Degelijke blijvers

Sommige meubelmerken zijn moeilijk in een categorie te plaatsen : te traditioneel om trendy te zijn, te hedendaags om ze echt klassiek te noemen. Maar wel met een interessant gamma – stijlvol en tijdloos.

Een overzicht. Door Hilde Verbiest

Aan de ene kant heb je de avant-gardelabels die elk jaar op de grote beurzen uitpakken met nieuwe materialen en trendy vormen, aan de andere kant de superklassieke merken die vertrouwde meubelen maken in traditionele materialen en vormen. Daartussenin heb je een heel gamma van merken en namen. Dikwijls zijn het bedrijven die kunnen bogen op een respectabele (familie-)geschiedenis en in het verleden zelfs tot de trendsetters werden gerekend. Sleutelbegrip voor de modern-klassieke merken is kwaliteit : stuk voor stuk besteden ze enorm veel aandacht aan degelijkheid, functionaliteit en comfort, gekoppeld aan een groot vakmanschap en respect voor het metier. Qua vormgeving en materialenkeuze – leder is een traditionele favoriet – niet altijd gedurfd, maar daar staat tegenover dat veel van deze merken tijdloze meubelen creëren die zowel in een hedendaags als in een klassiek interieur passen.

Wat de laatste jaren vooral opvalt, is dat die merken hun verleden niet trachten te verdoezelen. Integendeel : met trots worden oude modellen heruitgebracht en al dan niet in een nieuw kleedje gestoken. Wij zochten ze voor u bij elkaar : klassieke modellen die soms verrassend hedendaags zijn en moderne ontwerpen met een klassieke touch.

de Sede

“Mooie, duurzame en functionele meubelen ontwerpen, vervaardigen en verkopen.” Dat is in een notendop wat de Sede wil doen. Het Zwitserse bedrijf is een halve eeuw oud, wordt sinds 1988 geleid door de halve Vlaming Hans-Peter Fäsler en staat bekend om zijn luxueuze leren fauteuils. Trendy design is geen prioriteit voor Fäsler, degelijkheid wel. Gloednieuw is deze Contra Punctum (DS-180), een ontwerp van Braun & Maniatis. De bank is omgeven door een frame van verchroomd staal en heeft daardoor een verrassend hippe uitstraling.

Rolf Benz

Rolf Benz, in 1964 opgericht door Rolf Benz en in 2000 overgenomen door Hülsta, is een van de Duitse topmerken gespecialiseerd in gestoffeerde meubelen. De veertigste verjaardag van het merk werd gevierd met een jubileumuitgave : de Dono, een hedendaagse versie van de Addiform uit 1964. Toen was dit aanbouwmeubel vrij revolutionair, vandaag heeft Rolf Benz veeleer de naam een klassieker te zijn. Neemt niet weg dat modellen als de ApArt-Deco zowel in een klassiek als in een modern interieur passen.

Natuzzi

Het Italiaanse Natuzzi is het geesteskind van Pasquale Natuzzi, die het in 1959 oprichtte, en noemt zichzelf wereldleider in leren meubels. Service en kwaliteit vormen de rode draad in de collectie, dat in drie lifestyle-concepten wordt gepresenteerd. De klassiekste look, zoals de Inga-collectie, vind je in het thema Vintage Mood. Casual Esprit richt zich op een jonger en trendgevoeliger publiek. Urban Feel heeft een iets strakkere vormgeving : mooie voorbeelden zijn het dagbed Elvis en de eenzit Ego.

Cor

“Alleen het beste is goed genoeg”, luidt de filosofie achter het Duitse Cor. In 1954 opgericht door Helmut Lübke is het inmiddels uitgegroeid tot een middelgroot bedrijf, met een stevige reputatie op het vlak van Duitse degelijkheid. De Conseta, getekend in 1964 door Friedrich Wilhelm Möller, is een van de succesnummers. Naast het klassieke model produceert het merk ook meubelen in dezelfde lijn, zoals een nieuwe eenzit. Ook nieuw is de Ovum : een ruime sofa met traditionele noppen.

Leolux

In 1948 kopen de broers Jan en Ton Sanders een fabriek in Venlo. Toen en ook nu geen groot nieuws, maar enkele jaren later starten ze met een eigen lijn moderne meubels : Leolux is geboren. De reputatie van de meubelen reikt tot ver voorbij de Nederlandse grenzen. Leder is hun specialiteit. De collectie is zeer gevarieerd : van humoristisch (o.a. The Silly Side-collectie) en hedendaags, tot klassiek. Nieuw dit jaar is onder andere deze Canguro, een schommelstoel ontworpen door Stefan Heiliger.

