Design voor morgen

1 © GF

Hoe maak je als ontwerper het verschil? Deze designers zetten volop in op nieuwe, duurzame materialen.

1. Aardappelmes

De Zweedse designstudent Pontus Törnqvist slaagde erin om van aardappelzetmeel biologisch afbreekbaar bestek te maken. Het product kreeg de naam Potato Plastic en is in staat om binnen de twee maanden te ontbinden in voedingsstoffen voor de bodem.

2. Schimmelschoenen

Kristel Peters is schoenenontwerper en wetenschappelijk medewerker aan het KASK in Gent. Ze droomt al jaren van een volledig circulaire schoen. Met Rethinking High Fashion Shoes experimenteert ze met mycelium, oftewel zelf-gekweekte schimmels.

3. Brilletje troost

De Oekraïense start-up Ochis maakte een zonnebril uit een blend van koffie en vlas. Het resultaat is een 100% duurzame bril die na tien jaar in de grond of in water wordt omgezet in natuurlijke meststoffen voor planten. Beschikbaar in vijf modellen.

4. Papier hier

De Belgische Charlotte Jonckheer combineerde oud papier van de plaatselijke drukkerij en steenstof voor een nieuw, handgemaakt materiaal dat ze Chaud doopte. Daarmee maakte ze strakke bijzet-tafels die ondanks hun ruwe look verrassend zacht aanvoelen.

Lastminutetip

Nog tot maandag 22 april kun je in het Design Museum Gent terecht voor een expo over nieuwe composietmaterialen. Fibre/Fixed: Composites in Design, designmuseumgent.be

2
2© GF
3
3© GF
4
4© GF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content