sfeer DOORLEEFDE ANTIEK

reistijd DRIE UUR RIJDEN VAN BRUSSEL

prijs / kwaliteit GOEDKOOP

Het kasteel van Fosseuse, in het gelijknamige dorp, ligt een klein uurtje benoorden Parijs, verscholen in een park van vijftien hectare. Het werd tussen 1560 en 1580 opgetrokken, maar dankt zijn faam vooral aan de legendarische schoonheid van Françoise de Montmorency, de dochter van de bouwheer. La belle Fosseuse had een verhouding met de toekomstige koning Henri IV en zorgde voor opschudding en achterklap. Het was Catharina de Medici zelf die haar naar haar geboortegrond terugstuurde.

Het domein telde toentertijd verscheidene duizenden hectaren, drie watermolens, een kapel die later de dorpskerk werd, en een boerderij met een duiventoren. In de bewogen geschiedenis van het kasteel was 1936 een dieptepunt, toen twee neven-eigenaars, een antiquair en een houthandelaar er lelijk huishielden : ze sleepten alle schouwen, vloeren en meubels weg en kapten het grootste deel van het bos kaal. Daarna verkochten ze het domein in verschillende loten. Dat het kasteel van de ondergang gered werd, is te danken aan de huidige eigenaars, die er sinds 1996 gasten verwelkomen, en aan een oom van de gastheer.

We slapen in de ruime kamer op de eerste verdieping, waarvan de muren bezet zijn met toile de Moustiers. Er staat een bed met baldakijn en men heeft er uitzicht op het achterliggende park en het bos. De badkamer is een beetje krakkemikkig, en in het kasteel met de monumentale trap oogt alles nogal doorleefd, maar wie dat voor lief neemt, maakt er een heerlijk verblijf mee, gekruid met wandelingen op het domein. De Ierse gastvrouw kan tussen de bedrijven door heerlijk vertellen over de geschiedenis van de plek en over de indrukwekkende ijskelder in het park.

Het ontbijt wordt geserveerd in de bibliotheek, vanwaar een verborgen trap naar de suite leidt, die de oppervlakte van een klein appartement heeft en waar vier gasten kunnen overnachten. Er komt zelfgemaakte confituur op tafel van appel en gember, pruimen en kaneel of sinaasappel, naast croissants en een lokale baguette. In de vroege lentezon, uitkijkend over de vijver, wachten we er op de komst van de beloofde reeën en eendjes.

TIP

Een bezoek aanhet historische dorp Gerberoy, één van de vijftien mooiste van Frankrijk.

INFO

Het kasteel van Fosseuse telt een kamer en een suite die voor 80 en 120 euro (150 voor vier) verhuurd worden, inclusief ontbijten.

Le Château de Fosseuse, 104 rue du Vert Galant, F-60540 Fosseuse, +33 344 08 47 66,

www.chateau-de-fosseuse.com.

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content