Doe-het-zelfdesign

Bricoleren is een trend die zich doorzet. Zoveel was duidelijk op de recente meubelbeurzen van Keulen en Parijs. Ook kleurtjes, geestige trompe-l’oeils en opgefriste klassiekers hebben we gespot.

TREND: KANT-EN- KLAAR BRICOLEREN

De traditionele doe-het-zelfketens gebruiken niet toevallig slogans als : ‘Een beetje van ons, zo veel van jezelf’. De Do It Yourself-golf in de designwereld speelt hiermee in op de behoefte om zelf, voor een deel, de hand te hebben in de objecten waarmee we ons omringen en er trots op te kunnen zijn. Dat fenomeen zie je ook in de culinaire sector, waar slimme leveranciers aan huis de juiste ingrediënten (eventueel met recept) leveren die je dan zelf klaarmaakt. Los van Ikea hebben nu ook andere meubelmerken het bricoleeridee in hun producten verwerkt.

De Deense stoffenfabrikant Kvadrat, vooral bekend voor zijn meubelstoffen en gordijnen, komt voor het eerst met een kant-en-klaarproduct op de markt, rechtstreeks bedoeld voor de zaterdagse meubelwinkelshopper. De Franse designerbroers Bouroullec bedachten een takeaway-gordijndoos met daarin twee gordijnen, ophangdraad en haakjes voor in de muur, knijpers en zelfs een meetlat. Voor de schaar om ze op de juiste lengte te snijden, moet u zelf zorgen. Er is een uitvoering in wol en een in half transparante papierachtige stof, telkens in drie verschillende kleuren. De verkoopprijs zal rond de 200 euro liggen. www.kvadrat.dk

Het Franse label Ligne Roset heeft de Containerlamp van de opkomende ontwerper Benjamin Hupert voorgesteld in Keulen en Parijs. Een opvallende elektriciteitskabel en een simpele verbinding van onderstel en lampenkap maken het een makkelijk te begrijpen en sympathieke lamp.

www.ligneroset.com

De Franse designer Noé Duchaufour-Lawrance is al enkele jaren een blikvanger. En dat is ook het stoeltje dat hij bedacht voor Petite Friture : zitting en rug bestaan uit een soort sushimatje, bovenaan hout, onderaan kurk. Het rolt over een houten frame en klikt bovenaan vast voor zitting en rug. Weer oprollen maakt de stoel stapelbaar.

www.petite-friture.com

Bij Ralph Lauren Home wordt verlichting almaar belangrijker. In Parijs werd de industriële, ruwe Ashcroftlamp gepresenteerd. Ze oogt erg ‘lowtech’.

www.ralphlauren.com

Sommige tafels hebben ingebouwde kabelgoten voor de elektriciteitsdraden van laptops en lampen. Wie geen nieuwe tafel nodig heeft maar zijn draden wel in toom wil houden, vindt hulp bij ontwerper Jonathan Prestwich, die voor Arco een gebreide Cable Sock en Cable Net bedacht. www.arco.nl

OPEN BOEK?

Boekenrekken zitten nog volop in het aanbod. Meestal bestaan ze uit een combinatie van open en gesloten onderdelen en vaak ook vitrinekasten. Enkele extreme voorbeelden. Booken heet het ongewone ontwerp van designerduo Raw Edges voor het Italiaanse Lema. ?Novelles en romans worden zelden herlezen”, geeft het duo als commentaar. ?Dus kunnen hun ruggen best gebruikt worden als ondersteunend oppervlak waar dat nodig is.”

www.lemamobili.com

Het Duitse Interlübke heeft aan de Cubeserie de Play toegevoegd, een muurkast-systeem waarmee je alle denkbare configuraties kunt maken. www.interluebke.de

Met Boox, ophangbare trans-parante dozen, kunt u uw boeken opengeklapt exposeren zonder tafelruimte te verliezen of stof te vergaren. www.roderickvosshop.nl

OUTDOORVERSIES

Veel meubelmerken pakten de jongste jaren uit met enkele buitenmeubels, maar weinige deden dat even consequent als Minotti. De Italianen vertalen letterlijk hun binnenmodellen in outdoorversies. Daardoor moesten zij op zoek naar aangepaste materialen, die in de lijn liggen van de sfeer en het originele ontwerp en tegelijk weerbestendig zijn. De Lifescape-buitencollectie telt vijf productfamilies : van sofa met salontafel, tot bijzettafels, eettafel, stoelen en loungemeubeltjes. www.minotti.it

DRIE NIEUWE RELAXSTOELEN

De Grande Papilio van Naoto Fukasawa voor B&B Italia bestond al, maar is nu uitgewerkt in vlechtwerk. Hij bestaat in outdoorversie met kunststofvezels, of in een opgevulde versie, met geweven abacavezels, een soort hennep van een bananenplant.

www.bebitalia.com

Werner Aisslinger tekende voor het Zwitserse De Sede deze DS 144 : mannelijk, retro en strak.

