Discreet als een gentleman

Simon Baker geeft gestalte aan de moderne gentleman, anno 2013.

Van tv-superspeurder tot het nieuwe gezicht voor het nieuwe mannenparfum van Givenchy, Gentleman Only. Een kolfje naar de hand van de Australische acteur Simon Baker.

Als ervaren surfer weet Simon Baker (43) perfect hoe je ‘de golf van de eeuw’ pakt. Niet te vroeg, niet te laat. Timing en geduld zijn cruciaal. Dat leerde hij op de stranden van Tasmanië, en dat kwam hem goed van pas tussen de ‘haaien’ van Hollywood. Voordat hij bekend werd als detective met ‘speciale gaven’, Patrick Jane in The Mentalist – ?als ik zijn flair had, had ik wellicht in veel minder snertfilms geacteerd” -, probeerde de aanvankelijk blonde jonge god zijn geluk in mindere series als Heartbreak High en draafde hij zelfs op als gogodanser in de clip Love Me Right van de Australische band Euphoria. De roem liet even op zich wachten, maar vandaag wordt zijn status weerspiegeld in een jaarsalaris van 30 miljoen dollar plus een lucratief parfumcontract, met Givenchy.

Tijdens ons korte, gechronometreerde interview doet hij er alles aan om anders voor te komen dan zijn tv-personage. In het ‘echte leven’ verschuilt hij zich achter een grote, donker omrande bril en heeft hij een opvallend Australisch accent, dat fans van de CBI-speurder moeilijk zouden herkennen. Maar toch heeft hij er naar eigen zeggen geen moeite mee dat hij zo sterk wordt geassocieerd met dat personage dat hij nu al enkele seizoenen speelt. ?Als je begint als acteur, is de kans klein dat je daar de kost mee verdient, laat staan dat je er rijk van wordt en een succesrijke carrière opbouwt. Als The Mentalist uiteindelijk de beste rol in mijn carrière zou blijken te zijn, dan ben ik daar best tevreden mee.”

ELEMENTAIRE WELLEVENDHEID

Maar vandaag speelt hij hier een heel andere rol. Sinds kort incarneert hij voor Givenchy de moderne gentleman ?Vroeger maakte een gentleman deel uit van een bepaalde sociale klasse. Je werd geboren als gentleman of niet”, zegt Simon. ?Maar voor mij gaat het om essentiële waarden, basisprincipes van wellevendheid die je helpen om je op optimale wijze in de maatschappij te bewegen. Helaas heb ik de indruk dat dit een beetje uit de mode is. Toch vind ik niets pretentieuzer dan tegenover alles en iedereen een nonchalante loop-naar-de-bliksem-houding aan te nemen.”

Simon zelf wil het liefst beschouwd worden als een man die zijn wereld kent, hoffelijk en zelfs een beetje verlegen. Hij is al twintig jaar getrouwd met dezelfde vrouw en is vader van drie kinderen. Nee, hij hoeft niet zo nodig de meest sexy man ter wereld te zijn. Dat vindt hij zelfs wat ‘goedkoop’, ook al proberen de media weleens om hem zo af te schilderen. ?Moet ik me daardoor gevleid voelen ?”, zucht hij. ?Telkens als er zo’n artikel verschijnt, kan ik me verwachten aan ironische opmerkingen van mijn vrienden. Het is een imago waar ze me graag mee plagen. Elk jaar opnieuw verkiezen de bladen de nieuwe goden van het jaar. Intussen zijn er al duizenden met die titel vereerd.” Simon zou liever deel uitmaken van het veel selectere clubje van mannen en vrouwen wie ?het gegund is om op elegante wijze oud te worden”.

DOOR ISABELLE WILLOT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content