Durlet

Kwaliteit, vakmanschap en zitcomfort zijn de ankers in de bedrijfsfilosofie van het West-Vlaamse Durlet. Opgericht in 1966 door Egide Durlet en nog altijd in handen van de familie, heeft het zich van meet af aan gespecialiseerd in leren meubelen. En daarmee wordt de naam Durlet ook steevast geassocieerd, hoewel alle modellen ook in een stoffen uitvoering te verkrijgen zijn. Wat lange tijd ontbrak in het gamma was een collectie relaxmeubelen. Dat is nu goedgemaakt : vorig jaar werden zes modellen aan het publiek voorgesteld. Pronkstuk was het ontwerp van Maarten Van Severen, een stoel die nu pas in de winkels staat.

Jori

The art of fine Seating. Met die slogan profileert het West-Vlaamse Jori zich. Het bedrijf werd in 1968 opgericht door Juan Jorion en specialiseerde zich net als Durlet in leren zitmeubelen. De ambities zijn niet gering : Jori wil een wereld van grenzeloos comfort creëren. Design en kwaliteit moeten de basis vormen van “een universum waarin het lichaam zich eindeloos kan ontspannen”. Met af en toe een knipoog : zo werd twee jaar geleden het zitlandschap Kamasitra geïntroduceerd. Nieuw in de collectie zijn deze relaxstoel Fellini en de sofa Pacific.

Giorgetti

Een gerespecteerde oude dame, zo zou je Giorgetti kunnen omschrijven. In 1898 begon Luigi Giorgetti zijn eigen meubelatelier, dat inmiddels is uitgegroeid tot een fors bedrijf dat nog altijd wordt beheerd door dezelfde familie. Een unicum. Zin voor traditie vormt dan ook de basis van de bedrijfsfilosofie. Vanaf de jaren tachtig van de vorige eeuw trekt Giorgetti gerenommeerde architecten aan om een herkenbare Giorgetti-collectie te tekenen. Kenmerkend zijn de historische aspecten die gecombineerd worden met kwaliteitsvolle materialen en hedendaagse vormgeving. Nieuw zijn dit jaar onder meer de eenzit Giorgia en de sofa Astor.

Poltrona Frau

Het vlaggenschip van de Poltrona Frau Group, dat verder ook de merken Cappellini, Gebrüder Thonet Vienna, Gufram en Cassina herbergt, is in 1912 opgericht door Renzo Frau. Van deze vijf heeft Poltrona Frau de meest klassieke allure en in het verleden mocht het zowel het Italiaanse koningshuis als Ferrari en de pakketboten van Maserati, als theaters en auditoria tot zijn klanten rekenen. Tijdloos design en ambachtelijk vakmanschap, gecombineerd met een moderne manier van aanpakken en dito technieken, dat is de kern van het bedrijf. Voor 2005 presenteert Poltrona Frau behalve nieuwe modellen als de Don’t Do van Jean-Marie Massaud ook remakes van oude modellen, zij het dan wel in een hedendaags kleedje gestoken. Mooi voorbeeld daarvan is de dormeuse Vesta. Maar ook de sofa’s Talete en Arcadia mogen best gezien worden.

Roche-Bobois

Uit de ontmoeting tussen de families Roche en Chouchan werd 45 jaar geleden een nieuw merk geboren : Roche-Bobois. Aanvankelijk legden ze zich toe op het importeren van Scandinavische meubelen, maar na verloop van tijd zetten ze een eigen meubelproductie op. Vandaag werkt het Franse bedrijf samen met bekende designers en heeft het honderden verkooppunten wereldwijd. De collectie is opgedeeld in drie sferen : Les Provinciales, Les Voyages en Les Contemporains. Het gamma gaat van modern klassiek in de traditionele neutrale tinten tot fris en jong in fellere kleuren.

Flexform

Familietradities liggen aan de oorsprong van het Italiaanse Flexform, dat inmiddels ook al een halve eeuw oud is. Design en productie gaan er hand in hand. Decennialang al slaagt Flexform erin om traditionele stijlelementen en hedendaagse comforteisen samen te brengen in een harmonieuze collectie, die tijdloos, zakelijk en sober oogt. Al dertig jaar is de Italiaanse architect Antonio Citterio een van de vaste ontwerpers. Voor de collectie van 2005 tekende hij onder meer de sofa Happy en de chaise longue Air.

+

+

+

+

+

+

+

+

+

Hilde Verbiest

Leder is

al jaren

de favoriet.

Sleutelbegrip bij modern klassiek is

kwaliteit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content