Cesar Casier werkt als topmodel in New York en houdt van lekker en gezond eten. Die passie kreeg hij van vader Bruno mee. Voor Vaderdag trekken ze samen de keuken in.

Vader Bruno Casier en zoon Cesar kunnen goed met elkaar opschieten. Dat is niet moeilijk, zij delen een grote interesse voor lekker en gezond eten. Vader is zelfstandig vertegenwoordiger van opbergmateriaal en verdeelt Top Gearproducten. Hij is een echte foodie, die zijn handelsreizen zo inplant, dat hij telkens een ander restaurant kan uitproberen of dat hij kan teruggaan naar zijn lievelingsrestaurants (Veranda in Antwerpen, La Paix in Brussel, Vitrine in Gent en Table d’Amis in Kortrijk).

Alleen tafelen beschouwt Bruno als een voordeel, want dan kun je echt geconcentreerd genieten. Zijn liefde voor de kookkunst gaf hij voor een stuk door aan zoon Cesar, die carrière maakt als model in New York en er onder meer te zien was op de uithangborden van Armani Exchange. Cesar liep defilés voor Dior, Yves Saint Laurent en John Galliano, maar mode is niet zijn enige passie. Hij houdt erg veel van goed eten en probeert ‘lekker’ te koppelen aan ‘gezond’. Je kunt zijn culinaire avonturen volgen op zijn blog, www. thecesarsalad.blogspot.com. Hij schreef er ook een boek over met vijfenzeventig gezonde gerechten : Model Kitchen (uitgegeven bij Dragonetti, 29,95 euro). Cesar deed zelf de foodstyling, samen met Maël Schamp, die deelneemt aan het VTM-programma Mijn Pop-Up Restaurant (Wolf in Gent).

Het boek is ook opgevat als een reisgids en vermeldt Cesars voorkeuradresjes in grote modesteden als Parijs, Milaan en New York. Naast eigen recepten, zoals zijn favoriete caesarsalade met ‘model-touch’ (door de parmezaankaas te vervangen door peer) en naast de smakelijke gerechten van vader, geven ook collega-modellen als Milla Jovovich, Lily Donaldson, Karlie Kloss en Elise Crombez hun gezonde lievelingsgerechten vrij.

Voor als men zich beter in zijn vel wil voelen, zijn er bereidingen als havermout met blauwe bessen, detox- en energiesapjes, fancy fingerfood en skinny dippings.

Privé geeft Cesar de voorkeur aan eten met weinig koolhydraten. Voor het ontbijt mogen er wat koolhydraten bij, maar voor de rest van de dag zo weinig mogelijk. In New York koopt hij zijn bioproducten bij Wholefoods Market. Hij maakt ze thuis klaar op het gevoel maar als hij er niet uit komt, skypet hij met pa. Meestal is Cesars eten simpel en snel : een avocado met een rijstwafel of een rauwe wortel met wat hummus ; hij drinkt ook veel groentesap en groene thee.

Vader en zoon hebben ieder hun gewoontes : Cesar koopt elke dag een verse kokos-noot, waarvan hij alleen het sap drinkt (het witte vlees is te rijk aan calorieën). Vader Bruno begint de dag op zijn manier met een oestertje en een slok Tonus Ginseng Imperial Dynasty uit de fles.

NOSTALGISCHE VOL-AU-VENT

Het is Vaderdag en vader en zoon komen samen in vaders keukentje. Er is maar weinig plaats en je loopt elkaar snel voor de voeten. Toch wordt er niet gebotst en vallen er geen woorden. Dat is normaal, want Bruno is de grootste fan van zijn zoon en vice versa. Moeder kan ook goed koken maar het is via zijn vader dat Cesar de verfijnde keuken heeft leren kennen. “Je zou kunnen stellen dat mijn moeder een goed, alledaags eethuis is en vader een tweesterrenrestaurant”, lacht Cesar. Bruno gaat ver met zijn hobby en is een echte kampioen : hij won de wedstrijd rond de beste originele Gentse waterzooi en haalde de finale van Beste Hobbykok 2013.

Op het menu voor Vaderdag staat als voorgerecht ‘griet en zeevruchten in geurige dashibouillon’. De Japanse invloeden dateren uit de tijd dat vader macrobiotisch at. Wanneer Cesar uit New York thuiskomt, is het een ritueel dat vader een nostalgische vol-au-vent bereidt. Het herinnert Cesar aan zijn jeugd, brengt hem terug naar zijn Vlaamse roots en verenigt de familie. De kippenbouillon wordt, zoals het moet, zelf getrokken. Als nagerecht zijn er scones met onvervalste clotted cream en confituur. Cesar is verlekkerd op scones, vooral omdat ze droog en krokant zijn. Als hij in Londen is voor zijn werk en tijd heeft, gaat hij rond zestien uur naar een groot hotel, zoals Dorchester of Albion, voor een kopje kamillethee met scones. Het is een van zijn guilty pleasures. Een andere pekelzonde is dat hij een onverbeterlijke ‘sneukelaar’ is : hij doet niets liever dan proeven van alles en bij iedereen. Zelfs als hij bij vrienden thuis komt, proeft hij van iets uit de koelkast, een stukje kaas of een restje. Verder is hij verslaafd aan noten en gedroogd fruit en kan hij het niet laten om, na een nachtje stappen, van karamelpopcorn te snoepen.

DOOR PIETER VAN DOVEREN & FOTO’S KRIS VLEGELS

De nostalgische vol-au-vent brengt Cesar terug naar zijn Vlaamse roots en verenigt de familie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content