Voor hen is het gewoon Stephan, Tim of Martin. Sommigen zijn zelfs bevriend geraakt met hun stijlidool. Wij brachten vijf trouwe fans van Belgische ontwerpers voor de lens, in hun favoriete outfits.

Door Van Boeckel (55): acteur – Fan van tim van steenbergen

“Een defilé van Tim Van Steenbergen geeft mij hetzelfde gevoel als van een kind dat op één dag naar de Efteling én Bobbejaanland mag. Dan ben ik op voorhand razend benieuwd en hoop ik dat hij het weer waarmaakt. Nu wacht ik op zijn eerste lijn mannenschoenen. Ik loop al jaren gefrustreerd rond omdat ik geen mooie schoenen kan vinden. Ik ben ook gek op andere ontwerpers, zoals Dries Van Noten en Stephan Schneider, maar met Tim heb ik een beetje het gevoel dat ik thuisgekomen ben. Ik leerde hem kennen via zijn man Brecht, met wie ik nog samen theater heb gemaakt. Op dat moment maakte Tim alleen nog maar vrouwencollecties, maar daar ben ik al meteen voor gevallen. Toen heb ik hem echt gevraagd : “Verdomme, waarom maak jij nu niks voor mannen ?” We liepen in die tijd zo ontzettend achter op het gebied van mannenmode. En toen het dan vorig jaar eindelijk zover was, wist ik meteen dat dàt het was. Nu wil ik van iedere collectie wel iets hebben. Het leuke aan Tim is dat het casual én iets deftiger én ook een vleugje couture is. Een fantastische mix. Daarom wilde ik op de foto een pak uit de afgelopen zomercollectie combineren met een marcelletje van zijn hand. Ik hou vooral van de kleine details die je niet meteen ziet, maar waarvan ik wel wéét dat ze er zijn.”

Info : Tim Van Steenbergen, 03 237 8700. www.timvansteenbergen.com

Willy Cuylits (25): fotograaf – Fan van bruno pieters

“De naam Bruno Pieters had ik al horen vallen, omdat mijn zus nog voor hem heeft gewerkt als patroonmaker. Daarna heb ik hem persoonlijk leren kennen op een feestje en ben ik ook zijn collecties beginnen te volgen. Intussen komt hij bij mij muziek ophalen als hij als dj werkt. Als we elkaar zien, wat niet zo vaak gebeurt omdat hij redelijk drukbezet is, vraag ik altijd wel even naar zijn professionele bezigheden. Maar het is voor hem ook niet leuk om daar de hele tijd over te praten, dus hebben we het meestal over andere dingen. Ik ben trouwens nog showroommodel geweest voor Bruno, en de trui die ik op de foto draag, was mijn favoriete trui van de hele collectie. Hij is volledig met de hand gebreid en vrij klassiek maar wel fris afgewerkt met atypisch gedraaide vlechten. Bruno heeft me die trui uitgeleend, want voor mij is dit stuk helaas niet betaalbaar. Wat me het meeste aanspreekt in zijn collecties, buiten het feit dat zijn stukken voor mij als gegoten zitten, is het architecturale aspect. Deze halflange jas (foto) heeft bijvoorbeeld een gedetailleerde trenchcoatafwerking, puur voor de lijnen. Al Bruno’s stukken hebben dat wel een beetje, die extra plooitjes en stiksels. Wanneer andere mensen Bruno Pieters dragen, herken ik dat meteen aan die detaillering.”

Info : Bruno Pieters, 03 485 87 35. www.brunopieters.com

Steven Van Diest (30): interieurarchitect – Fan van les hommes

“Toen ik zes jaar geleden nog in Antwerpen woonde, leerde ik de collecties van Les Hommes kennen en geraakte gefascineerd door hun eenvoud en originaliteit. Daarom ben ik dat merk seizoen na seizoen blijven volgen. Toevallig onmoette ik Tom Notte en Bart Vandebosch en het contact is gebleven. Af en toe reis ik met hen mee naar Milaan voor de modedefilés en met de jaren zijn we vrienden geworden. Wat ik zo interessant vind aan de stukken van Les Hommes ? Ik kan er alle kanten mee uit. Zo droeg ik afgelopen zaterdag nog een hemd van Les Hommes op een geklede broek op het huwelijksfeest van een vriendin. Maar dat hemd kan ik net zo goed casual dragen op een jeans. Daarnaast is het boeiend dat ze zich bij hun ontwerpen laten inspireren door historische feiten, maar dat ze die toch op een hedendaagse manier brengen. Soms krijg ik positieve commentaar op de kleren die ik draag, en als men er echt naar vraagt, zal ik wel zeggen van welk merk het is. Maar ik vind het belangrijk dat het niet Les Hommes schrééuwt, dat er nergens logo’s opstaan. Je zal me trouwens nooit volledig in Les Hommes zien lopen. Ik probeer de silhouetten van de catwalk niet te imiteren. Ik zal zelf wel combineren. Een hemd van de collectie van zes jaar geleden draag ik bijvoorbeeld met een jasje van nu en een das die ik op de rommelmarkt vond.”

