schoenen van Dries Van Noten, Ann Demeulemeester & co.), De Tafel van Feliz (nr. 11, voor gedekte tafels die ooohs en aaahs ontlokken), Mixte (nr. 39, hipsterkleding van Sessùn en American Vintage). En vergeet niet binnen te stappen bij kaasmeester Fried Elsen die 200 soorten kaas verkoopt (nr. 36). De Mechelsestraat in stijl afsluiten doe je met een huisgemaakte icetea onder de gele parasols van Les Parisiennes (Schrijnmakersstraat 31).

2. WATERLOPEN

Over het water lopen, dat kan in Het Vinne, een natuurdomein van 130 ha in Zoutleeuw, een weinig bekende stad in Vlaams-Brabant. In Het Vinne ligt een wandelpad over de waterplassen, wat idyllische plaatjes oplevert.

Ossenwegstraat 70, 3440 Zoutleeuw

3. DE GEVELROUTE

Visit Brussels stippelde een fietsroute uit langs de mooiste art-nouveaugevels in onze hoofdstad. Omhoog kijken is de boodschap. Onze favorieten : het voormalige Old England warenhuis, nu Muziekinstumentenmuseum (imposante ijzer-en-glasarchitectuur, Hofbergstraat 2, 1000 Brussel) en Huis Ciamberlani (let op de sgraffito, de gouden muurdecoratie, Defacqzstraat 48, 1050 Brussel).

www.visitbrussels.be

4. ARTY-FARTY

Ook The New York Times schreef het onlangs : er b(l)oeit iets in de Brusselse kunstscene. De must visit-galeries zijn intussen niet meer op één hand te tellen. Een beperkte selectie : Meessen De Clercq zit in een oud medisch laboratorium (Abdijstraat 2A, 1000 Brussel), Xavier Hufkens is de Brusselse art father (St-Jorisstraat 6 en 107, 1050 Brussel), Office Baroque is alleen al om zijn art-nouveaugevel de moeite (Bloemenhofplein 5, 1000 Brussel) en Rodolphe Janssen heeft deze zomer de befaamde Amerikaanse ‘fotoverkrachtster’ Marlo Pascual op bezoek (Livornostraat 35, 1050 Brussel).

5. DE FLANEERROUTE

Flaneren door de Dansaertstraat, dat gaat als volgt. Helemaal in het begin doe je aan designspotting op de twee verdiepingen van La Fabrika (nr. 182). Je haalt je portemonnee boven bij hét icoon van de Belgische mode, Stijl (nr. 74). Je maakt over de middag een zijsprongetje naar de oesterbar op het Sint-Katelijneplein. Je shopt de parisiennelook bij Ba&sh (nr. 58) of The Kooples (nr. 88). Op het einde van de dag pik je avant-gardemagazines op bij The Siblings Factory (Oude Graanmarkt 31) om vervolgens neer te ploffen voor een pizza, huisbereid door de dames van La Belle Equipe (nr. 202).

6. TOURIST TRAP

Ja, het zit er vol toeristen en toch móet je hier geweest zijn : Taverne du Passage in de Koninginnegalerij. Wereldberoemd om zijn garnaalkroketten (het recept wordt naar verluidt in een kluis bewaard) en obers met gouden epauletten.

Koninginnegalerij 30, 1000 Brussel, www.taverne-du-passage.be

7. WEGLEZEN

Boekwinkels met meerdere verdiepingen, ze bestaan nog. De Filoloog in Leuven is een literaire outlet met boekgerelateerde geschenken, je vindt er een mooie collectie (raam)posters met gedichten en er staat altijd wel een lezing of workshop op het programma (Tiensestraat 6, www.defiloloog.be). Inpakken en weglezen : dat kan à la minute aan de overkant, op het terras van de Universum, met een glas sangria bomvol fruit (Herbert Hooverplein 26). Minstens even lekker als op de dijk van Oostende.

8. BROODJE BRUSSEL

Het was een Zwitserse familie die in 1873 de kruidenierszaak Au Suisse startte, maar die vandaag nog Zwitsers noemen, zou een belediging zijn. Het gemarmerde en gespiegelde interieur lijkt trendy, maar ziet er al jaren hetzelfde uit. Een tip, als je niet kunt kiezen aan de eindeloze toog met beleg : probeer de huisgemaakte paté.

Anspachlaan 73-75, 1000 Brussel, www.ausuisse.be

9. MEUS’ MOLEN

Zeg “Leuven” en “Meus” en iedereen denkt aan Jeroen. Maar is er nog een Meus. Hans, de broer van, baat in het naburige Sint-Joris-Winge een brasserie uit in een oude watermolen, te midden van een natuurgebied met vijvers, waar onder meer de Sassenbeekwandeling en de Gemperoute voor fietsers starten. Op zijn menu : asperges op Vlaamse wijze, Tomat-Krevet en Hagelandse stoverij met Lubbeekse mosterd. Elke laatste vrijdag van de maand is er den avond van de platte portemonnee : een driegangenmenu voor 25 euro, inclusief dranken.

