Enkele maanden geleden kocht ik voor 90 euro vijf van deze rode stapelvazen op een rommelmarkt. Ze zouden Zweeds zijn. Er staan geen stempels op. Graag uw oordeel.

Modern design, we zijn er blij om. De lezers vergeten wel eens dat deze rubriek ook openstaat voor objecten uit de twintigste eeuw. Bezitters van oude designmeubelen mogen gerust een foto sturen, wij trachten dan wat meer te vertellen over de oorsprong, herkomst, ouderdom en waarde. Natuurlijk is dat niet altijd even gemakkelijk. Ook in de twintigste eeuw werd vrij veel nagebootst en werden niet alle objecten nauwkeurig gemerkt. Dat zou hier dus ook het geval zijn, maar misschien heeft de eigenaar het merkteken gewoon niet opgemerkt. Dit soort designglas van na 1945 wordt doorgaans niet voorzien van opvallende stempels. Meestal staat er een bijna onzichtbaar tekentje ingekrast op de bodem of op de onderste rand. Je moet het object met zij- of tegenlicht bekijken om dit te zien. Het kan natuurlijk gaan om nabootsing. Destijds had de Scandinavische vormentaal zo’n succes dat ze overal werd gekopieerd in Europa. Een mooi voorbeeld daarvan is de Nederlandse firma Leerdam die in Scandinavische stijl werkte. Deze mooie rode stapelvazen lijken van Finse origine. Voor het auteurschap komen bijvoorbeeld grote namen als Kaj Franck (1911-1989) of Saara Hopea (1925-1984) in aanmerking. Beiden werkten onder meer voor Nuutajärvi. Hopea heeft stapelbaar serviesgoed gemaakt dat daar wat op lijkt. De Finnen waren in het begin van de jaren vijftig ook een revelatie in de glaskunst. Hun grote doorbraak kwam er op de Triënnales van Milaan, waar de strakke stijl aansloeg. Een paar Murano-ateliers begonnen die na te bootsen.

Van de herkomst van deze vazen zijn we niet zeker, door het ontbreken van merkjes en we vonden deze ontwerpen ook niet terug in onze documentatie. Als ze inderdaad Fins zijn en uit het midden van de jaren vijftig (de datering zal wel kloppen), dan schatten we de waarde op ongeveer 350 à 400 euro per stuk. Blijken ze niet Scandinavisch, dan ligt de waarde een stuk lager, op ongeveer 200 euro per stuk. We merken graag op dat veel designglas niet zeldzaam is, op enkele topstukken na, en in de handel niet eens zo duur is. Leuke kleine vazen van Leerdam kosten bijvoorbeeld tussen de 150 en 300 euro. Tussen 250 en 500 euro koop je ook al mooi glaswerk van de tenoren uit het noorden. Topstukken zijn vanzelfsprekend prijziger.

Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content