Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château simple (417), wijn voor beginners die ook kenners wel bevalt.

De naam Mâcon verwijst niet alleen naar wijn maar is ook de naam van de hoofdstad van het Mâcondistrict in Bourgogne aan de Saône. Het is er meer landelijk dan aan de chique Côte d’Or : er staan meer graan en groenten tussen de wijngaarden en de architectuur van de huizen verwijst met wat moeite al naar de Provence.

De witte wijnen van Mâcon zitten in de lift vooral omdat de betere bourgognes, zoals Meursault, zo in prijs zijn gestegen. Het is allemaal chardonnay, maar in de wijnen is gemakkelijk te proeven dat Mâcon wat zuidelijker ligt : ze hebben een terroirtoets en zijn wat minder verfijnd. Die robuustheid vindt haar beste expressie in de wijnen van het nabijgelegen Saint-Véran en zeker in die van Pouilly-Fuissé. Pouilly-Fuissé mag gemaakt worden in de gemeenten Fuissé, Solutré, Chaintré en Vergisson, waarvan trouwens ook Mâcon-Villages mag komen.

Een stapje verder naar het zuiden en we zijn in Beaujolais. Administratief hoort dat nog wel bij Bourgogne, maar met zijn wijnen van gamaydruiven – nota bene in Bourgogne verboden – luidt het toch een andere wijnwereld in.

Witte Mâcon mag dan al wat zuiders zijn, er is toch een zekere variatie in de kwaliteit : opgaand hebben we Mâcon, Mâcon Supérieur, Mâcon-Villages en Mâcon met de naam van de gemeente erbij, bijvoorbeeld Mâcon-Lugny, Mâcon-Péronne of Mâcon-Viré. De ‘Villages’ zijn met wel drieënveertig en vormen het gros van de Mâconwijnen.

In 1998 kreeg de gemeente Viré, samen met het aanpalende gehuchtje Clessé, een eigen appellation : ‘Viré-Clessé’. Hetzelfde mag men in de nabije toekomst verwachten voor andere leidinggevende gemeenten, zoals Lugny, waarvan de naam sinds vele jaren op het etiket prijkt.

De relatieve eenvoud van de Mâconwijn straalt wat af op de bijpassende gastronomie : wat men dan ‘smakelijke en herkenbare eenvoudige boerenkost’ noemt. Het is daarom dubbel zo jammer dat de prijs aan de horecatafel schaamteloos wordt opgedreven.

Mâcon-Villages 2013

Erg bleke kleur maar een zuivere neus van citrus die goed ruimt bij opschudden. De smaak is eenvoudig fris-zuur. Moet passen bij vishapjes, oesters en het aperitief.

Colruyt : 4,99 euro.

Mâcon-Villages 2013, La Roche Vineuse

Geelgroene kleur en een florale, elegante neus. De aanzet is smakelijk en de evolutie ruim en genuanceerd. Voor bij visschotels.

Delhaize : 6,99 euro.

Saint-Véran 2011, Domaine Daventure

Geelgroene kleur en een neus met veel finesse à la Pouilly-Fuissé. Ernstige smaak met nuance en vulling en geknoopte lengte. Voor bij kip en kaas.

Carrefour : 8,45 euro.

Mâcon-Villages 2013

Kleur met groen accent en discrete neus van citrus. De smaak is fris met genuanceerde vulling en lengte. Voor bij kip en vis.

Delhaize : 7,89 euro.

Macon Péronne 2011

Volgele kleur en een gewichtige neus met volle rijpheid, haast met edelrot. De smaak is mooi rond met diepte en kracht. Voor bij geroosterde vis.

Carrefour : 7,39 euro.

Saint-Véran 2012

Geelgroene kleur met een fruitneus meer van het type peer dan floraal, een kleine Pouilly-Fuissé. De smaak is gevuld en krachtig. Goede wijn. Moet passen bij wit vlees : kalf en kip.

Colruyt : 6,49 euro.

DOOR HERWIG VAN HOVE & FOTO’S MICHEL VAEREWIJCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content