Het is zomer en Patrick Smets geeft drie van zijn zelf gecreëerde, zonnige bereidingen vrij.

Patrick is zelfstandig bedrijfsadviseur. Zijn vrije tijd gaat naar de kinderen, naar piano en gitaar spelen, en naar koken. Patrick vindt eten belangrijk, want hij heeft ontdekt dat het moreel goed is als je lekker eet. Als kind hield Patrick van de ouderlijke keuken en ook van die van zijn grootmoeders. De gerechten van zijn grootouders waren zo simpel en toch zo lekker. Patrick betreurt het dat veel van deze nostalgische bereidingen verloren zijn gegaan. Hij denkt aan een eenvoudige tomaten- of erwtensoep, die hij nog steeds niet zo lekker kan namaken. Of aardappelen uit het veld, in de pan gekookt en geplet met verse melk, boter en bieslook : het zijn heerlijkheden die in zijn geheugen staan gegrift.

Als student heeft Patrick zelf zijn potje klaar gemaakt. Hij had geluk dat hij culinair geïnteresseerde vrienden had die elkaar aan het fornuis stimuleerden. Er waren vreemdelingen op kot die voor inspiratie zorgden om Aziatisch te koken. Na zijn studies is Patrick beginnen te reizen : hij is zijn culinaire grenzen gaan verleggen en gaan experimenteren met de Indonesische, de Thaise en de Chinese keuken. Momenteel zijn de Indiase en de Spaanse keuken aan de beurt, want overal vind je lekkere gerechten, zelfs in Engeland. Ook is de gepassioneerde hobbykok onder de indruk van de nieuwe kooktechnieken van onder andere Ferran Adrià van El Bulli. Via de Weekend Knack Kookclub volgde hij lessen bij bekende Belgische koks.

Patrick Smets stelt vast dat er meer uitheemse producten te koop zijn dan vroeger, maar hij maakt zich zorgen over de kwaliteit van vele in- en buitenlandse producten. Een gerecht kan immers alleen een succes zijn als de ingrediënten van goede kwaliteit zijn. Wanneer hij na zijn werk naar de supermarkt gaat, is de keuze beperkt en de kwaliteit meermaals erbarmelijk. Iedereen heeft de mond vol van terroir, maar vind maar eens een goede Belgische tomaat of een zuiver zuivelproduct, zonder toevoeging van andere producten. Patrick Smets kookt elke dag, koopt zelf in en beslist pas in de winkel wat hij gaat klaarmaken. Wanneer de kinderen niet akkoord gaan, krijgen zij een aangepaste versie. Omdat de kinderen alle drie een andere smaak hebben en alle drie vaak iets anders wensen, is het in huize Smets een klein à la carte-restaurant. De drie gekozen bereidingen zijn eigen creaties.

De wijnkeuze gaat naar een fluweelzachte, intens smakende witte Chapel Hill Verdelho uit Australië, te koop voor 11,85 euro bij wijnhandel Fine Australian Wines in Lier (03 480 75 95).

Pieter van Doveren I Foto’s Diane Hendrikx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content