Door het leven getekend

Gehavende schoonheid, afgebladderd verguldsel, de doffe glans die overblijft als de luister van weleer is verdwenen. Karin Draaijer vindt het prachtig. Modern wonen tussen oude spullen, voor haar is het geen contradictie.

Piet Swimberghe / Styling Karin Draaijer / Foto’s John Dummer – Taverne Agency

Ze houdt van een interieur dat wat vergane glorie uitstraalt en luistert graag naar Billy Holliday. Haar woning ziet er op het eerste gezicht somptueus uit, maar ook sober en zelfs wat kaal, want aan de muren hangen amper enkele oude portretten en op de vloer liggen geen tapijten; je krijgt de indruk dat alles klaarstaat om te worden ingepakt. Aan de vensters hangen geen gordijnen, waardoor het zonlicht genadeloos binnenstroomt. Dat zorgt voor een bevreemdende atmosfeer en geeft je het gevoel in een filmdecor te vertoeven.

Als de rokende Karin Draaijer zich nonchalant neervlijt in een ouderwetse fauteuil, lijkt ze wel een actrice. Ze mag dan wel steeds een jeans dragen en er ietwat non-conformistisch uitzien, toch houdt ze van burgerlijke praal. Niet van de pronk van nu, meer van die uit een ver verleden. “Mijn hart gaat uit naar negentiende-eeuws meubilair en opschik. Naar dingen die er ooit heel rijk uitzagen of in een somptueus interieur thuishoorden, maar die nu minder opulent lijken. Echt zoeken doe ik niet, ik laat me leiden door wat ik vind bij antiquairs en brocanteurs in Italië, Frankrijk en Engeland”, verklaart ze.

Ze houdt veel van de Victoriaanse tijd, de tweede helft van de negentiende eeuw, toen pronkzucht hoogtij vierde. Ondertussen zijn veel van die objecten gehavend, getekend door de tand des tijds en doorgaans ook minder fel van kleur. En daardoor zoveel schilderachtiger. Zoals de portretten aan de muren. Ze zijn eigenlijk heel betoverend van sfeer en uitdrukking, op een charmante manier stijf en onperfect, iets wat je op een foto maar zelden te zien krijgt. Van glitter houdt ze niet, ze verkiest afgebladderd verguldsel. Toch laat ze de spullen die ze vindt opkalefateren, zonder ze evenwel overdreven te restaureren, zodat echte slijtage wel zichtbaar blijft maar het meubilair toch dagelijks kan worden gebruikt. Ze heeft een zwak voor tafels en zetels. Daarmee speelt ze trouwens in op een trend, want oude fauteuils en luchters zijn momenteel zeer in trek.

“Ik ben eigenlijk in het vak van decorateur gerold”, vertelt Karin Draaijer. Lange tijd heeft ze in Italië gewoond. “Daar was ik natuurlijk weg van de mooie landschappen en gebouwen. Maar behalve in kastelen en landhuizen vond ik dat je er zo weinig mooie interieurs zag. Dat verraste én ontgoochelde me. In veel huizen bleef er binnen weinig over van wat er buiten werd beloofd. Werk aan de winkel, dacht ik bij mezelf. Zo begonnen interieurs me te boeien.”

Ze keerde terug naar Amsterdam en begon zich in de materie te verdiepen. Uiteindelijk kwam ze in Kaulille terecht, waar ze een groot landhuis uit de jaren dertig naar haar hand zette. Het art-deco-interieur ruimde plaats voor een landelijk decor met plankenvloeren en gepatineerde wanden. “Toen ik hier voor het eerst binnenstapte, was alles oranje geschilderd, stel je voor. Nu overwegen de aardtinten, de natuurlijke herfstkleuren. Let wel, ik word zelf opgewekt van natuur maar hoef geen interieur in te frivole tinten. Ik vind juist dat de kleuren van binnen moeten overgaan in de tonaliteit van buiten, in de groene omgeving”, legt ze uit.

Het belang dat ze aan mooi geschilderde wanden hecht, blijkt uit de kaalheid ervan. De grote, lege muren ogen op zich heel aantrekkelijk. Dat zorgt er ook voor dat dit geen traditioneel met antiek gestoffeerd interieur is. “Ik heb nooit het gevoel dat deze stijl echt klassiek is. De invulling gebeurt met oude spullen, maar de manier waarop, de ordening, vind ik modern. Ik wil wel geen antiek met design combineren, dat lukt zelden en is dikwijls geforceerd. Ik heb trouwens geen voeling met design en zou nooit in een designinterieur kunnen wonen.”

Hoewel Karin kale muren verkiest, mag het meubilair zelf uitbundiger zijn. “Voor mij is versiering geen vies woord. Niemand durft het tegenwoordig in de mond nemen, maar decoratie van bijvoorbeeld stoffen met ornamenten op, dat schenkt je een rijk gevoel. Ik vind het ook wel eens leuk om hier en daar wat overdone te decoreren.” Dat wil zeggen een interieur aangekleed met opulente stoffen en zelfs wandtapijten. Haar stijl leent zich trouwens niet enkel voor woonhuizen, ze richt ook kantoren in. Gestoffeerd met schilderachtige spullen ziet zo’n bureau er dan heel stemmig en ontspannend uit.

Info Karin Draaijer: 0477 68 53 19

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content