In De Nieuwe Haan presenteert Dirk Verlinden betaalbaar lekker eten met een knipoog naar de grote gastronomie.

:: Brasserie De Nieuwe Haan : Grote Markt 19, 3290 Diest. 013 33 51 06.

De keuken is doorlopend open van 11.30 tot 22 uur. Maandag en woensdag gesloten.

Hongerigen uit Diest en omstreken die zoeken naar een adres om in een ontspannende omgeving gedegen bereid voedsel te eten, zijn in brasserie De Nieuwe Haan op het goede adres. Reeds tien jaar bestaat het restaurant, zonder aandachttrekkerij. Het is dankzij een enthousiaste lezersbrief dat wij De Nieuwe Haan ontdekten. In de potten roert baas Dirk Verlinden. Hij werd gevormd in Antwerpse bastions van de klassieke feestkeuken ( Lindenbos, Vatelli, Ter Venne, Pérouse) en volgde zijn echtgenote naar haar geboortestad. Daar nam hij zijn intrek in het historisch pand aan de Grote Markt, waarin vele jaren het restaurant De Haan was ondergebracht. Het gebouw behoort toe aan de kerkfabriek, die nog immer haar vergaderzalen heeft op de eerste verdieping. Dirk Verlinden heeft samen met zijn oom het gelijkvloers omgebouwd tot een moderne brasserie en installeerde zich in de keuken. “Lekker eten met een knipoog naar de gastronomie, in een ongedwongen sfeer en voor een betaalbare prijs” : daar draait het om in De Nieuwe Haan.

Sneldienst

Het restaurant heeft een terras voor de deur en je komt binnen via een tochtsas van pluche. De eetzaal is ruim en sober gedecoreerd. In dit hedendaagse grand café vind je een centrale bar, een goed gevulde leestafel aan de ingang, een vleugelpiano voor vrolijke momenten en een speelhoek voor de kleintjes. De tafels staan ver uit elkaar, waardoor de privacy gewaarborgd is. De hedendaagse eenvoud wordt onderbroken door klassieke gordijnen, een vloer van Engelse peacock-leisteen, twee door Myriam Gevaert geschilderde fresco’s en mooie houten stoelen. De bediening is in handen van vlotte jongemannen, gekleed in wijnrode polo.

In De Nieuwe Haan ben je welkom voor een drankje, een snack, een spa-ghetti of een uitgebreide maaltijd. De spijskaart verandert volgens de seizoenen en bereidingen met kreeft, wild en mosselen zijn specialiteit. Er is ook een Frans georiënteerde wijnkaart met vooral flessen boven de 30 euro. Om de rekening laag te houden kozen wij voor de huiswijn, een witte Domaine de Maubet uit de Côtes de Gascogne en een rode Domaine de Sauvigny. Voor twee karaffen van een halve liter van deze correcte tafelwijnen betaalden wij 22,80 euro. Wij kozen, bestelden en werden overrompeld door het voorgerecht, dat in een mum van tijd op tafel stond. Zo’n sneldienst is goed als je haast of grote honger hebt en slecht wanneer je rekent op een avondje onderhoudend tafelen (wij kwamen aan om 19.15 uur en stonden anderhalf uur later weer op straat).

Vakkundig bereid

In een van de borden lagen vakkundig bereide kroketten gevuld met een smakelijk beslag met stukjes kalfszwezerik en opgediend met espagnolesaus, een machtige klassieke saus, gemaakt uit bruine roux, bruine fond, mager spek, mirepoix, tomatenpuree en witte wijn (10 euro). Op het andere bord verscheen een fris-zomerse carpaccio van rauwe tonijn, op smaak gebracht met aceto balsamico, bieslook en tapenade van tomaten (12 euro). Er kwamen twee hoofdgerechten : gebakken grietfilet met mooi, blank visvlees, opgediend met groenten in sojasaus, teleurstellende sjalotaardappelen en gewelde botersaus (20 euro) en américain à la minute, naar onze smaak te ver doorgemalen en te zoet afgesmaakt door te veel ketchup (13 euro). Bij het gemalen vlees kwam een verzorgd garnituur, een smakelijke gemengde salade, vers geklopte mayonaise en voorbeeldige frieten, die waren gebakken in behandeld rundvet (13 euro). Drie bollen vanille-ijs, afkomstig van het naburige ijssalon De Lelie, opgediend met warme saus van chocolade en room (6 euro) en heerlijke gekonfijte dadels met marsepeinkoekje en pistache-ijs (6 euro) vormden het slot van een smakelijke maaltijd. n

Pieter Van Doveren I foto Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content