Keuken : 7 i Decor : 7 i Comfort : 6 i service : 7 i Prijs/kwaliteit : 7

Door Pieter Van Doveren / Foto’s Jan Caudron

K antoorpersoneel uit de wijk Zurenborg en jonge en oude bewoners van de Cogels Osylei en de Waterloostraat kunnen op een ontspannende manier de maag vullen in Verven & Borstels. Het eethuisje heeft zijn onderkomen in een pand zonder pretenties, uit de eerste helft van vorige eeuw. Op het adres was lang geleden een drogisterij. Verven & Borstels valt in de smaak door de eenvoudige inrichting, door de oprechte bereidingen van Jan Boogaerts en door de manier waarop Jeroen Van Den Broeck de bezoekers op hun gemak weet te stellen. Eten doe je in de voormalige winkel of de achterliggende voorraadkamer. Beide vertrekken zijn bescheiden van afmetingen en sober ingericht. In de winkel staat een oude, betegelde slagerstoog met flesjes cola en Looza achter het uitstalvenster en pronkt een monumentale oude snijmachine. Het zijn beide erfstukken van Jeroens grootvader, die beenhouwer was. Als decoratie zijn er verfblikken met het logo van het restaurant als etiket. De blikjes doen denken aan de Campbell’s soep van Andy Warhol.

Kok Jan Boogaerts heeft gekozen voor vers en steekt tijd in het bakken van brood en koekjes. Omdat hij op een arbeidsintensieve manier kokkerelt, is er een beperkte spijskaart. Het repertoire bestaat uit slechts vier voorgerechten, vier hoofdgerechten en vier nagerechten. Daarmee moet je het ’s avonds doen, want menu’s zijn er niet. Van 10 tot 16.30 uur is er een aparte lunchkaart. Alle gerechten, van broodjes tot lasagne en gebak van de dag, kunnen ook mee naar kantoor of huis worden genomen. Wij kwamen ’s avonds, kregen een tafeltje met ongemakkelijk lage stoelen en werden vergast op een kokossoepje met kerrie en appel.

Wij kozen verschillende voor- en hoofdgerechten. Ravioli was gevuld met een mengeling van gepureerde tuinbonen en ricotta en verscheen in een smakelijke zuiderse bereiding met zwarte olijfolie, parmezaankaas en droogtomaatjes (11 euro). Aan de overkant kwam sushi van aardappelpuree, gevuld met gemarineerde makreel en opgediend met schuim van zure room en Zweedse kaviaar ( löjrom van de eitjes van lojavis, 13 euro). Het vervangen van rijst door aardappelpuree in sushi vonden wij maar matig geslaagd. Het idee was waarschijnlijk een overblijfsel uit de periode dat de kok in het restaurant Absoluut Zweeds kookte. Daar werden wel vaker vreemde dingen gedaan ! Kalfsmedaillon met rosé gebakken, mals en sappig vlees kreeg in een surf & turf-bereiding het gezelschap van gebakken asperges, snijbiet en mousseline van kreeft (21 euro). Het fijne vlees van schelvis was met lardo op zijn vel gegaard en kwam op het bord met gepocheerd ei, mousse van broccoli en huisgemaakte ketchup van gekonfijte tomaat (17 euro). Beide hoofdgerechten waren lekker. Het glas werd gevuld met een Ontanon Crianza, een op hout gelagerde, gecorseerde Spaanse rode wijn, gemaakt uit druiven die veel zon hadden gezien (25 euro). Om op een zomerse manier af te sluiten, was er millefeuille met witte chocolade, mascarpone, karamelaardbeien en balsamicosiroop (6,50 euro). Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Duo met horeca-ervaring Jan Boogaerts is de kok. Hij kreeg een beroepsopleiding in hotelschool Ter Duinen in Koksijde en ging aan de slag in restaurants als Absoluut Zweeds, Panna Cotta (beide in Antwerpen) en Grand Café Lamot in Mechelen. Vennoot Jeroen Van Den Broeck is de zoon van een restaurateur. Hij begon op vijftien-jarige leeftijd in de horeca te klussen en heeft van het bedienen zijn beroep gemaakt. Omdat Jan achter de schermen kokkerelt en omdat Jeroen zich attent tussen de tafels beweegt, is hij het gezicht van Verven & Borstels.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content