DOEN IN DETROIT

Een imposante zaal in het DIA, Detroit Institute of the Arts. © FOTO'S MASHID MOHADJERIN

DIA

Detroit mag dan een vervallen stad zijn, het heeft een museum dat bij de mooiste van de wereld wordt gerekend. Het Detroit Institute of the Arts (DIA) bezit een fantastische collectie dankzij schenkingen van Henry Ford en andere rijke industriëlen tijdens de gloriejaren. Naast zalen vol prachtige niet-westerse kunst vindt men er vele grote Europese namen zoals Van Eyck, Bruegel, Rembrandt, Caravaggio, Rubens, Degas, Cézanne, Van Gogh, Gauguin, Rodin, Mirò, Matisse en Picasso. Het kroonstuk zijn de muurschilderingen van Diego Rivera, volgens de kunstenaar zelf zijn beste werk.

Yao-Fen Yu is assistent-curator in het DIA. Ze is in Taiwan geboren. Ze was zes toen haar ouders naar de VS verhuisden. Ze werkte aan haar doctoraat in Antwerpen. “Ik werd daar meteen ‘Fenneke’ gedoopt”, zegt ze. Ze geraakte er verlekkerd op garnaalkroketten en, zoals ze zo charmant zegt, konain mit proimpjes. ‘Fenneke’ woont in midtown, in het Cultureel Historisch District, waar Wayne University met zijn 32.000 studenten en de meeste musea, theaters en galerijen zijn gevestigd. In haar vrije tijd fietst ze met vrienden en tuiniert ze in een van de meer dan 600 community gardens. Ze spreekt enthousiast over de collectie Vlaamse schilderijen en wandtapijten van het DIA. Een favoriet is Bruegels Bruiloftsdans. “Daarvoor alleen al zou je toch naar Detroit komen”, zegt ze met een knipoog.

HET FORD MUSEUM

The Henry Ford is een uitgestrekt – gedeeltelijk overdekt – openluchtmuseum in Dearborn, de voorstad van Detroit waar de gigantische Fordfabrieken liggen. De autofabrikant liet het bouwen voor zijn verzamelingen. De eerste tractor en stoomgeneratoren, presidentiële limousines waaronder die waarin Kennedy werd vermoord, de bus waarin Rosa Parks weigerde om in de aparte zwarte sectie te zitten, een accurate reproductie van het eerste vliegtuig, antieke auto’s : het is slechts een greep uit wat er te is zien. Naast het museumgebouw ligt Greenfield Village, een verzameling van meer dan honderd gebouwen, het oudste uit de zeventiende eeuw, die Ford in heel het land had opgekocht en liet schikken als een landelijk dorp. Ford kocht onder meer het originele lab van Edison en de fietswinkel van de gebroeders Wright. Men kan er ook een ritje maken in een authentieke Ford Model T.

THE WHEELHOUSE

The New York Times beschreef Detroit in 2009 als een fietsutopia. Geen heuvels en relatief weinig auto’s omdat de helft van de inwoners is vertrokken, geen wonder dat er veel meer gefietst wordt. Kelli en Karen, de twee meisjes achter fietswinkel The Wheelhouse aan de nieuw aangelegde promenade langs de Detroit River, begonnen hun zaak in 2007. Ze doen het goed. ‘Biking in D’ is in geworden, zowel bij bewoners als bij het snel groeiend aantal toeristen. Een dagje fietsen is een ideale manier om een beeld te krijgen van the good, the bad and the ugly, de residentiële en industriële stadslandschappen, de vele kerken en andere imposante architectuur, de parken, artiestenkolonies, stadsboerderijen en de Detroit River.

MOTOWN MUSEUM

“Verlaat New York en verhuis naar Detroit”, was de raad die zangeres Patti Smith aan jonge artiesten gaf. Zelf woonde ze er ook. Detroit is al lang een muzikale voortrekker. Van motown, de fusie van gospel en pop die de muziekwereld op zijn kop zette, tot punkrock, techno en rap : Detroit is blijven zingen, doorheen haar ups and downs.

‘Motown’ (kort voor Motor Town) was het idee van Detroitenaar Berry Gordon Jr. In 1959 opende hij een opnamestudio in een bescheiden huis waar nu het Motown Museum is gevestigd. In de zorgvuldig bewaarde studio zongen sterren als Smokey Robinson, Diana Ross & the Supremes, The Four Tops, The Jackson Five, Stevie Wonder, Marvin Gaye, Gladys Knight & the Pips, en The Temptations. Tegen 1971 had motown 110 top-tienhits. Dat jaar verhuisde Gordon zijn studio’s naar Californië, tot groot verdriet van vele Detroitenaars. Maar de stad bleef supertalent produceren zoals Aretha Franklin, Alice Cooper, The White Stripes en Eminem.

ZIEN

Hoogste gebouw (72 verdiepingen) : GM (General Motors) Center, 400 Renaissance Center.

Legendarische concertzalen : The Fillmore Detroit (2155 Woodward Avenue), Fox Theatre ( 2211 Woodward Avenue), Detroit’s Symphony Orchestra, Fisher Music Center (3711 Woodward Avenue), Detroit Opera House (1526 Broadway)

Modeontwerpers : Fashion Group International Detroit (www.detroit.fgi.org), Fashion in Detroit (www.fashionindetroit.com), Made in Detroit (www.madein detroit.com), Motor City Denim Co (www.motorcitydenimco.com).

Bekende architecten die hun stempel drukten op de stad : Albert Kahn, George D. Mason, en Wirt C. Rowland

Jaarlijkse muziekfestivals : Movement Techno (mei), Ferndale Blues Festival (januari), Metro Times Blowout (maart), en het Detroit Jazz Festival (september).

Info : www.visitdetroit.com

NOG MEER MUSEA :

Cranbrook Art museum, 39221 Woodward Avenue, met o.m. het Saarinen House, waar de Fins-Amerikaanse ontwerper Eliel Saarinen woonde en werkte.

Pewabic Pottery, www.pewabic.org.

Detroit Historical Museum, 5401 Woodward Avenue.

Museum of Contemporary Art Detroit (MOCAD), 4454 Woodward Avenue, gespecialiseerd in hedendaagse kunst, interessante boekenwinkel, Belg Jef Geys had er een grote show in 2010.

Arab National Museum, 13624 Michigan Avenue, Dearborn, het enige museum in de VS dat enkel gewijd is aan de Arabische immigratie in Amerika en de cultuur. Dearborn is een van de grootste Arabische gemeenschappen van het land.

CRUISES

Op de Detroit River met zicht op Windsor Canada : Diamond Jack’s en Detroit Princess Riverboat

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content