J acques Mayor houdt niet van half werk. Het Hotel de Buci in Saint-Germain is al veertig jaar in handen van zijn familie, maar toen hij vier jaar geleden zijn zinnen op renovatie zette, verrees een heel ander gebouw uit de werken. De lange entree die naar de receptie leidt, zet de toon: aan de muren hangt een prachtige verzameling vrouwenportretten, geborsteld of getekend, er staan fauteuils uit het begin van vorige eeuw en enkele beelden. “We wilden een rustige, geruststellende sfeer op niveau, en om die reden laten we ook niet iedereen toe”, knipoogt de eigenaar.

Jacques Mayor runt de zaak met een paar familieleden, maar geeft ruiterlijk toe dat de aankleding van het huis het werk is van zijn vrouw Elisabeth De Lencourt. Zij geniet op dat gebied in Parijs enige reputatie en de afwerking van het interieur bevestigt haar talent, tot in de kelder toe. Daar werd drie eeuwen geleden een groot deel van de in Parijs bewaarde kazen geventileerd. Nu kunnen de gasten er het ontbijt gebruiken. Het wordt geserveerd aan lage tafeltjes met rondom makkelijke fauteuils. “’s Morgens moet je nog even kunnen onderuitzakken, stoelen zijn te hard voor wie net ontwaakt”, zegt Mayor.

Linnen tafellakens en porselein van Limoges illustreren de aandacht voor details die de inrichting typeert. Het brood komt van de bakkerij aan de overkant, waar een groot bord de waar aanprijst: pain rustique et de fantaisie. Op tafel vindt de gast, naast de klassieke ingrediënten, ook een potje crème de marron van Fauchon. Dat zegt genoeg.

“In Saint-Germain is veel geld, al wordt daar niet mee gezwaaid. Men leeft er goed, maar in stilte. Je wandelt er tussen de antiquairs en de mooie objecten. Het is een van de weinige quartiers waar nog echt wordt geleefd, waar je straatmarkten vindt en heel wat mensen met een meer dan behoorlijke intellectuele bagage. Het savoir-vivre van dit stadsdeel wilden we tot uiting brengen in het hotel.”

De kamers zijn niet zeer groot, maar wel uitzonderlijk goed geïsoleerd. Ze zijn bemeubeld met hemelbedden en voorzien van kleine badkamers. Tweemaal daags wordt er opgeruimd en elke kamer beschikt over het allermodernste comfort, waaronder een internetverbinding – volgens de eigenaar de allereerste in een Parijs hotel. “We ontvangen veel welgestelde lieden en topmodellen die vaak ‘fragiel’ uitvallen. Mensen die gesteld zijn op discretie, maar ook op het allerbeste. Vandaar de geïsoleerde deuren. Bij ons klopt het kamermeisje niet op de deur, ze belt discreet aan.”

Het Hôtel de Buci telt 24 kamers, in prijs variërend van 1500 tot 1900 FF (9000 tot 11.400 fr.). Ontbijt kost 90 FF (540 fr.) per persoon.

Hôtel de Buci, 22 rue de Buci, 75006 Parijs, Tel. +33-155 42 74 74, fax +33-155 42 74 44, e-mail: hotelbuci@wanadoo.fr

Pierre Darge/Foto’s Jan Verlinde

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content