categorie: beter burgerrestaurant

keuken: 7,5

decor: 7

comfort 7

service: 8

prijs/kwaliteit geproefde menu: 7,5

Plaats van gebeuren is een statig herenhuis aan de brede Amerikalei op het Antwerpse Zuid. Het eethuis bestaat elf jaar en bouwde in stilte een uitgebreide fanclub op. Het succes is te danken aan de geruisloze aanpak van de eigenaars, die hun vak professioneel en zonder bravoure uitoefenen. Kok Wim Mertens kookt naar de smaak van de mensen en voelt geen behoefte om iets te bewijzen. Doe maar gewoon, dat is al moeilijk genoeg !

Wim kookt in de kelder. Als een gerecht klaar is om op te dienen, klopt hij op de verwarmingsbuis. Het klopsignaal wordt boven, in de drukbezette eetzaal, alleen gedetecteerd door partner Peggy Wouters. De twee zijn op elkaar ingespeeld en vormen een hecht team. Zij liepen elkaar tegen het lijf in de beroepsschool De Spijker en het was liefde op het eerste gezicht. Na hun studies begonnen ze samen bij André D’Haese. Elf jaar terug nam het duo het restaurant Bavetje over, dat werd verbouwd en veranderd in Het Gerecht. Vroeger, voor de verhuis van het Gerechtsgebouw, waren er onder de klanten veel advocaten. Hun plaats werd ingenomen door iets oudere genieters. Trekpleisters zijn de sfeervolle inrichting met schilderijen die allemaal een beetje scheef hangen, het degelijke eten met bereidingen uit de Franse seizoenkeuken en de innemende en persoonlijke ontvangst van Peggy. Zij gaat efficiënt en kordaat te werk, zorgzaam en vriendelijk. Met aardigheid en oplettendheid kom je een heel eind !

Het Gerecht wordt vooral tijdens de lunch en in het weekend bezocht. Wij kwamen ’s avonds in de week en werden door de gastvrouw uit onze jassen en vervolgens in onze stoelen geholpen (waar doet men dat nog ?).

Wij kozen voor het menu (45 euro), samengesteld uit gerechten van de kaart met een menubonus van zo’n 50 procent. We namen daar de wijnen bij, die van goede kwaliteit waren en ruim werden geschonken (20 euro). Aan tafel verschenen gekruide hapjes en warme broodjes. Het eerste voorgerecht bestond uit tartaar van kreeft met tataki van tonijn, nanami togarashi (Japanse peper zegt de gastvrouw), tomatensaus en mierikswortel. Een rolletje juist gegaarde zeetong met een smakelijke risotto met champignons en handgepelde grijze garnalen vormde het tweede voorgerecht. Voor het hoofdgerecht kwamen correct gebakken kalfniertjes, -zwezerik en -medaillon samen met berkenstampaddenstoelen, fondant aardappel en bloemkoolmousse.

Bavarois van cassis met salsa van ananas, ijs van cuberdon en een gebakken krokantje vormden de gepaste afsluiting van een smakelijke maaltijd.

Info

het gerecht

AMERIKALEI 20

2000 ANTWERPEN

03 248 79 28

www.hetgerecht.be

Tweegangenlunch plus koffie 24 euro. Met dessert 29 euro.

Gesloten zaterdagmiddag, zondag en maandag.

Door Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content