Gempstraat 56, 3390 Sint-Joris-Winge, www.gempemolen.be

10. DE PENSSTRAAT

Aan het begin van die Leuvense straat zit de befaamde slager Rondou. Met ouderwetse neonverlichting en grote stukken spiering in de etalage. Rondou is al sinds 1965 een familiebedrijf. Grootvader was slachter, vader slager en Filip Rondou zet de slagerij verder. Het vlees – Belgisch witblauw, maar evengoed Schotse black angus of rubia uit Galicïe – komt hier op karkas binnen en mag wekenlang rijpen. “Sommige dingen hebben tijd nodig om smaak te krijgen.”

Pensstraat 3-5, www.beenhouwerijrondou.be

11. CRUISEN

Het Pajottenland, de Zennevallei, het Hageland : ze pakken graag uit met hier en daar een heuvel(tje) en daarom hoeft het niet te verbazen dat je in Vlaams-Brabant op veel plaatsen scootertours kunt boeken.

www.locadream.be ; www.vespa4rent.be ; www.scootertours.be

12. (STIL)LEVEN

Wat als de muren konden spreken ? Het Britse theatergezelschap WildWorks brengt het verleden van het Kasteel van Gaasbeek tot leven in een labyrint van optredens en (licht)installaties. Een atypisch museumparcours. Sluit af met een wandeling door de indrukwekkende museumtuin met zijn vijvers, paviljoenen en triomfboog.

‘Once upon a castle’ loopt nog tot 9 november. Kasteelstraat 40, 1750 Gaasbeek, www.kasteelvangaasbeek.be

13. COCKTAILS OP M

Omdat de architectuur van Stéphane Beel intrigeert, omdat de bar op het dakterras een prachtig uitzicht over de daken van de stad biedt, en omdat het museum oude en hedendaagse kunst durft te mixen. Dwingende redenen genoeg die van M in Leuven een tussenstop maken.

Vanderkelenstraat 28, www.mleuven.be

14. REEËN SPOTTEN

Het Zoniënwoud heeft zijn bijnaam ‘beukenkathedraal’ niet gestolen : de beuken zijn er meer dan 200 jaar oud. Omdat de meeste mensen het woud in de (late) namiddag bezoeken, heb je ’s ochtends de meeste kans om schichtige reeën te spotten. Wie heel, heel vroeg komt, ziet misschien een everzwijn, dat in 2006 opnieuw zijn rentree maakte in het bos, na een afwezigheid van meer dan een eeuw. Dorst of honger gekregen ? De Brusselse brasserie Istas, aan de uitlopers van het bos in Overijse heeft een uitgebreide boterhammen- en bierkaart.

www.zonienwoud.be

Istas, Kapucijnendreef 1, 3090 Overijse

15. TÊTE À TÊTE

In het hart van de Leuvense binnenstad ligt een parkje verborgen. Met zijn idyllische brug en romantisch prieeltje is het Dijlepark, in de volksmond ‘Japans parkske’, the place to be voor een picknick, tête à tête (in de Schapenstraat).

16. STERRENBROOD

Yves Guns bakt zijn brood in een houtoven en experimenteert graag met zeldzame smaken. Sterrenchefs lopen de deur plat voor zijn zuurdesembrood.

Mechelsesteenweg 166, 1933 Sterrebeek ; Leuvensesteenweg 305, 3070 Kortenberg ; Tervuursesteenweg 93, 3060 Bertem, www.yvesguns.be

17. PJEIREFRETTERS

Paardenvlees proeven, waar anders dan in Vilvoorde, de stad van de pjeirefretters ? Lekker en een heel klein beetje zoet, volgens kenners. Magerder, rijker aan ijzer en dus gezonder dan rundvlees, volgens uitbater Fons Gulickx van het legendarische restaurant De Kuiper. De ‘paardensteak special’ komt hier altijd met kropsla en huisgemaakte mayonaise op tafel.

Vissersstraat 51, 1800 Vilvoorde

18. STADSWALVIS

Wie weet dat er in het centrum van Leuven een skelet van een Groenlandse walvis te bewonderen valt ? Het zogenaamde Zoölogisch Museum van de KULeuven, met meer dan 5000 opgezette dieren, is een goed bewaard geheim.

Naamsestraat 59, 3000 Leuven

19. PEOPLE WATCHING

Perfecte uitkijkpost : het terras van het legendarische Café Métropole, een Brussels instituut sinds 1890. Vorig jaar ging het dicht voor een opfrisbeurt, al veranderde er nu ook weer niet zoveel. Binnen werd het belle-epoquedecor bewaard, maar belangrijker : het ietwat ingekrompen terras met zicht op de va-et-vient van het Brouckèreplein telt nog steeds 150 stoelen.

De Brouckèreplein 31, 1000 Brussel

20. GEUZELAND

De missing link tussen wijn en bier. Zo wordt geuzebier weleens omschreven. Het heeft zijn smaak te danken aan het microklimaat in de Zennevallei, het ontstaat als enige bier ter wereld door spontane gisting én het zit meestal in een champagnefles. Op de Geuzefietsroute passeer je langs brouwerijen Oud Beersel, Boon en 3 Fonteinen. De konijn met geuze smaakt trouwens nergens zo lekker als in het gelijknamige café van die laatste brouwerij.

www.toerismevlaamsbrabant.be, 3 Fonteinen, Herman Teirlinckplein 3, 1650 Beersel, www.3fonteinen.be

DOOR VEERLE HELSEN & FOTO’S WOUTER VAN VAERENBERGH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content