Naast een ‘flagship store’in New York heeft de Italiaanse meubelmaakster Paola Lenti er nu ook een in Europa. En wel in Diest. Wij ontmoetten haar in haar kersverse Belgische uitvalsbasis.

Wie de trend volgt, parkeert op het terras of in de tuin een heel arsenaal aan comfortabele meubelen. Winkels die zich specifiek richten op zulk buitenmeubilair zijn in ons land, in tegenstelling tot andere westerse landen, niet ongewoon. Daarom vond Paola Lenti België het meest geschikt voor haar Europese flagship store. Mira Verde, de winkel van landschaps- en tuinarchitect Jeroen Martens, mag zich sinds kort deze titel toe-eigenen.

“Paola Lenti is een naam die al sinds enkele jaren tot de top behoort. Haar collecties hebben me persoonlijk altijd geboeid en passen perfect in de indoor-outdoorvisie van onze winkel”, stelt Jeroen Martens terwijl hij ons de ruimte toont waarin haar collecties staan opgesteld. “Bovendien doorstaan haar ontwerpen moeiteloos het wisselvallige Belgische weer, hoewel ze heel zuiders ogen.”

Lenti’s ontwerpen zijn geen staaltjes van strak design, maar veeleer tijdloze en comfortabele meubelen, waarvan het materiaal het belangrijkste vertrekpunt vormt. Sinds de oprichting van het bedrijf in 1994 maakt Paola Lenti furore met de ontwikkeling van vooruitstrevende materialen. Die gebruikt ze altijd eerst in haar tapijten, daarna vertaalt ze de opgedane materiaalkennis naar een meubel. “Doordat een materiaal bepaalde beperkingen heeft, bepaalt die de vorm van de meubelen”, legt de Italiaanse ontwerpster uit. “Onze stijl is over het algemeen eenvoudig te noemen. Ik vind dat meubelen geen protagonisten mogen zijn. Ze moeten kunnen integreren in een omgeving en in het leven van iedere persoon. Meubelbedrijven denken vaak niet na alvorens ze iets produceren. Een buitenmeubel ontwerpen is niet gemakkelijk. Er zijn zoveel zaken en details waarmee je rekening moet houden. Je moet de juiste materialen gebruiken en dat verantwoordt waarom buitenmeubelen duurder zijn dan binnenmeubelen.” Zelf ontwikkelde Lenti onder meer Rope en Aquatech, hoogtechnologische garens die gebaseerd zijn op het koord van bergbeklimmers. Het materiaal rot niet, verbleekt niet, is hypoallergeen en bestand tegen chloor en zeewater.

Tafels en stoelen

Hoewel Paola Lenti, naar goede Italiaanse gewoonte, niet verlegen zit om paars, fuchsia en oranje stukken op de markt te brengen, schaffen Belgen vooral zwart, bruin en cementkleuren aan. Lenti geeft toe dat het niet gemakkelijk is om kleur te gebruiken in de tuin. “De keuze is beperkt tot natuurlijke tinten, of kleuren die bij groen en wit passen,” zegt ze. “Maar we proberen toch ieder jaar iets nieuws toe te voegen.” Volgende week, op de internationale meubelbeurs in Milaan, zal Paola Lenti een nieuw groen presenteren. “Het is een interessante herinterpretatie van een klassiek groen. En er zal ook een beetje blauw te zien zijn.”

Een verrassende kleur uitbrengen is één zaak, maar Paola Lenti gaat dit jaar nog een grotere nieuwe uitdaging aan. Na tapijten en sofa’s presenteert ze voor het eerst ook tafels en stoelen. “Ik vind dat je altijd eerst moet groeien in een bepaald segment en dat helemaal moet uitbouwen vooraleer je iets nieuws kan toevoegen. Nu voelden we de nood aan tafels en stoelen.” Ook hier vond Lenti een natuurlijk uitzicht belangrijk. Voor de tafels koos ze het rozebruine okouméhout omdat het de eigenschap heeft om na een tijdje te vergrijzen. “Welk materiaal integreert beter in de natuur dan een houtsoort die mooi veroudert ? Andere tafels zullen in steen zijn, in beige en zandkleuren.”

Om al deze nieuwe ontwikkelingen in de hand te houden bouwt Paola Lenti momenteel een nieuwe fabriek die in september opent. De knowhow van het bedrijf wil Lenti dan ook zo dicht mogelijk bij huis houden. “De eenvoudige dingen besteden we uit, of kopen we aan. Maar alles wat ingewikkeld is, zoals de assemblage en het weven, doen we volledig zelf. Mijn moeder heeft de leiding over de couture, dat zijn onder andere de tapijten. Die worden volledig volgens traditionele handwerktechnieken gemaakt.”

“Het is wel moeilijk om jonge werkkrachten aan te trekken. De huidige generatie wil niet meer leren hoe je dingen met de hand maakt. Het moet allemaal gemakkelijk zijn, maar bij ons is niets gemakkelijk.”( lacht)

Info : www.paolalenti.com ; www.miraverde.be

Door Leen Creve en Britt Guetens Portret Michel Vaerewijck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content