Elke december hetzelfde probleem: er moeten pakjes onder de boom maar iedereen heeft alles. Het Amerikaanse warenhuis Neiman Marcus lanceert daarom al veertig jaar in zijn kerstcatalogus telkens een paar waanzinnige ideeën.

N eiman Marcus heeft iemand in dienst die het hele jaar de wereld afreist op zoek naar de ultieme verrassingen voor “het kerstboek”, zoals Marcus de catalogus pleegt te noemen. Het is nu een ruim veertig jaar oude traditie, die begon met een stier uit Texas waar de ontvanger plakjes vlees van kon snijden. Een jaar later werd “het geschenk voor hem & haar” toegevoegd, en dat begon met twee Beechcraft-vliegtuigjes.

Het “fantasiegeschenk” is dit jaar een heuse duikboot. Het geval is zo’n 40 m lang, kan elf passagiers herbergen, heeft een maximumsnelheid van 28 km per uur en mag 300 m diep. Het vaart desgewenst 5400 km non-stop, dus je kunt er de Atlantische oceaan mee oversteken. De boot ziet eruit als een gewoon luxejacht. “Stel je de blikken voor,” mijmert Neiman Marcus, “als je de haven van Monte Carlo uitvaart en langzaam maar zeker onder water verdwijnt. Of de verbazing in St.-Tropez als je ineens uit het niets te voorschijn komt. De ogen (en de verrekijkers) van de wereld zijn op jou gericht. Het gefluister begint.” Over de prijs wellicht: twintig miljoen dollar.

Ander ideetje. Ze noemen het een “thuisjukebox voor het huis dat nog niet alles had”. Het is een soort robot van 1,75 m die muzikale geluidjes kan maken en de tijd, het weerbericht en het nieuws kan vertellen in alle denkbare talen. Prijs: 14.000 dollar. Het mannetje heeft gezelschap van het vrouwtje Bubbles van een kleine 1,40 m, dat kan knipogen en 12.000 dollar kost. Tot de familie behoort ook de metalen hond Barko. Die kan blaffen, met zijn staart kwispelen en zijn ogen laten oplichten, voor slechts 6000 dollar.

Heel mooi is de 2002 Neiman Marcus Edition Thunderbird van Ford, het retromodel dat nog niet op de markt is. Van deze versie, in zwart en zilver, worden slechts 200 exemplaren gemaakt. Neiman Marcus omschrijft het DNA van de auto als een kwart Route 66, een kwart Rodeo Drive, een kwart Pacific Coast Highway, en een kwart nieuw millennium. Afneembare kap, 3.9 liter V-8 motor. Maximaal één exemplaar per klant, 40.000 dollar.

Het “geschenk voor hem & haar” is dit jaar een set van twee vliegers. Volgens het warenhuis is er weinig kans dat iemand die al heeft, tenzij je 300 jaar geleden rondliep op het eiland Honshu. Want daar komen ze vandaan. Deze beperkte oplage is met de hand gemaakt door vliegerspecialist Kevin Shannon, en kost 2000 dollar per paar. Kopers kunnen een uur gratis les krijgen van topvlieger David Gomberg.

Een pittig dingetje: de F4 Strada motor van MV Agusta. Met 750 cc aan de bescheiden kant, maar wel goed voor 280 km per uur. Voor de 22.000 dollar krijg je er VIP-tickets bij voor de International Superbike Classic, en gratis les van niemand minder dan Keith Code.

Om thuis af en toe helemaal alleen te zijn, heb je dringend de media cocon nodig, die een plekje kan krijgen in een overbodige kamer. Deze LOT/EK Mixer meet zo’n vier bij twee meter, weegt ruim 1300 kg, en bevat een dvd-speler, twaalf monitors, surroundsound, en PlayStation 2. Een speeltje voor 70.000 dollar.

Wie na de recente ellende op de techbeurs Nasdaq nog geld over heeft, moet zich vooral de getrouwe kopie aanschaffen van een 19de-eeuwse beurstikker. Eenmaal aangesloten op internet, spuugt hij voortdurend live aandelenkoersen uit. Of sportuitslagen, al naar gelang. Voor 35.000 dollar.

Gelukkig offreert het kerstboek ook een kauwgomballenautomaat. Tachtig dollar.

Jim Schilder

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content