SAMENSTELLING HILDE VERBIEST

Tegenwoordig heb ik de neiging om overal mijn halve huishouden mee te slepen: een boek (stel dat ik ergens onverwacht de tijd moet doden), wat persoonlijke spulletjes, maar vooral gsm en laptop. Flexibiliteit en mobiliteit, woorden van onze tijd zou je zo denken. Niets is minder waar: ze zijn van alle tijden en alle culturen. Van meet af aan heeft de mens zich omringd met voorwerpen die zijn mobiliteit vergrootten. De tenten van nomadische volken, zoals de indiaanse tipi of de Aziatische joert (foto), hebben een uitgekiende vorm: makkelijk te verpakken voor vervoer. Toch beschouwen we een tent niet als architectuur, zoals ook manden, hangmatten en kussens niet als meubilair worden gezien, hoewel ze dezelfde functie vervullen en op een lange traditie kunnen bogen. Maar tegelijk is dit thema actueler dan ooit: vrije tijd is een betrekkelijk nieuw fenomeen, arbeid is vaak niet meer gebonden aan één plek en gezinsrelaties zijn veel minder stabiel. In dat licht hebben architecten en designers flexibiliteit en mobiliteit tot hun thema gemaakt: denk bijvoorbeeld aan het Schröderhuis van Gerrit Rietveld, met zijn mobiele wanden, of het Naked House van Shigeru Ban, waarin hele kamers verplaatsbaar zijn.

Living in motion heet de tentoonstelling in het Vitra Museum in Weil am Rhein, over de manier waarop ‘beweging’ gestalte krijgt in architectuur en design. Het thema werd opgedeeld in zes categorieën, die echter niet strikt te scheiden zijn: vervoeren, monteren en demonteren, aanpassen, combineren, vouwen en ontvouwen, dragen en meenemen. Het resultaat is verrassend veelzijdig. Sommige systemen zijn inmiddels overbekend (de drie-in-een bijzettafeltjes, bijvoorbeeld), bij andere sta je met verwondering te kijken naar zoveel inventiviteit. Markies heet de uitvouwbare caravan ontworpen door Eduard Böhtlingk (foto), TurnOn – Urban Sushi (foto) van awg-AllesWirdGut is een draaiend huis dat naargelang de stand een andere functie vervult. Opvouwbare stoelen en kasten, zetels die tafels worden, een stoelen die zich aanpassen aan de manier van zitten, een draagbare keuken, een kast-bad… En wat dacht je van een jas die je kunt omvormen tot een heuse tent?

Living in Motion, tot 8 september in het Vitra Design Museum, Charles-Eames-Strasse 2, Weil am Rhein, Duitsland (bij Basel). +49 7621 7023514. Website:

www.design-museum.com. De cataloog is een lijvig boek met bijdragen over de historische, sociologische en psychologische aspecten van het thema (49 euro).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content