Lene Kemps
Lene Kemps Lene Kemps is de hoofdredactrice van Knack Weekend.

Of Amanda Knox haar flatgenoot Meredith Kercher heeft vermoord, pretendeer ik niet te weten. Ik lees vaak dat de Italiaanse politie een klungelig onderzoek heeft gevoerd. Ik lees weinig over de man die al schuldig bevonden is, Rudy Guede. En ik lees overal verwijzingen naar het duivelse karakter van de ‘promiscue’ Amanda.

Foxy Knoxy, daar geraakt ze nooit nog van af. En haast niemand die luistert naar haar familie die vertelt dat ze de bijnaam kreeg omdat ze als meisje zo sluw en strategisch kon voetballen. In haar tv-interview somde Diane Sawyer nog andere bijnamen op : ze was de she-devil met het engelengezicht, de sfinx van Perugia, de killer met de bambi-ogen, Amanda the Ripper en – ik kan het haast niet vertalen – een ‘concertante’ van seks ; misschien komt ‘seksvirtuoos’ nog het dichtst in de buurt.

Amanda was een mooie, jonge studente in een stad die omschreven wordt als ‘het Amsterdam van Italië’ en in haar boek Waiting to Be Heard vertelt ze onomwonden wat ze daar van plan was : “Ik wilde losse seks hebben, casual sex.” Zonder de moord zou het boek lezen als een aflevering van Sex and the City, de city zijnde Perugia. Een ietwat naïef Amerikaans meisje krijgt een vibrator cadeau, heeft drie onenightstands op evenveel maanden tijd, rookt enkele joints, vindt een job in een bar, eet veel pizza’s en amuseert zich. Schrijft Tracie Egan Morrissey op de site Jezebel : “Als het strafbaar is om een jonge vrouw te zijn die graag plezier maakt terwijl ze haar onafhankelijkheid en seksualiteit verkent, dan zijn we allemaal schuldig.”

In zijn slotrede in 2009 speculeerde de Italiaanse aanklager Giuliano Mignini wat Amanda zou kunnen hebben gezegd tegen Meredith Kercher terwijl ze het mes in haar nek stak : “Jij die je altijd als een heilige gedraagt, we zullen je eens wat laten zien, we will make you have sex.” Zijn bijnaam voor Amanda was Luciferina en alles wat ze deed, werd in hetzelfde smoezelige licht ge- interpreteerd. Onmiddellijk na de moord ging ze shoppen voor lingerie, schreven de kranten, wat een wuft gedrag. De verklaring is even kort als correct. “Mijn appartement was afgesloten, het was een plaats van misdaad. Ik had proper ondergoed nodig.”

In de voorbije jaren hebben familie en vrienden van Amanda veel gedaan om haar duivelse imago te keren, tot en met het oprichten van een website waar ze foto’s plaatsten van Amanda met vriendinnen, huisdieren, leraars… Kortom als een normaal mens, en geen manipulatieve nymfomane. Maar zoals Frank Bruni er in de NY Times op wijst, gelden er nog steeds andere normen voor mannen en vrouwen. Vrouwen moeten heilig zijn, ander gedrag wordt gestraft. Amanda is nog steeds geen gewoon meisje dat (alweer) terechtstaat voor moord. Ze is een sexy, brutale meid die terechtstaat voor moord, en staat er daar niet slet getatoeëerd op haar voorhoofd ? Hij schrijft : “Voor mannen is lust een struikeldraad. Voor vrouwen is het de strop.”

lene.kemps@knack.be

Lene Kemps

“Voor mannen is lust een struikeldraad. Voor vrouwen is het de strop”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content