DE DOOS : DEZE ZOMER SELECTEREN WIJ ELKE WEEK EEN JONG TALENT IN EEN VAN DE TIEN BELGISCHE PROVINCIES.

December vorig jaar werd Ronse gastronomisch ontsloten met de opening van Maison D. Plaats van gebeuren is een statig huis uit het begin van vorige eeuw. De eetvertrekken werden door succesarchitect Lieven Musschoot onder handen genomen. Hij gaf het restaurant een voorname inrichting die past bij het voorname huis en bij de voorname kant van Ronse. De eigenaars van Maison D. zijn jong : Didier Bourdeaux is achtentwintig en kookt ; zijn vrouw Delfine Van der Straten ontvangt. De twee zijn bescheiden van start gegaan.

Didier vertelt : “Ik was enig kind. Mijn ouders hadden een bakkerij en werkten dag en nacht. Ik wist al vroeg dat het bakkersberoep niets voor mij was. Toen ik thuis aankondigde dat ik liever naar de koksschool ging, was dat geen probleem. Ik ging les volgen in Ter Duinen in Koksijde. De school stuurde mij op stage naar De Karmeliet. Net in die periode stopten er twee koks. Meneer Van Hecke vroeg of ik wilde blijven. Ik voelde mij daar goed en ben er meer dan twee jaar gebleven. Ik heb er alle plaatsen van een commis doorlopen : hapjes, koude keuken en vlees, om te eindigen als commis van de souschef aan de viskant. Ik heb er alles kunnen zien en ontmoette er gedreven en getalenteerde jonge koks, die nu allemaal een bloeiende eigen zaak hebben. Wij werkten hard maar amuseerden ons. Op vrijdag- en zaterdagavond werden er ‘servieskes’ van negentig couverts gedraaid en toch liep alles vlot. Ik hou aan De Karmeliet alleen goede herinneringen over. Ik heb in mijn restaurant dezelfde werkstijl overgenomen : alles moet vers zijn en er wordt nooit iets weggegooid ! De keukentechnieken zijn sindsdien wel geëvolueerd, door de komst van geavanceerde toestellen, zoals Pacojet, Roner en Thermomix.”

EENVOUDIG MAAR MET SMAAK

Om Frans te leren ging Didier na De Karmeliet werken in Le Château du Mylord in Ellezelles, waar hij na vijf maanden meer verantwoordelijkheid kreeg. “Op een zaterdagmiddag is de souschef na een woordenwisseling vertrokken. De chef kwam naar mij toe en zei dat het nu aan mij was, ik mocht bewijzen dat ik het kon. Ik ben er acht jaar gebleven en ontmoette er mijn vrouw, die de dochter van de zus van de baas is. Wij zijn alle twee kinderen van zelfstandigen en wij zijn gaan nadenken over een eigen zaak. Delfine is van Ronse en daar was plaats voor een beter restaurant. Het vroegere huis van een dermatoloog was de geschikte locatie. Wij wilden niet te hoog instappen. Een etentje in Maison D. moet betaalbaar zijn en daarmee bedoelen wij dat het mogelijk moet zijn om voor 50 euro drie gangen en een glas wijn en een koffie te bestellen. Ik heb liever dat de mensen drie keer komen eten voor 50 euro, dan één keer voor 150 euro. Ik probeer relatief eenvoudig, op smaak te koken. Ik voel mij niet verplicht om het ver te zoeken. Een juist bereid stuk vlees of vis, met daarbij enkele correct bereide basisingrediënten kan ook heerlijk zijn.”

Als streekproducten koos Didier : verse geitenkaas Le Larry (die mooi combineert met kreeft), het veredelde varkensvlees Duroc d’Olives, pickles van Camp’s uit Ronse en cuberdons, omdat je er vele kanten mee uit kunt.

MAISON D., CHARLES VANDENDOORENSTRAAT 10, 9600 RONSE. 055 607 465.

WWW.MAISON-D.BE

ZATERDAGMIDDAG, ZONDAGAVOND EN MAANDAG GESLOTEN.

DOOR PIETER VAN DOVEREN & FOTO’S KRIS VLEGELS

Didier Bourdeaux van Maison D. in Ronse wil het niet te ver gaan zoeken. Hij kookt met streekproducten die hij simpel maar smakelijk en modern op het bord brengt.

Liever smaakvol dan gecompliceerd : een juist bereid stuk vlees of vis met enkele correct bereide basisingrediënten kan heerlijk zijn

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content