De huid heeft vocht nodig om goed te functioneren en de huidcellen gezond te houden. Lange tijd was het onduidelijk of cosmetica echt vocht in de huid kon brengen. Met de ontdekking van aquaporines werd dat anders.

Het lichaam van de mens bestaat voor zo’n 70 procent uit water. Geen wonder dus dat ook ons grootste orgaan, de huid, behoefte heeft aan vocht. Behalve de juiste hoeveelheid is ook de verspreiding ervan in de huid belangrijk.

Op dat gebied verrichte de Amerikaanse wetenschapper Peter Agre baanbrekend werk met de ontdekking van aquaporines. Agre bewees dat er biljoenen aquaporines, microscopische waterkanaaltjes, door alle huidlagen lopen en zorgen voor de verdeling van vocht. Via deze kanaaltjes werd het mogelijk medicijnen in de huid te transporteren. Agre kreeg in 2003 de Nobelprijs Scheikunde voor zijn vondst. Het was ook goed nieuws voor de cosmetica-industrie die al jaren probeerde actieve werkstoffen dieper in de huidlagen te krijgen.

Dior was in 2005 de eerste die met HydrAction werkstoffen vervoerde via aquaporines. Tegelijk wist Dior de irrigatiekanaaltjes, die met de jaren in aantal verminderen, door oligosacchariden (suikers die verdamping van water voorkomen) te activeren. Dit voorjaar pakt het merk uit met een verbeterde ‘waterwerking’ via HydraLife (dagcrème vanaf 57,37 euro). Dat is een uitgebreid gamma voor dertigplussers dat een hoger vochtgehalte, meer veerkracht en een betere bescherming tegen invloeden van buitenaf belooft.

Ook Eucerin ging met aquaporines aan de slag. Aquaporin Active (crème, gelcrème of fluide 40 ml : 16 euro) is de nieuwe verzorgingslijn die het hydratatienetwerk van de huid activeert. Steringrediënt is glucoglycerol, uit blauwe algen, dat het aantal aquaporines in de celmembranen doet toenemen. Door de aquaporines te stimuleren kan het water efficiënt circuleren tussen de verschillende huidlagen.

Vochtvasthoudende stoffen

Vocht verbetert de huidstructuur, maakt ze gladder en soepeler. Als het natuurlijk beschermingslaagje van de huid beschadigd is, verdampt het vocht, gaat de huid trekken en voelt gespannen aan. Van nature bevat de huid stoffen die vocht vasthouden, zoals ureum, melkzuren, koolhydraten en aminozuren. Deze stoffen zijn zelf in water oplosbaar, waardoor de huid na een bad of zwembeurt beduidend droger en trekkerig aanvoelt.

Deze en andere vochtvasthoudende stoffen vindt men terug in hydraterende producten. Glycerine zit onder meer in Givenchy Hydra Sparkling (vanaf 41,50 euro) en Guerlains Super Aquagamma (dagcrème 30 ml vanaf 61,65 euro). Die laatste producten bevatten bovendien extract van de woestijnroos, die in barre omstandigheden overleeft door vocht extreem goed vast te houden.

Ook hyaluronzuur is een populair ingrediënt in hydraterende crèmes. Het is een gelachtige substantie die van nature aanwezig is tussen de levende cellen van de opperhuid. Het zorgt voor een vochtreservoir in het levende weefsel, dat zodoende de lagere huidlagen helpt intact te blijven. Het lichaam maakt met de jaren minder hyaluronzuur aan en dus is het een slimme zet om dat vochtreservoir aan te vullen met producten met hyaluronzuur uit het lab. Die vind je in de Eucerin Hyaluron-filler (50 ml : 28 euro) en Clarins HydraQuench Cream (50 ml : 51 euro).

Vocht versus vet

Om er vol en sappig uit te zien heeft de huid vocht nodig. Een droge huid rimpelt en veroudert sneller. Maar met de jaren vertraagt de talgproductie en wordt de huid vet-armer. Sommige mensen denken dat ze een droge huid hebben, terwijl hun huid eigenlijk vet-arm is. Vetvervangers in cosmetica – lanoline, plantaardige oliën en glycerine – helpen de ‘gaten’ tussen de huidcellen op te vullen.

Estée Lauder Hydrationist (fluide of crème 50 ml : 50 euro).

Chanel Précision Hydramax + Active Nutrition (crème 50 ml : 61,01 euro).

De boosdoeners

Verschillende oorzaken kunnen een droge huid of versnelde vochtverdamping meebrengen.

Bij het wisselen van de seizoenen heeft de huid het extra moeilijk om vocht vast te houden. Besteed dus in die periode extra aandacht aan de huid.

Centrale verwarming in de winter, airconditioning in de zomer.

Belangrijk is de vochtigheidsgraad.

Te vaak en te scherp reinigen. De huid droogt uit door gebruik van alcoholhoudende tonics, ontvetters zoals zeep, en te warm water. Reinig uw huid dus het liefst met een melk en een alcoholvrije tonic.

Zon droogt de huid uit. Uv-stralen beschadigen de diepere huidlagen. Een door de zon beschadigde huid ziet er net uit als een droge huid, met dit verschil dat de laatste nog te herstellen is.

Stress en vervuiling kunnen de barrièrefunctie (het vetlaagje dat beschermt tegen indringers en dat voorkomt dat er te veel vocht verdampt) aantasten, zodat de huid droger en kwetsbaarder wordt.

Door Karen Van Ede – Illustratie Liesje Mentens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content