Do’s-and-donuts

© DIANE HENDRIKX

Wie donuts zelf maakt, krijgt een heerlijke, nog warme en licht krokante donut én wordt vervuld van huishoudelijke trots. Maar eigenlijk is het heel gemakkelijk. Al wat je nodig hebt, is geduld. Als je geen friteuse hebt, kun je de donuts in een gietijzeren kookpot met frituurolie maken op het vuur.

Do's-and-donuts

Donuts

VOOR 15 stuks

300 ml melk

7 g droge gist

2 eieren

100 g boter

50 g suiker

Een stevige snuif zout

550 g bloem

Warm de melk op tot de vloeistof lauw is. Meng de droge gist onder de lauwe melk. Laat het mengsel even staan tot er zich schuim vormt aan de oppervlakte. Meng de eieren, boter en suiker onder het gistmengsel met een mixer met deeghaken. Voeg deel per deel de bloem toe. Kneed het deeg verder met de hand tot het glad is.

Vorm het deeg tot een bol en leg in een ingevette kom. Laat één uur rijzen tot het verdubbeld is in volume. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een lap van twee centimeter dik.

Steek de donuts uit met een ronde vorm, dat kan een koekjessteker zijn, een serveerring, maar ook een groot waterglas. Steek de kleine rondjes in het midden uit met een kleine koekjessteker, een borrelglaasje of een cocktailmaatje.

Leg de donuts op een met bloem bestoven oppervlakte of bakplaat en dek af met een handdoek. Laat ze nog 45 minuten rijzen op een warme plek. Verhit ongeveer 15 minuten voor de donuts klaar zijn met rijzen het frietvet of een gietijzeren pot met schone frituurolie (je wilt niet dat je donuts naar frietjes of garnaalkroketten smaken) tot 180°C. Leg de donuts in de hete olie (voorzichtig met de hand of gebruik een metalen spatel) en bak ze langs beide kanten ongeveer een minuut tot ze goudbruin zijn. Gebruik een taartroostertje bekleed met keukenpapier om de donuts op te laten afkoelen.

Hoe je de donuts glazuurt, is volledig jouw keuze. Je kunt ze simpelweg bestuiven met bloemsuiker, of met een op smaak gebrachte kristalsuiker (zo kun je citroenzeste mengen onder kristalsuiker en die op de nog warme donuts strooien) of je gaat voor een echt glazuur waarbij je bloemsuiker met een paar theelepeltjes water of citroensap mengt. Begin altijd met heel weinig vloeistof en voeg beetje per beetje toe om de gewenste dikte te krijgen. Als je voor kleurrijke donuts wilt gaan: voeg wat bietenpoeder toe voor een funky roze glazuur, wat matcha voor een knalgroen glazuur.

1
1© DIANE HENDRIKX
2
2© DIANE HENDRIKX
3
3© DIANE HENDRIKX

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content