www.desede.chEuvira is een koloniaal aandoende schommelstoel in gebogen hout van Jader Almeida. Hij is geïnspireerd op het populaire Braziliaanse design uit de jaren 1960 en ’70. Uit bij Classicon.

www.classicon.com

DRIE NIEUWE DUITSE REKKEN

Het innovatieve van het modulaire ADD-rek van Werner Aisslinger voor Flötotto zit in een plastic verbindingsstuk waardoor de elementen naadloos aansluiten.

www.floetotto.de

Het merk Richard Lampert presenteert Frame, een interpretatie van een rek van Egon Eiermann uit 1932 door ontwerper Alexander Seifried.

www.richard-lampert.de

De bijzettafel FK12 Fortyforty van Ferdinand Kramer voor E15, een heruit-gave van zijn model uit 1945, kan uitgevoerd worden met blad in metaal of marmer en is stapelbaar tot vijf hoog.

www.e15.com

OBJECT

De Vlaamse ontwerper Michaël Verheyden toonde op de beurs in Parijs onder meer deze Trio. Op de marmeren cilinder wordt eerst een bronzen ring geslepen en dan wordt daarop een lederen onderkant bevestigd.

www.michaelverheyden.be

TREND:HOUT OF KLEUR ? ALLEBEI !

U droomt van veel hout, maar ook van een kleurtoets in uw woning ? U bent niet alleen. Dat blijkt toch uit het aanbod in Keulen. Verschillende merken combineren de twee trends. Bijvoorbeeld door hout te verwerken met andere materialen. Of door hout te beitsen. Duotafels zijn een handige oplossing : een houten tafelblad krijgt een onderstel in kleur. Zo zien we een geverfd metalen onderstel bij Quodes en bij Arco. En Zeitraum brengt voor het eerst gekleurde beits aan op houten stoelen, tafels en krukjes. De kleuren zijn doordacht gekozen : zes grijstinten en vier pastelkleuren. www.zeitraum-moebel.de

Ook het Frans-Baskische Alki werkte met kleurbeits (mosgroen, framboos en grijs). De tinten werden gepresenteerd op een nieuw salontafeltje en op de klassieke Trikustoel. www.alki.fr

NIETS IS WAT HET LIJKT

Trompe-l’oeil is een geestig effect om mee te spelen. Vooral in deze visueel belangrijke tijden waarin ideeën vaak eerst virtueel de wereld rondgaan voordat ze in woonwinkels of interieurs terechtkomen. In Keulen zagen we in het jongerenparcours D³ contest de Tilt, een hangrekje van de Duitse Tina Schmid en Fanions, wolvilten tapijten van Linn Kandel, Dimitri Bähler en Ismael Studer.

In Parijs stelde Ibride The hidden chairs voor, die vanuit een bepaalde hoek iconische Ming-, Shaker- of modernistische stoelen lijken, maar vanuit een andere hoek helemaal niet meer.

www.ibride.fr. Meer info op www.knackweekend.be.

TRENDKLEUREN: APPELBLAUWZEEGROEN

Grata van de Duitse fabrikant Rolf Benz is een van de meest toegankelijke modellen van de collectie, verkrijgbaar in zestien verschillende stoffen.

www.rolf-benz.com

Liz, het stoeltje van Claudio Bellini voor Walter Knoll in de nieuwe tint, kreeg een Best of the Best Interior Innovation Award op de meubelbeurs van Keulen.

www.walterknoll.de

Tolix liet het ontwerpersduo Normal Studio naar zijn archieven kijken. Dat leverde frisse updates op, met gaatjes in de klassieke industriële stoel en trendy kleuren.

www.tolix.fr

BAKSTEENROOD

Bend van Jehs + Laub voor MDF bestaat in verschillende uitvoeringen, zelfs een voor buiten. Heel mooi in baksteenrood. www.mdfitalia.it.

Bolea van Leolux, bedacht als kindermodel en nu volwassen. www.leolux.nl

De 330-stoel van Thonet, ontworpen door Laüfer en Keichel, is nieuw van in oktober, maar bestaat nu in een uitgebreid kleurengamma van gebeitst beukenhout, waaronder ‘rostrot’. www.thonet.de

KANARIEGEEL

Het Franse Bacsac, bekend van de kakigroene, stoere textielbloempotten, komt voor het eerst met een ander textiel naar buiten en meteen in frisse trendkleuren. Onder meer in avocadogeel. www.bacsac.fr

Dat ze in het zuiden van kleurtjes houden is niet nieuw. Gan brengt een gloednieuwe collectie uit van Patricia Urquiola, met veel geel, gecombineerd met roze en grijs. www.gan-rugs.com

Rawi, een nieuwe eetkamerstoel van het Duitse Cor, www.cor.de

DRIE X ACTUEEL

Geen merk speelt zo snel in op trendkleuren en materialen als het Deense Hay. In Parijs lag de nadruk op bureau en badkamer. Hier een stapeltje handdoeken in drie actuele tinten : baksteen, muntgroen en kanariegeel. www.hay.dk

DOOR LEEN CREVE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content