Kris Lauryssen en Lieve De Meester verbouwden het café Mascotte tot Savoury, een comfortabel eethuis om feestelijk en royaal te tafelen.

:: Restaurant Savoury : Steenweg op Antwerpen 106, 2300 Turnhout. 014 451245. www.savoury.be Dinsdag en zaterdagmiddag gesloten, zondag doorlopend open van 12 tot 20 u. Driegangenlunch 30 euro, zondagsmenu met dranken 55 euro.

www: meer culinaire informatie op het.gastronomen.net

De ene kok voelt zich geroepen om vernieuwing in het bord te prediken, de ander laat de vernieuwing geleidelijk binnensijpelen en kiest voor kookkunst, gestoeld op het goede uit het verleden. Kris Lauryssen behoort tot de laatste categorie. De kok kan terugblikken op een opleiding in lokale toprestaurants ( De Pas in Retie, Gulden Bock in Westmalle, Petrus en La Pérouse in Antwerpen). In zijn eigen restaurant presenteert hij een persoonlijke, geactualiseerde versie van de klassieke Franse feestkeuken. Kris Lauryssen nam samen met echtgenote Lieve De Meester het bekende café Mascotte over. Het landhuis, dat in 1937 als buitenverblijf voor jagende kasteelheren werd gebouwd, kreeg een opknapbeurt, waarbij het oorspronkelijke karakter werd bewaard. Savoury opende in mei 2004 en kan zich verheugen in een brede belangstelling. Savoury valt in de smaak bij families, zakenlieden en romantische koppeltjes.

Stijlvol landhuis

Wij kwamen ’s avonds en waren onder de indruk van de setting : het verlichte landhuis heeft aan de voorkant een overdekt bordes en is omringd door hoge bomen en een tuin met beelden en met buxus omlijnde terrassen. Lieve De Meester is gastvrouw en wordt bijgestaan door een aankomende vrouwelijke sommelier. Wij kwamen tot rust in de ruime vertrekken met tussendeuren met glas-in-loodramen, muren in tabakskleur, lambriseringen in natuurhout, hoge bewerkte plafonds, vloeren van natuursteen en van eiken planken. Weelderige gordijnstoffen, schemerlampen, Louis XV-stoelen aan elegant gedekte tafels met opgeblonken zilverwerk brachten warme huiselijkheid. Savoury is een geschikte locatie om een heugelijke gebeurtenis te vieren.

Aantrekkelijk geprijsd menu

Wij kregen de sierlijk verpakte wijnkaart met een ruim assortiment van Franse en niet-Franse wijnen onder de 25 euro. Onze keuze ging echter naar het aantrekkelijk geprijsde viergangenmenu met aangepaste wijnen (55 euro). Wij mochten kiezen uit vier soorten in huis gebakken brood en als amuusjes kwamen glaasjes met soep van topinamboer, crème brûlée met ganzenlever en mousse van zalm. De eerste wijn was een Mil-Liari 2003, een wijn met persoonlijkheid en een vleugje eik, gemaakt in het Spaanse Penedès van de xarel-lo-druif.

Het eerste gerecht was mild gekruide tartaar van rauwe tonijn met krullen ganzenlever, raketsla en wasabivinaigrette en een hoorntje filodeeg gevuld met kruidenkaas. Als tweede bereiding kwam open ravioli van zeetong en sint-jakobsschelpdieren in schuimsaus van kokos en Noilly Prat met gebraiseerde knolgroenten en mergpompoen. Omdat het gerecht in Wedgewood-soepkom was gepresenteerd en het schuim zakte, degenereerde het na enkele happen tot een mixsoepje. Tweede wijn was een Morellino di Scansano, Le Pupille 2003 uit Toscane. De modern gemaakte jonge wijn met kruidige neus was op dronk en voelde zich goed naast het succulente, doorsmakende vlees van rosé gebraden hazenrug met Jamaicaanse peper, duxelle van paddestoelen, torentje van gebakken aardappel met huisbereide bloedworst en jus van het karkas met dragon en mosterd. Om af te sluiten verscheen er een zoet glaasje Château Mossé, Muscat de Rivesaltes, Saignée d’Argent 1999 met mooi gepresenteerde bavarois, sorbet en javanais van mandarijn.

Savoury is een veilige thuishaven, waar eten en omgeving in harmonie zijn en waar smakelijk en royaal wordt gekookt met goede ingrediënten.

GASTRONOMie zonder stijfheid

Keuken 7,5/10

Decor 7,5/10

Comfort 7,5/10

Bediening 7,5/10

Prijs/kwaliteit geproefd menu 9/10

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content