Tien jaar geleden overleed Jean Genet. Hij werd 76, en dat is merkwaardig als je bedenkt wat voor leven de man leidde. Genet was een onwettig kind, dat werd opgevoed door pleegouders. Op zijn tiende werd hij op beschuldiging van diefstal naar een opvoedingsgesticht gestuurd. Daar leerde hij echt stelen. Hij liep weg, sloot even aan bij het Vreemdelingenlegioen en begon daarna te zwerven door Europa. Inmiddels had hij ontdekt dat hij homoseksueel was. Na een tijdje van diefstal geleefd te hebben, maakte hij van prostitutie zijn beroep. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, belandde hij opnieuw in een aantal Franse gevangenissen. Daar begon hij gedichten, romans en toneelstukken te schrijven waarin hij volledig in de geest van zijn tijdgenoot Antonin Artaud zijn afkeer voor de burgerlijke samenleving uitdrukte door het kwaad te verheerlijken in een prachtig en bloemrijk Frans.

?Les Paravents?, Genets laatste stuk, dateert uit 1959 maar omdat het zo subversief was, werd het pas in 1966 voor het eerst opgevoerd. Dertig jaar later brengt de Antwerpse vzw De Verrukking de Nederlandse creatie.

Het stuk speelt zich af tegen de achtergrond van het Frans-Algerijnse conflict en beschrijft de dooltocht van een bestolen Algerijnse bouwvakker, zijn moeder en zijn aartslelijke vrouw die tijdens het aanzwellen van de opstand langs bordelen, gevangenissen, brandende kurkbossen zwerven. ?Les Paravents? bestaat uit 16 scènes waarin 37 acteurs 96 personages moeten spelen. Genet wou graag dat het stuk zou worden opgevoerd in open lucht bij voorkeur op een kerkhof met platformen op 4 niveaus en met tientallen ?paravents? die op en af rijden en die beschilderd worden met acties en gevoelens. De Verrukking speelt een ingekorte versie van ?Les Paravents? in een regie van Rik Hancké en met zeven jonge acteurs : Joeri Hancké, Monique Kuijpers, Anja Van Riet, Tom Van Bauwel, Gert Lahousse, Carl Ridders. Ludo Mariën staat naast de acteurs en bespeelt zijn accordeon. Het koortsige Frans van Genet werd vertaald door Chris Yperman. Componisten Steve Dugardin en Fred Van Hove zorgden voor een belangrijke muzikale omlijsting. Allereerste voorstellingen op 26, 27 en 28 september en 2, 3 en 4 oktober in Les Tréteaux in Brussel. Op 1 oktober is de eerste reisvoorstelling te zien in De Velinx in Tongeren.

Info : tel. (03) 234.91.19.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content