Veerle Helsen

Brussel staat de hele maand in het teken van design. Omdat het niet evident is om uw weg te vinden door een programma met meer dan honderd evenementen, kiest Knack Weekend vier highlights. Van opgewaardeerde kringloopwinkelmeubels tot een vorkvormige USB-stick.

1. Möbel

Wat ? Voorstelling van een gloednieuw Belgisch meubellabel.

Waarom bezoeken ? Omdat het gerecycleerde kringloopmeubels zijn die omgetoverd werden door bekende de- signers. ResourceLab in Turnhout vroeg aan vier ontwerpers om met materialen van kring-loopmeubels die maar niet verkocht raken een nieuw ontwerp te maken. De vier zijn Makkink & Bey, Maarten De Ceulaer, Kaspar Hamacher en JIJ’S. Elk meubelstuk is volledig made in Belgium.

Tip ? Ontdek hoe JIJ’S (collectief van architecten Serge Vandenhove en De Vilder Vinck Tailleu) het tafelkleed heruitvindt.

Info : van 5 september tot 31 oktober, Design Vlaanderen Galerie, Kanselarijstraat 19, 1000 Brussel, www.resourcelab.be/mobel.

2. The Power of Object(s)

Wat ? Expo over Belgische designbestsellers.

Waarom bezoeken ? Omdat je met deelnemers als Alain Berteau, Bram Boo, Nathalie Dewez, Piet Stockmans en Dirk Wynants een goed overzicht krijgt van het Belgische designlandschap. Vijfentwintig ontwerpers met elk drie objecten : hun icoon, hun meest verkochte én meest rendabele item. Dé conclusie van de expo : dat iconen niet noodzakelijk goed verkopen. Enkel Maarten Van Severen slaagde erin om van zijn icoon, zijn .03-stoel, ook een bestseller te maken.

Tip ? Laat je verrassen door het meest rendabele product van Big Game : een vorkvormige USB-stick. Of dat van Charles Kaisin : een leren konijn voor Hermès.

Info : van 4 september tot 11 januari 2015, ING Art Center, Koningsplein 6, 1000 Brussel.

3. Sweet Life

Wat ? De Franse ontwerpster Caroline Gomez stelt tentoon in designwinkel La Fabrika.

Waarom bezoeken ? Omdat Gomez een naam is die je waarschijnlijk niet kent maar wel zou moeten kennen. Haar creaties zijn tegelijk minimalistisch en poëtisch. Je haalt altijd een min of meer uniek product in huis, want al haar ontwerpen komen in beperkte oplage.

Tip ? Vergeet La Fabrika zelf niet, de winkel bij uitstek om nieuwe labels te ontdekken. Merken om naar uit te kijken zijn Oyyo, Bolia en Danskina.

Info : van 6 september tot 27 september, Antoine Dansaertstraat 182, 1000 Brussel, www.lafabrika.be.

4. House Sweet House

Wat ? Expo van de Israëlische ontwerper Ron Gilad in de Keitelman Gallery.

Waarom bezoeken ? Omdat het de eerste keer is dat Ron Gilad tentoonstelt in België. De Israëliër werd vorig jaar door het magazine Wallpaper uitgeroepen tot Designer of the Year. Een ontwerper met een hoek af. Letterlijk te nemen want zijn metalen sculpturen gaan alle hoeken en kanten op.

Tip ? De glazen uitstalkasten uit zijn Gradocollectie voor Molteni zijn zo mooi dat je er nauwelijks objecten in durft te zetten.

Info : van 13 september tot 31 oktober, Van Eyckstraat 44, 1000 Brussel, www.keitelmangallery.com.

VEERLE HELSEN

Partner Content