Sinds 1931 is dit hotel in handen van dezelfde familie : huiselijk met, letterlijk, een hoog knuffelgehalte en gelegen op een top-locatie aan de Belgische kust.

:: Hotel Les Arcades, Elizabetlaan 50, 8300 Knokke-Heist (Zoute), 050 60 10 73, fax 050 60 49 98, www.hotellesarcades.be

Van een familiehotel gesproken : Les Arcades in het Knokse Zoute is sinds drie generaties in handen van de familie Desmidt. De huidige uitbaatster nam de zaak in 2002 over van haar moeder, die zelf twintig jaar aan het roer had gestaan. Haar grootmoeder had zowat een halve eeuw voor de gastvrijheid gezorgd en haar overgrootmoeder zat ook al in de stiel, zij het naast de deur.

“Mijn oma deed alleen pension complet, en dat tot in de jaren zestig, en mijn grootvader was voor leprogrès. Hij bleef maar verbouwen en verbeteren, en dat was hard nodig want toen ze hier in 1931 begonnen, waren er achttien kamers en… één badkamer op de gang. Zelf heb ik van kindsbeen af in het hotel meegedraaid en even dacht ik eraan om rechten te gaan studeren. Maar toen bleek dat ook hotelmanagement kon, was de keuze gemaakt.” Haar man is niet meteen een hotelier, hij grossiert in teddyberen, en dat is te merken aan de knuffels die hier massaal aanwezig zijn.

Het hotel zelf werd in 1928 gebouwd, was eerst in andere handen en oogt zoals een villa in het Zoute eruit hoort te zien : kleinschalig, wit (zij het nu met een partij grijs die aangenaam contras-teert) en met een zekere huiselijkheid. De huidige uitbaters zijn de vooruitgangsgedachte van de grootvader niet vergeten en bouwden vorig jaar centraal in het pand een lift. Daarvoor moest het grondplan flink hertekend worden en konden er tien moderne kamers met alle comfort ontstaan. Een aantal ervan zijn suites, enkele hebben een terras op het eerste. Zelf slapen we in het nummer drie, dat geheel in het wit is gezet en sober van stijl is, zonder minimalistisch te worden.

Het familiale karakter wordt misschien nog het best geïllustreerd op de benedenverdieping, waar de gasten in de salon tot rust kunnen komen. Die salon paalt aan de ontbijtruimte, die aan twee zijden op het rustige leven in het Zoute uitkijkt. Het ontbijt zelf bestaat uit een buffet en die formule geniet niet meteen onze voorkeur, en het fruitsap komt uit dozen. Maar voor de rest konden we ons korte verblijf best appreciëren. Wie de prijzen bekijkt, zal aangenaam verrast zijn, want Les Arcades ligt op enkele honderden meters van de zeedijk en even dicht bij de Lippenslaan.

Hotel Les Arcades is het hele jaar ge-opend en telt tien kamers die aan 95 euro (laagseizoen, kleinste kamer) tot 120 euro (hoogseizoen, grote kamer) verhuurd worden, inclusief buffetontbijt.

Tekst Pierre Darge I Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content