DEZE WEEK : PROSECCO
Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Chateau simple (403), wijn voor beginners die ook de kenners wel bevalt.
Prosecco is een witte druivensoort uit de Veneto-regio in het noordoosten van Italië. Het is ook de naam van een schuimwijn met appellation D.O.C. en een opbrengst van 140.000 hl per jaar. Het centrale gedeelte van de denominazione (4300 ha) is de ‘Prosecco di Conegliano Valdobbiadene’ ten westen van de stad Valdobbiadene. Daar komt zelfs een Prosecco Superiore D.O.C.G. vandaan waaraan nog hogere kwaliteitseisen worden gesteld, zoals de Villa Antonini van vandaag. Ongeveer vijftien kilometer zuidwaarts van Conegliano, in de richting van Venetië, ligt Treviso te midden van de Colli Trevigiani. Een toeristisch pareltje, waar uitbundig prosecco wordt gedronken.
Prosecco kreeg als schuimwijn pas bekendheid door Antonio Carpenè, die de champagnemethode naar Conegliano bracht. Via zijn gelijknamige productiefirma zette hij de wijn op de kaart, en op tafel, in Venetië en ver daarbuiten.
Een kleine zone van 108 ha op de steile hellingen van Santo Stefano, even ten noorden van Valdobbiadene, is erkend als ‘cru’ onder de naam ‘Cartizze Superiore’, met een productie van ongeveer een miljoen flessen.
Om prosecco te maken, begint men met het maken van gewone droge witte wijn. Daarna komt een tweede gisting, meestal in een gesloten tank onder druk : de Charmat-methode, dikwijls een Charmat ‘lungo’ als de wijn wat langer in de tank op zijn gistrest blijft. De vergiste wijn op zijn gistrest houden, heeft tot doel hem aan te rijken met autolyseproducten uit de gistrest, vooral complexe fijne aminozuurcomponenten. Maar die autolyse is maar betekenisvol na achttien maanden, en valt pas echt te proeven na vijf tot tien jaar. De Charmat ‘lungo’ zal dus niet veel uithalen, evenmin als de vijftien maanden die voor champagne bij wet zijn opgelegd.
Proseccowijn is vrij neutraal van smaak, mede door de erg hoge rendementen per hectare : ver boven de 100 hl. De wijn moet dan wat expressie (en foutmaskering) krijgen door hoge dosissen restsuiker. Alles samen worden er jaarlijks twintig miljoen flessen prosecco spumante gemaakt (spumare : schuimen). Van de asti spumante, de wat zoeterige gemuskateerde schuimwijn uit Piëmont, worden tot tachtig miljoen flessen gemaakt. Prosecco is de tweede. Het is een typische bubbeldrank voor terras- en receptiebabbels bij warm weer. Hij kan ook dienen om smaakvolle droge witte wijn een eigen smaakopstoot te geven. De pareling versterkt dan de smaak van de wijn.
Prosecco Superiore Vadobbiadene DOCG Villa Antonini
Neus met een kleine wijnachtige toets. Zachtaardige maar banale en korte smaak.
Colruyt : 8,49 euro.
Prosecco DOC, Cantina di Soave
Flauwe neus die zoet aankondigt, een echte ‘nulneus’. Smaak is zoetachtig en extreem kort maar wel doortimmerd met fijn zuur.
Delhaize : 7,05 euro.
Prosecco DOC, Zonin
Brede, fijne, wijnachtige neus. Aangename, zachte smaak die goed samenblijft tot en met het einde. Zelfs wat lengte.
Carrefour : 8,69 euro.
Prosecco DOC, Anna Perenna
Correcte maar erg simpele neus, zonder spoor van diepte. Zoetachtige korte smaak met na-ijlend wee in de afdronk.
Delhaize : 7,65 euro.
Prosecco DOC San Simone Brisotto
Ronduit wijnachtige neus met fijne eenheid en zelfs wat structuur. De smaak is droog, met reliëf en met geknoopte lengte. Deze wijn kan op zichzelf gedronken worden.
Carrefour : 9,69 euro.
Prosecco DOC Extra Dry Riccadonna
In de neus een kleine wijnachtige toets en zelfs wat diepte. De smaak is zachtaardig maar niet expliciet zoetelijk en met wat lengte.
Colruyt : 7,85 euro.
DOOR HERWIG VAN HOVE & FOTO’S MICHEL VAEREWIJCK
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier