Louis Vuitton kruist de verjaardag van zijn atelier in Asnières-sur-Seine met die van het Rode Kruis. Voor het goede doel mochten Ferran Adrià en andere creatieve grootheden de reisuitrusting van hun dromen ontwerpen.

Precies anderhalve eeuw geleden, en vijf jaar na de opening van zijn eerste winkel in Parijs, startte Louis Vuitton een atelier in Asnières-sur-Seine. Praktisch gelegen, aan de rivier ten noordwesten van de stad. Het atelier vervaardigt sindsdien de stoutste dromen van welgestelde lui die een uniek stuk willen laten vervaardigen. Van een reiskoffer met mobiele minibar, de wensdroom van een reislustige wijnkenner, tot een viooletui. De maatwerkafdeling, een pronkstuk van Franse savoir-faire, staat trouwens nog altijd onder leiding van Patrick-Louis Vuitton, een directe afstammeling van stichter Louis Vuitton (1821-1892).

Tegelijkertijd viert ook het Rode Kruis zijn honderdvijftigste verjaardag, of toch bijna. In 1859 vond immers de veldslag van Solferino plaats tussen de legers van Savoye en Oostenrijk. Toen de Zwitserse bankier Henry Dunant de dag nadien ter plaatse arriveerde, maakte het menselijke leed zo’n indruk op hem dat Dunant zelf een droom formuleerde : de oprichting van een neutrale organisatie om de gewonden te verzorgen, telkens zich ergens in de wereld een oorlog voordoet.

Louis Vuitton organiseert rond het jubileum een apart liefdadigheidsproject : de LMVH-dochter vroeg zes creatieve grootheden om zelf uniek maatwerk te bedenken, vervaardigde vervolgens hun ontwerpen en verkoopt de kleinoden volgende week dinsdag voor het goede doel, tijdens een gala-avond bij Sotheby’s in Londen. De unieke creaties worden vooraf ook aan het grote publiek getoond.

Wat u zoal mag verwachten : een trolley waarin sterrenchef Ferran Adrià afzonderlijke compartimenten voor kookgereedschap voorzag en een zwarte gitaarkoffer voor Gustavo ‘ Brokeback Mountain‘ Santaolalla, terwijl Marc Jacobs, de creatieve directeur van het huis, een aangepaste kooi voor zijn twee pitbulls liet vervaardigen. Andere eregasten die hun verbeelding de vrije loop mochten laten, waren onder meer fotografen Annie Leibovitz en kunstenaar Damien Hirst. De opbrengst van het maatwerk gaat naar de strijd van het Rode Kruis tegen ondervoeding in Nigeria.

Tentoonstelling van 13 tot 17 november bij Sotheby’s, New Bond Street 34-35, W1A 2AA Londen. Info : www.louisvuitton.com, www.sothebys.com

Door Wim Denolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content