In de Gentse haven stelden de Vlaamse ontwerpers Quinze & Milan hun eerste drijvende loft voor. Een buitenbeentje, want het historische schip mocht maar mondjesmaat verbouwd worden.

Voor Rem Koolhaas ontwierpen ze de zitmeubels voor de Seattle Public Library. In Milaan slaagden ze erin om visueel aanwezig te zijn zonder op de Salone del Mobile te staan – door met een camper post te vatten voor het beursgebouw en honderden draagtasjes in fluo roze en groen uit te delen. En in New York openden ze vorige maand een showroom – op Broadway. Als er een Vlaams designersduo is dat vleugels heeft gekregen, dan is het wel Quinze and Milan. Arne Quinze is één dag in België en die wordt dan gebruikt om in de Gentse dokken een van hun jongste troetelprojecten voor te stellen : de Loft Boat. Plannen voor een drijvende loft hadden ze al langer, maar dit is de eerste die opgeleverd wordt. Nog niet helemaal afgewerkt, maar toch al toonbaar. “Dit is een historisch vrachtschip, een propatria“, vertelt Quinze. “Dat had als consequentie dat aan de buitenkant niet geraakt mocht worden.” Minimale ingrepen aan de buitenzijde dus : eigenlijk werd alleen de kraan in het midden van het schip afgebroken. De zo verkregen opening kreeg een glazen afdekking waarlangs het licht rijkelijk het ruim instroomt. Verder werd alles zo veel mogelijk intact gelaten. Binnenin werd werkelijk àlles weggehaald, tot en met de motor. Quinze : “Het is niet de bedoeling om dit schip nog te laten varen. Het is echt een woonboot.”

De slaapunits zitten aan de uiteinden van het vijftig meter lange gevaarte : in de achtersteven drie slaapkamers en badkamer voor de kinderen, in de boeg die van de ouders. Daartussen in creëerden ze een grote open ruimte met salon, eethoek en keuken. De tv werd door Quinze & Milan verbannen naar een doos in de doos : een kleine afgesloten kamer, heel cosy, waar je je kunt terugtrekken om in alle rust je favoriete programma te bekijken. Ondanks het open karakter van de leefruimte, heb je het gevoel in een drijvende doos te zitten. Je hebt immers weinig uitkijk : alleen via de kleine patrijspoorten heb je zicht op het water. Als tegengewicht voor die geslotenheid creëerden Quinze en Milan in de vroegere stuurhut een leeshoek met grote ramen en op de achtersteven een dekterras. Dat dit een luxueuze drijvende loft is, blijkt onder meer uit de afwerking met fineer van notelaar en Bizazza-mozaïeken voor de keuken en de badkamers. Er hangt een prijskaartje van enkele honderdduizenden euro’s aan vast. Deze Loft Boat is bestemd voor Amsterdam en wordt binnenkort versleept. In ons land is wonen op het water nog lang niet zo ingeburgerd als bij onze noorderburen. Jammer, vinden Quinze & Milan. Zij hebben iets met water en dromen hardop van nog grootser en gedurfder projecten. Enkele schepen liggen klaar om omgebouwd te worden. En ze maken plannen om in Gent ligplaats te creëren voor liefst vijftig family boats – de eerste van die serie moet volgend jaar in de lente klaar zijn. Wordt ongetwijfeld vervolgd. n

Tekst Hilde Verbiest I Foto’s Michel Vaerewijck

Het is niet de bedoeling

om dit schip nog te

laten varen. Het is echt

een woonboot.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content