Yves Loontjens verhuisde zijn wijnrestaurant Othello naar Het Huis Onder De Toren in Hansbekedorp.

:: Othello (binnenkort Wijnrestaurant Onder De Toren) : Hansbekedorp 24, 9850 Hansbeke. 09 233 00 09. Zaterdagmiddag, zondag en maandag gesloten. Jaarlijks verlof tot eind juli. www.othellowinebar.be

Kok Yves Loontjens is al heel wat jaren een gepassioneerd wijnliefhebber en heeft in zijn Gentse restaurant wijnen, die met kennis van zaken waren geselecteerd, en smakelijk bereide spijs altijd gepast weten te combineren. Het gebrek aan parkeerplaats was de aanleiding om Othello te verkopen. De dag van de verkoop werd Yves Loontjens door een collega getipt om eens in Hansbekedorp te gaan kijken. Daar wachtte een door Axel Vervoort gerestaureerd pand op een uitbater. Othello werd enkele maanden terug ‘verplaatst’ naar Hansbekedorp. Omdat de huizen daar een naam dragen, verandert de naam van het eethuis binnenkort in Wijnrestaurant Onder De Toren. Wat blijft, is het concept, gebaseerd op een beperkte keuze gerechten en een ruime keuze aan wijnen, waarbij 25 wijnen per glas. Het geheel is wel een stuk deftiger dan voorheen. De auto parkeren doe je op de privé-parking achter het restaurant. Het statige, oude huis betreed je via een nieuw aangelegde tuin met kruidenperken, terrassen met teakhouten tuinmeubelen en luxehoenderhok. Het huis onder de toren heeft, zoals de baron dat vroeger met al zijn eigendommen deed, lichtblauw geverfde luiken. Binnen wachten chique eetvertrekken bewaakt door gestileerde, in het zwart geklede bediendes. De muren zijn met kalkverf op de oude manier behandeld. Sfeerbepalend zijn de oude kasteelschouwen, kristallen luchters en in terugkomende aardse kleuren getinte tafelkleden, stoeljurkjes en gordijnen.

Geen spijskaart

Omdat er geen spijskaart bestaat, moesten wij opstaan om het centraal opgehangen leien bord met in het Frans vermelde bereidingen te raadplegen. Men moet het doen met drie voor-, drie hoofd- en drie nagerechten. Er is niets tegen een restaurant zonder spijskaart of tegen een beknopt repertoire, zolang de restaurateur de klant maar laat meeprofiteren van zijn gemaksformule via gereduceerde prijzen. Dit is in Othello niet het geval : de voorgerechten kosten 22 euro en meer, en voor een hoofdgerecht dien je minstens 30 euro neer te leggen. Dus vonden wij dat de restaurateur het tafellaken hier te veel naar zijn kant toe trekt. De gegoede burgerij van Hansbekedorp en omstreken heeft het blijkbaar niet moeilijk met de prijzen, want in de loop van de avond liep de eetzaal vol.

Om binnen het vooropgestelde budget te blijven, kozen wij ieder één hoofdgerecht en een fles wijn voor twee. De kurk ging van een Arbois Chardonnay, cuvée Lamailloche 2000, domaine André Tissot : een mooi product met een bescheiden vleugje hout (40 euro). Er kwam een heel brood op tafel dat wij zelf mochten snijden en dat niet goed afgebakken was en, als welkomsthapje, een glaasje met tartaar van tonijn en appel : wij hadden al versere vis geproefd. Voor een restaurant met die gepeperde prijzen dient alles onberispelijk te zijn, zelfs al kom je, zoals wij, de dag na een lang weekend.

De twee hoofdgerechten waren : een royaal afgemeten, blank stuk tarbot met ridderzwammen, lamsoren, sprietasperges, gekonfijte tomaat en groene saus met bieslook en dragon (30 euro) en in eigen vet mals gestoofde blauwhoen met morieljes, jonge erwten, tuinbonen, halfgare uitjes en een saus van gaarvocht en room (30 euro). Beide bereidingen hadden veel smaak.

Pieter van Doveren I foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content