Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple (283), wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt.

Spanje als wijnland zit in de lift, maar in de Franse wijnwereld en in Franstalig België weet men het nog niet goed. In februari, in de marge van de primeurproeverij van Vino Nobile di Montepulciano 2005, wist men het wel en werden drie garagewijnen uit Spanje voorgesteld, alle drie met 100 punten op de Parkerschaal en alle drie ook gemaakt van 100 % tempranillo.

De eerste, de Numanthia 2005 uit de AOC Toro, was zonder meer een explosie van frisse elegantie met diep zwart fruit en perfecte structuur (100 jaar oude wijnstokken en hectarerendementen van nauwelijks 20 hl).

Een tweede, de Alto Ps 2004 uit de Ribera del Duero, verbaasde met zijn inktkleur, zijn zwart fruit en zijn mooie houttoets (60 jaar oude wijngaard).

En ten slotte een Rioja, La Vina de Andrés Romeo 2004, met weer een inktkleur en gedrongen compacte smakelijkheid (een rendement van 1 kg druiven per wijnstok).

We leerden eruit dat voor de hoge kwaliteitscategorie in Spanje gewerkt wordt met oude originele wijnstoksoorten, met piepkleine rendementen en met een grand-crutechnologie : uitdunnen, selectie, barrique-fermentatie en nieuwe eik om te lageren. Maar ook de prijzen ogen grand cru, in de buurt van 50 euro per fles.

Het succes van de vernieuwing in Spanje is dus niet te danken aan de na-aperij van bordeaux en bourgogne met cabernet en chardonnay, zoals haast overal in de nieuwe wereld en Italië, maar gaat terug op oude, inlandse druivensoorten, zoals onder meer tempranillo.

Soortgelijke kwaliteitssprongen mag men verwachten met de monastrell, de druivensoort die in Frankrijk mourvèdre wordt genoemd. Het droge, zonrijke klimaat van Murcia en Alicante kan voor de essentiële rijpheid zorgen, want de vele monastrellwijngaarden zijn er in de periode van de coöperaties tot tien jaar geleden gewoon blijven staan : de armoede van destijds genereert nu topkwaliteit. Ook de menciadruiven uit Bierzo in het noordwesten van Spanje en de garnacha uit Priorat en Monsant hebben een grote toekomst.

Toch oppassen : te hoge alcohol kan benevelen, te veel tannines zijn vermoeiend en te hoge prijzen wekken tot moedeloosheid. Het mag niet zo zijn dat men “de wijn moet eten en het gerecht aan tafel moet drinken”.

Viña Albali Reserva 2003, D.O. Valdepenas

Valdepenas is een enclave in de appellation La Mancha.

Kleur met goede concentratie en een getaande evolutietoets, de neus is wat simpel, zeker voor een Reserva en doet wat rhône-achtig aan. Eenvoudige smaak met stevigheid, maar ook wat ruw in de finale. Barbecuewijn (GB/Carrefour : 5,62 euro).

Abadal 2007, D.O. Pla De Bages

Pla De Bages is een Catalaanse appellation, ten noorden van Barcelona.

Verse frisse en open rode kleur met goede concentratie, neus met structurerende cabernet franc en onderbouw van rijpe tempranillo. Smaak van een interessante druivenmix, nu nog wat te tanninerijk, moet wat liggen (Colruyt : 5,25 euro).

Castillo Irache 2007, D.O. Navarra

Navarra is een appellation ten zuiden van Pamplona, aanleunend bij Rioja.

Mooi gedrongen, haast inktachtige verse kleur en een neus van donker fruit, zuiver en fris. In de mond goed smakelijk, eenvoudig fruit. Barbecuewijn (Colruyt : 3,95 euro).

Don Luciano Reserva 2003, D.O. La Mancha

La Mancha is een grote appellation in centraal Spanje, ter hoogte van Valencia.

Mooi geconcentreerde kleur met iets evolutie en een verfijnde, elegante neus met houtstructuur. De smaak is stevig en doortimmerd, nu nog wat te tanninerijk. Moet wat liggen, maar kan al bij geroosterd vlees (GB/Carrefour : 4,63 euro).

Castillo San Lorenzo Reserva 2003, D. O Rioja

Rode, elegante kleur en een houtdoortimmerde neus, wat bordeaux-achtig. Aangename, goed geknoopte smaaklengte, smaakt nog jong, zeker voor een Reserva. Moet passen bij type stoofpotten (Delhaize : 5,99 euro).

Monasterio De Santa Ana 2006, D.O. Jumilla

Jumilla is een kleine appellation, ten westen van Alicante.

Mooi geconcentreerde kleur en een neus met stevigheid en structuur en zwart fruit. In de mond komt een aangename attaque en een grote, stevig geknoopte lengte. Stevige wijn voor de grote keuken, die nog enkele jaren moet liggen (Delhaize : 4,99 euro).

Door Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content