Het oer-Italiaanse meubelmerk Busnelli gooit het roer om : met een nieuw management, de opfrissing van een aantal klassiekers, nieuwe modellen en nieuwe winkels. Antwerpen krijgt de enige ‘concept store’ voor de Benelux.

De geschiedenis

De familie Busnelli heeft haar achtergrond in de artisanale meubelmakerij. Giuseppe begint in de jaren dertig meubels te maken. Van zodra ze kunnen, stappen zijn zoons Emilio, Franco en Piero Ambrogio mee in de zaak. Als de eerste in het leger gaat, verdelen Franco en Piero Ambrogio de taken, maar in 1966 verlaat Piero Ambrogio de familiebusiness om samen met Cesare Cassina C&B Italia op te richten, dat nog eens zes jaar later B&B Italia wordt. Franco zet het bedrijf verder en bouwt in de jaren zeventig en tachtig de reputatie op van een vooral technisch vooruitstrevend, designgericht meubelmerk.

De nieuwe visie

Het merk werd vorig jaar overgenomen door een investeringsgroep. “We stelden ons de vraag naar de toegevoegde waarde”, zegt de nieuwe general manager Francesco Pivetta, die in een vorig leven voor meubelmerken als Lema en B&B Italia werkte. “Als we competitief willen zijn op de internationale meubelmarkt, moeten we ons onderscheiden van de concurrentie. En waarmee kunnen we dat beter doen dan met onze geschiedenis en cultuur ? Veertig jaar ervaring valt immers niet te kopiëren.”

(Op)nieuw

De plannen van meubels uit de jaren zeventig en tachtig werden opnieuw op tafel gelegd. “Busnelli was gespecialiseerd in mechanische snufjes : een bank die openklapbaar was, draaizetels en relaxfauteuils of innovatieve materialen”, vat Pivetta samen. Drie fauteuils kregen een facelift : de hangstoel Baffo, de boekjeszetel Libro en de stoffen Fiocco. In nieuwe materialen, aangepaste techniek of frissere kleur. De jonge ontwerper Enrico Cesana bedacht een loungeversie van de Fiocco en ontwierp meteen ook een volledige bank, de Igloo. “Het model dat het sterkst symbool staat voor de nieuwe richting die we uit willen, is de Take it Easy.” Het gaat om een erg diepe zetel (1.45 m) met hoog comfort.

De nieuwe winkels

België en Nederland krijgen samen acht verkooppunten. Divani in Antwerpen wordt het vlaggenschip. “Wij werken al jaren erg goed samen met David Van Loo van Divani”, zegt exportmanager Marina Bincoletto. “Zijn winkel is ideaal als uitgangspunt. Antwerpen is toch een beetje het centrum van de wereld.” Divani vierde vorig jaar zijn tiende verjaardag.

De toekomstplannen ?

Francesco Pivetta : “We willen een zijlijn opstarten die Genova zal heten. Het zal een soort ‘experimenteerruimte’ zijn op basis van een wedstrijd. Een soort workshop voor jonge ontwerpers, dus. Wie weet groeit er wel een eigen collectie uit ?”

Info : Busnelli bij Divani opent in september. Vlaamse Kaai 35/39, Antwerpen, 03 238 39 98, www.divani.be

Door Leen Creve

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content