DIT IS DE ALLEREERSTE KEER

DRIE JONGE BELGEN, EEN HANDVOL MODELABELS EN ÉÉN MODEL WAGEN ZICH VOOR HET EERST AAN EEN VOLWAARDIGE JUWELENCOLLECTIE. HET AANBOD IS EVEN DIVERS ALS DE NIEUWKOMERS ZELF.

Make-up- en haarstyliste Rebecca Despeghel (31) lanceerde dit jaar een collectie handgemaakte retrokraagjes, bekend als Col Claudine.

Thomas Lebacq (25) leerde de stiel van zijn moeder, juweelontwerpster Anne Zellien, en komt nu voor het eerst met een eigen collectie : tien paar manchetknopen voor mannen.

Vormgever Tom Dekyvere (26) is een van de nieuwe strijders van het designplatform De Invasie. Hij ontwerpt 3D-objecten, waaronder ringen in nylon en zilver.

DRIE JONGE BELGEN REBECCA DESPEGHEL

Despeghel : De kraagjes zijn geïnspireerd op die van oude schooluniformen. Ik hou wel van retro en wou die look behouden. Omdat het losse kraagjes zijn, kun je ze op verschillende manieren combineren. Je kunt gaan voor de zedige schoolmeisjeslook in effen leer, of voor iets ruigers met een kraag in koehaar.

Waarom zegt u “Ceci n’est pas un collar” ?

Ik ben geen juwelenmaker, dus kan ik mijn ontwerp niet zomaar een juweel noemen. Mijn ‘halsaccessoire’ zit duidelijk ergens tussenin. Enerzijds kun je het als een verlengstuk van je kledij zien, anderzijds is het ook een halsketting.

Is dat het succes van het kraagje ?

Misschien, maar er zit meer achter. De kraag is een van de opvallendste modetrends van het moment. Al had ik dat niet verwacht toen ik aan de collectie begon. Hopelijk is Col Claudine een blijvertje, ook als de hype voorbij is.

Krijgt Col Claudine een vervolg ?

Ik heb al een nieuwe collectie klaar voor de zomer. Ik gebruik daarvoor andere kleuren en overtrek de knoopjes met leer. Er komt ook een extra lijn, waarin ik andere patronen gebruik en de kraagjes een nieuwe vorm krijgen.

Prijzen vanaf 119 euro, te koop via www.colclaudine.be.

THOMAS LEBACQ

U werkt sinds 2007 voor Anne Zellien. Waarom hebt u vier jaar gewacht met een eigen collectie ?

Lebacq : Toen ik in het bedrijf van mijn moeder stapte, wist ik niet wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van juwelen. Eerst gaf ik alleen feedback op haar creaties, daarna begon ik zelf juwelen te maken, maar steeds binnen haar richtlijnen. Ik voel me nu pas klaar voor een eigen collectie.

De invloed van uw moeder is zichtbaar aanwezig.

Alles wat ik ken, heb ik van haar geleerd. We zijn ook heel close. Het ligt dus voor de hand dat haar smaak en manier van werken me hebben beïnvloed. Toch zijn er ook verschillen : zij zou, bijvoorbeeld, nooit het thema American Dream hebben uitgewerkt. Ik heb ook voor een mannencollectie gekozen om verwarring in de winkel te vermijden.

En waarom manchetknopen ?

Ik draag bijna elke dag een pak en manchetknopen. Het leek me verstandig om te beginnen met wat ik zelf goed ken. Het aanbod is gevarieerd : er zijn eenvoudige zilveren knopen met gravures bij maar ook heel opzichtige met edelstenen. In de toekomst zou ik de collectie willen uitbreiden met ringen en armbanden.

Thomas Lebacq for Anne Zellien, prijzen vanaf 280 euro, te koop Kammenstraat 47, 2000 Antwerpen. www.annezellien.be.

TOM DEKYVERE

Hoe gaat u te werk ?

Dekyvere : Ik maak schetsen op papier, meestal organische vormen, en zet die dan op de computer om in 3D. Net als een beeldhouwer in hout kapt, maar dan digitaal. Als ik tevreden ben over de vorm, wordt het object geproduceerd door een 3D-printer. Voor de ringen in nylon kan dat direct, de zilveren modellen worden in was geprint en daarna in zilver gegoten.

U maakt niet alleen juwelen, maar bijvoorbeeld ook meubels.

Ik beschouw mijn ringen niet als juwelen, het zijn sculpturen op een sokkel. Liefst had ik die sculpturen zo groot mogelijk gemaakt, maar ringen bieden me de mogelijkheid om mijn techniek op kleine schaal te oefenen. En het is een praktische toepassing van mijn werk, net als meubels.

Welke richting wil u uit ?

Vormgeving is een multidisciplinaire discipline. Ik zal dus nooit alleen juwelen, of alleen meubels maken. Intussen heb ik een bibliotheek vol objecten, maar het is mijn droom om ooit architecturale sculpturen te ontwikkelen.

Nylon ringen (22 euro) en zilveren ringen (120 euro) te koop via www.deinvasie.be.

www.tomdekyvere.be

DOOR ELLEN DE WOLF;(FDC/EDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content