Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château simple (418), wijn voor beginners die ook kenners wel bevalt.

Drie van de zes wijnen van vandaag zijn van de DOC Montepulciano d’Abruzzo.

Aan de kant van Italië die grenst aan de Middellandse Zee ligt Latium, met Rome als hoofdstad. Op dezelfde hoogte, maar dan aan de Adriatische Zee, liggen de Abruzzen (Italiaans : Abruzzo). Daar worden twee DOC’s (Denominazione di Origine Controllata) gemaakt : de witte Trebbiano d’Abruzzo en de rode Montepulciano d’Abruzzo.

De plaag van de Abruzziwijngaarden, erfenis van het tafelwijnverleden, was en is gedeeltelijk nog het grote rendement. De wijn Montepulciano d’Abruzzo heeft niets te maken met het stadje Montepulciano en ook niet met Vino Nobile of met sangiovese. Montepulciano d’Abruzzo is zoiets als ‘Brabants witlof’, dat in Frankrijk wordt gekweekt en eigenlijk savooikool blijkt te zijn.

Moderne Montepulcianowijnen uit de Abruzzi moeten elegant zijn en hun soepelheid putten uit relatief lage zuur- en bittergehaltes. Daardoor krijgen ze een eigen plaats in het Italiaanse wijnlandschap, want soepelheid is er relatief zeldzaam. Men heeft altijd geprobeerd het wat monotone zuiderse karakter van wijn te compenseren met fris zuur, ten koste van soepelheid, om hem zo een plaats aan tafel te geven. Het moet gezegd dat de lokale keuken, met een overdaad aan pikante pepers en azijn met uien, best wat soepelheid in het glas kan verdragen. De beste rode wijnen komen uit de noordelijke provincie Teramo. Ze maken er gemiddeld 200.000 hectoliter per jaar van. Een bijmenging van vijftien procent sangiovese – ironie van de geschiedenis – is toegelaten sinds de DOC (Denominazione di Origine Controllata) in 1968 werd ingevoerd.

Abruzziwijnen moeten het hebben van een eenvoudig, door fruit gedragen soepel karakter dat best past bij de lichtere Italiaanse keuken.

Corvo Rosso 2010, IGT

Matige, zachtrode open kleur en een neus van zwart fruit. Toch fijn en met veel diepte na opschudden. Heel smakelijke wijn met goed geknoopte lengte. Moet passen bij geroosterd vlees.

Carrefour : 8,49 euro.

Montepulciano d’Abruzzo 2013

Heel goede, inktachtige kleur met nuance van rijp. De neus is van braambessen. De smaak is soepel in de aanzet met wat ruwe tannines. Eenvoudige wijn voor bij worst en lamsvlees.

Delhaize : 3,09 euro.

Salice Salentino Rosso 2011, Cantine Due Palme

Heel goede, rijpe rode kleur met zwart fruit. De neus is van mooi gezond oud hout. De smaak is ruim en soepel met goede lengte. Goede wijn voor het grote roosterwerk.

Carrefour : 6,19 euro.

Inycon, IGT 2012, Nero D’Avola Shiraz

Open kleur met matige concentratie en een neus met kruidigheid à la Rhône. Geknoopte smaak met een zacht accent. Moet passen bij geroosterd lamsvlees.

Colruyt : 4,99 euro.

Montepulciano d’Abruzzo 2013

Open, rijpe kleur van bijna inktconcentratie en een neus van goed rood fruit. Smakelijke aanzet in de mond, goede lengte met zachte tannines. Goede universele wijn.

Delhaize : 4,19 euro.

Montepulciano d’Abruzzo 2012, San Francesco

Inktachtige kleur met een nuance van rijp. Fijne, toch intense neus van rood fruit. In de mond komt een smakelijke wijn met eenheid. Goede wijn voor het grote roosterwerk.

Colruyt : 7,89 euro.

DOOR HERWIG VAN HOVE & FOTO’S MICHEL VAEREWIJCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content