Anderhalf jaar geleden zat ik op een avond te praten met onze Oekraïense au pair. Nu ja, praten, eigenlijk probeerde ik haar de les te spellen. Ze moest maar eens sparen in plaats van haar centen in de Leuvense H&M of Zara achter te laten en was die skitrip naar de Karpaten wel nodig ? Met de branie van een jonge twintiger ging ze in de tegenaanval en als uitsmijter had ze een argument waar ik niet van terug had : “Geld op de bank zetten ? Banken kun je toch niet vertrouwen !”

Ik heb de afgelopen maanden vaak aan die conversatie teruggedacht. Met mijn West-Europese achtergrond vond ik het zo onvoorstelbaar dat je een bank niet zou vertrouwen. En kijk, eind september moest de Belgische regering ingrijpen om te voorkomen dat onze grootste bank failliet zou gaan. Zelfs zonder aandelen te bezitten, vond ik dat een hele schok. De saga bewijst dat toekomst- en trendvoorspellingen moeilijk blijven. Wie had de omvang van de financiële en economische crisis voorspeld ?

Maar om een uitdaging meer wordt op deze redactie niet gemaald en dus kijken we in dit eerste nummer van het jaar gezwind vooruit. In zeventien artikelen schetsen we het jaar 2009. Van de tentoonstellingen die u moet zien (p. 16), de vestimentaire uitdagingen (p. 22) tot de gezichten van het jaar (p. 18). Toegegeven, in deze complexe tijden hebben ook wij niet overal een antwoord op. In ‘Toekomst vol vragen’ (p. 39) zijn de vragen een eerste aanzet tot discussie.

Wim Denolf gaat in ‘Bye bye blingbling’ (p. 12) op zoek naar de gevolgen van de crisis op de luxesector. Zo blijkt het zelfs bij superrijken tegenwoordig not done om op te scheppen over ongebreideld koopgedrag. Budgettips zijn een nieuw gespreksonderwerp.

Het jaar is nog kakelvers, maar Stefanie Van den Broeck heeft al een Nieuwe Man gevonden : 2009 wordt het jaar van de menaissance-man (p. 24). Dat is een mannelijke man die in tegenstelling tot de metroseksueel een afkeer heeft van waxen, maar verder open en tolerant is, zelfverzekerd en zorgzaam. Geen watje en geen übermacho, netjes tussenin. Klinkt veelbelovend.

Natuurlijk moet ik het in dit eerste nummer ook hebben over goede voornemens, dat hoort zo. Onvermijdelijk staat sporten op uw lijstje. Goed nieuws in dat verband : de Weekend Knack Ladies Run doet dit jaar niet alleen Kortrijk aan, maar ook Knokke, Brussel en Hasselt. We schakelen dus in een hogere versnelling. Ik ben op 1 januari alvast gaan joggen. Goed, het was meer strompelen door het feestgedruis van de avond ervoor, maar geen betere manier om het jaar goed in te zetten.

Trui Moerkerke – trui.moerkerke@knack.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content