Piet Swimberghe

Wij zijn dol op art-decomeubels en konden onlangs deze speciale kast verwerven. Heeft u enig idee over de herkomst?

Het meubel dateren is makkelijker dan het thuiswijzen. Te zien aan de combinatie van wat chroomstaal en de ronde vorm, vermoeden we dat het tussen 1932 en 1935 werd vervaardigd. In die tijd was dit een echt pronkmeubel. Niet alleen omdat het een prominente plaats kreeg in de salon, het was ook een nieuwe vorm. Tijdens het interbellum onderging de woonkamer immers een langzame gedaanteverwisseling. Nadat eerder de cosy corner, een zitbank met bibliotheek, ingang had gevonden, werd de zithoek verrijkt met een bar. Dit meubel hoorde toen thuis in de sfeer van de nieuwe luxe: reizen, auto’s en jazz. Barmeubels getuigen van Amerikaanse invloed op het interieur, ze staan symbool voor een vleugje exotisme en zijn een uitgesproken ontspanningselement. Maar er is meer. Tijdens de belle époque waren er al veel grootschalige decoratiehuizen actief die meubels ontwierpen, vervaardigden en ook volledige interieurs inrichtten. Die bedrijven realiseerden niet enkel interieurs van woningen, maar legden zich ook toe op de inrichting van restaurants, bars, treinstellen en pakketboten. In die geest ontstond in de jaren ’20 en ’30 een moderne interieurstijl, de pakketbootstijl, een burgerlijke versie van de zakelijke avant-gardestijl van toen. Dit meubel is daar een mooi voorbeeld van. De combinatie van fineer met chroomstaal en de gestroomlijnde vormgeving zijn typisch voor de pakketbootstijl. De art-decostijl is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende tendensen, de een meer versierd dan de andere.

Dergelijke barmeubels zijn toch vrij zeldzaam. Meestal maakten ze deel uit van een volledig ameublement. Barmeubels zijn tegenwoordig gezocht en stijgen snel in waarde. We schatten de waarde van dit meubel op 80.000 fr., bij een gespecialiseerde handelaar betaal je er vanzelfsprekend meer voor.

In ons land was een van de belangrijke producenten van dergelijke meubels de Kortrijkse firma De Coene, voor de oorlog een immens bedrijf dat alles en nog wat decoreerde. Precies omdat er zoveel belangstelling bestaat voor de art deco, geven we twee interessante tips over gespecialiseerde publicaties die moeilijk te vinden zijn.

Zopas kwam het tweede jaarboek Art De Coene uit, een uitgebreide studie over de firma De Coene. Er staat onder meer een bijdrage in over de samenwerking tussen Charlotte Perriand – rechterhand van Le Corbusier – en De Coene in Genève. Dit jaarboek is te verkrijgen door overschrijving van 450 fr. op rekeningnummer 385-0529207-38 (e-mail: artdecoene@pi.be). Als tweede tip verwijzen we naar de vereniging Interbellum die ook architectuurwandelingen organiseert en een interessant tijdschrift aanbiedt over de toegepaste kunst uit de jaren ’20 en ’30. Voor het lidmaatschap schrijf je 500 fr. over op rekeningnummer 068-0851110-59.

Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content