Info : Les Hommes, 03 227 34 70. www.leshommesfashion.com

Nick Wouters (39): lector biologie – Fan van maison martin margiela

“Ongeveer tien, vijftien jaar geleden zag ik voor het eerst een kledingstuk van Martin Margiela. Een vriend van me had een Steve McQueenbroek gekocht. Ik vond dat meteen wow. De dag nadien heb ik me er zelf ook een aangeschaft. Mijn lievelingsbroek is trouwens nog altijd een bruin-zwarte Steve McQueen. Die heb ik al bijna acht jaar, maar je ziet het er niet aan. Ik heb mijn moeder gezegd dat, als ik sterf, ik in die broek begraven wil worden (lacht). Mijn vader heeft het soms wel over mijn ‘Mustikleren’, door die vier stiksels op de rug. Samen met het haakje in de broek is dat bij manier van spreken het enige waaraan je kleren van Martin in een oogopslag herkent. Maar ik herken ze ook aan de snit en de doordachte broekspijpen, die soms wat draaien. Ook dit ‘aids-T-shirt’ is voor fans herkenbaar en heeft een meerwaarde door het engagement voor Designers against Aids. Ik moet toegeven, vaak loop ik in Brussel of Antwerpen en zie ik iemand die echt iets leuks draagt, en dan draait die zich om, en zie ik de vier stiksels. Dan denk ik : Martin… (lacht) en hol naar Maison Martin Margiela om te vragen of ze nog zo’n broek hebben. Dan kan ik mezelf nog eens een cadeautje doen, want ik koop die kleren in eerste instantie voor mijzelf. Maar ik wil niet uitsluitend Margiela dragen, mijn kleerkast varieert bij wijze van spreken van de Nieuwstraat tot de Louizalaan. Ik heb ook Prada en Gucci, maar evengoed H&M en Zara. Toch passeer ik altijd wel eens langs de Dansaertstraat, bij Stijl en dan een beetje verder bij Maison Martin Margiela.”

Info : Maison Martin Margiela,

Vlaamse Steenweg 114, 1000 Brussel. 02 223 75 20. www.maisonmartinmargiela.com

Simon Devolder (25): grafisch vormgever en student filosofie – Fan van Stephan Schneider

“Als er íets in de mode mij aanspreekt, dan is het wel het werk van Stephan Schneider. Ik kan me inbeelden dat er echte fashion addicts zijn, maar noem mij eerder een Stephan- addict. Ik draag weinig andere ontwerpers, bijna alleen Stephan, want ik identificeer me ook een beetje met die kleren. Omdat het mode is, maar toch zacht, en goed gesneden. Scherp, maar toch gemakkelijk. Gekleed en netjes, maar ook casual, jong en een tikje alternatief, zoals dit hemd gecombineerd met dit marcelletje, mijn lievelingsstuk (foto). Ik vind het trouwens leuk om bij één kwaliteitsmerk te blijven. Ik ga weleens kijken bij andere merken, maar ik vergelijk dan vaak met wat ik bij Stephan heb gezien. Dan blijken die andere altijd te duur, of niet speciaal genoeg, of het zit iets te strak of te los. Via de winkel ben ik ook in contact gekomen met de ploeg en nu werk ik soms voor hen in de showroom in Parijs. Het is super dat ik iets kan terugdoen. Door dat persoonlijke contact heb ik het gevoel dat ik op dezelfde golflengte zit en groeit mijn vertrouwen in hem. Dan koop ik impulsiever, omdat ik weet dat zijn kleren in orde zijn. Soms koop ik dus dingen die op het eerste gezicht een beetje té lijken, maar dan bedenk ik altijd : Stephan zou dat niet ontworpen hebben mocht het niet kloppen. Ik ben nog nooit teleurgesteld. In het begin ben ik wel altijd onzeker. Bijvoorbeeld, toen ik zo’n bomberjasje had gekocht dat heel breed viel, en me op het eerste gezicht wat gek stond. Maar een week later vond ik het al héél cool.”

Info : Stephan Schneider, Reyndersstraat 53, 2000 Antwerpen. 03 226 26 14. www.stephanschneider.be

Door Stefanie Van den Broeck I Foto’s Guy Kokken

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content