DEZE WEEK: MUSCADET

Muscadet Primeur 2013 © FOTO'S MICHEL VAEREWIJCK

Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château simple (411), wijn voor beginners die ook kenners wel bevalt.

Muscadet is een appellationgebied van 14.500 ha rond de Loiremonding, ten zuidoosten van het stadje Nantes. Het is haast uitsluitend beplant met de ruim opbrengende ‘melon de Bourgogne’. De druivensoort werd er binnengebracht in de zeventiende eeuw door de Hollandse wijnhandel. Die stookte er ter plaatse brandewijn van om er vervolgens op de thuismarkt terug wijn van te maken door er water aan toe te voegen. De ‘melon de Bourgogne’ komt oorspronkelijk wel van Bourgogne, maar werd er als ‘onedele’ druivensoort verboden ten voordele van chardonnay – zoals trouwens ook de rode gamay verboden werd ten voordele van pinot noir.

Veruit de belangrijkste appellation van het gebied is de ‘Muscadet Sévre-et-Maine’ (10.500 ha), genoemd naar de twee riviertjes die er samenkomen. Met meer dan driekwart van de totale productie wordt er meer van gemaakt dan van om het even welke andere appellation uit de Loire. De naam muscadet is afgeleid van het Franse musqué, wat vroeger ‘geoxideerd’ betekende, en van cadet, wat staat voor ‘jongste’. Voor de Hollandse kooplui was het oxidatieve karakter van de wijn van geen enkel belang omdat hij toch onmiddellijk na de gisting gedistilleerd werd.

Andere muscadet-appellations zijn Coteaux de la Loire (600 ha) en Grand Lieu (2600 ha). Gewone muscadet tout court (800 ha) is in de verdrukking. Dat type is trouwens uitgesloten van de ‘sur lie’-kwaliteit en er wordt ook primeurwijn van gemaakt.

De ‘sur lie’-productie is pas goed op gang gekomen in de negentiger jaren. Ze bevestigt een traditionele gewoonte in de streek om de wijnen in de winterperiode niet over te steken maar op de fijne gistrest te laten staan. De wijn is zo neutraal dat dit zonder ontwikkeling van verkeerde smaakjes kan gebeuren en bovendien is de gistrest een krachtig antioxidans. Zo is de wijn meer smaakvol en puntiger en wat beladen met prikkelend koolzuur. De strengere productieregels sinds 1990 vereisen dat hij vanuit de gistingstanks wordt gebotteld : de ‘mise sur lie’, die automatisch een domeinbotteling met zich meebrengt.

Muscadet is beendroog en moet volgens het boekje wat ziltigheid in de smaak dragen en naamloos wit fruit in de neus. Hij behoort te passen bij alles wat uit de zee komt : oesters zowel als verse vis. Het is de enige (niet versterkte) wijn in Frankrijk met een maximum voor het alcoholgehalte : twaalf graden.

Muscadet Primeur 2013

Erg bleke kleur en een eenvoudige frisse fruitneus, present maar ook wat dun. De smaak is plat, zacht en zuur-zoet. Geen gastronomische mogelijkheden.

Delhaize : 3,59 euro.

Muscadet

Bleke kleur en een simpele neus zonder breedte of diepte. Friszure, erg eenvoudige smaak. Kan dienen als aperitief of als kookwijn.

Carrefour : 2,95 euro.

Muscadet de Sèvre et Maine 2012

Gele nuance in de kleuren, een eenvoudige neus van wit fruit met toch iets karakter van muscadet. De smaak is rond, soepel en fris. Passe-partoutwijn voor alle vis en schelpen.

Delhaize : 3,65 euro.

Muscadet Sèvre-et-Maine sur Lie 2012, Michel Bedouet

Bleke kleur en een presente neus van puntig wit fruit met een kleine ziltige toets. De smaak is goed evenwichtig met vulling en frisheid. Moet passen voor bereide visschotels.

Carrefour : 5,59 euro.

‘Les Lauriers’, Muscadet Sèvre et Maine sur Lie 2012, Sauvion

Kleur met een gele nuance en een neus van gestrekt wit fruit, ziltig na opschudden. De smaak is evenwichtig : zacht en toch voldoende fris.

Colruyt : 3,74 euro.

‘Clos de la Chapelle’, Muscadet Sèvre et Maine sur Lie 2012, Philippe Marchais

Kleur met een gele nuance en een neus van wit fruit met lengte. Goede persistentie en iets van diepte. Evenwichtige smaak met vulling en zelfs wat onderbouw. Goede wijn voor bij alle vis.

Colruyt : 5,15 euro.

DOOR HERWIG VAN HOVE & FOTO’S MICHEL VAEREWIJCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content