DAT WE HEN ZELDEN IN JEANS ZIEN VERSCHIJNEN, WAS REDEN GENOEG OM DEZE ZES DENIMMAAGDEN VOOR ÉÉN KEER DE PERFECTE SPIJKERBROEK AAN TE METEN.

KRISTOF CALVO, FEDERAAL PARLEMENTSLID (GROEN)

“Om de plenaire vergadering of een televisiedebat bij te wonen, lijkt een kostuum mij het meest gepast. De media brengen mij natuurlijk geen zeven dagen op de zeven in beeld. In het weekend gebeurt het dat ik een jeans draag. Niet te slordig, donker van kleur, en voldoende stijlvol zodat ik ze kan combineren met een blazer. In het parlement durf ik weleens te verschijnen in jeans, afhankelijk van mijn humeur die dag. Daar wordt geen commentaar op gegeven. Ik ben iets te jong om er telkens uit te zien als een doorsneeparlementslid. Deze outfit zou ik misschien wel dragen om naar het parlement te gaan. Zonder das, met een ander hemd wel, en schoenen die iets minder blinken.”

PETER VAN HEIRSEELE (HERR SEELE) STRIPTEKENAAR, KUNSTENAAR, PIANOSTEMMER

“Toen ik heel jong was, in de jaren zeventig, heb ik even geflirt met de skinheadlook : opgerolde jeans en de typische boots van Dr. Martens. Dat was een kort accentje in mijn vestimentaire biografie, ik was toen al eigenlijk anti-jeans. Mijn moeder was van het principe dat strakke broeken niet gezond zijn voor mannen en hun zaad. Ik draag dus al van jongs af ouderwetse broeken, en ik vind dat veel comfortabeler. Een middel dat hoog zit, en diepe zakken om gemakkelijk met je handen in de zakken te lopen, dat is hoe ik het wil. Zelfs voor een vuile klus blijf ik in mijn pak, dan doe ik er een stofjas over aan. Veel mensen dragen jeans trouwens als symbool van gelijkheid, maar ik hou meer van onderscheid. De skinheadlook vind ik daarom heel mooi, al zou ik het zelf meer in een vintagejasje steken.”

PIET VAN EECKHAUT ADVOCAAT

“De toga vormt al jaren een punt van discussie, maar ik heb ondervonden dat het niet zo slecht is dat advocaten een soort uniforme kledij dragen. Jong, oud, rijk, arm, er is geen onderscheid in toga, elke advocaat gelijk. Meestal draag ik er een gewoon pak onder. Toen ik een heel jonge advocaat was, kwam ik met een ribfluwelen kostuum naar de rechtbank. Daar was mijn stagemeester niet mee opgezet : ‘Willy De Clercq mag zich dat veroorloven, maar jij nog niet !’ Dat was blijkbaar te non-conformistisch. Nu draag ik soms ook wel een jeans onder de toga, dat wordt aanvaard. Ik zou zelfs een donkere jeans durven aandoen voor plechtigheden, ik hou er echt wel van. Om de jeans van deze foto te dragen op kantoor, ben ik iets te conservatief. Maar in mijn vrije tijd kan het zeker.”

MACHTELD VAN DE PERRE MODEONTWERPSTER VAN ATELIER ASSEMBLÉ

“Ik heb absoluut niets tegen jeans, maar ik draag ze zelf niet vaak. De kleren die wij ontwerpen bij Atelier Assemblé worden gemaakt uit authentieke stoffen, die fragieler en exclusiever zijn. En die stijl wil ik als ontwerpster ook uitdragen. Ik draag wel jeans uit comfort, zoals voor een vuile klus. Er zijn wel perioden geweest waarin ik voornamelijk jeans droeg. Ik vind het eigenlijk erg moeilijk om een goede jeansbroek voor mezelf te kopen. Als ik die gevonden heb, draag ik ze heel graag. Maar mezelf opkleden in jeans, zou ik nooit doen. Hoewel ik dat bij anderen geen probleem vind. De combinatie van een ruwe jeans met een fragiele stof als zijde, vind ik top. Ik zie jeans het liefst gedragen in contrast.”

EVA EN KAPINGA GYSEL ZANGERESSEN BIJ ZITA SWOON GROUP

Kapinga : “Op het podium zou ik geen jeans dragen, tenzij die een heel speciale snit heeft. Dan maak je nog wel een statement. Maar een gewone jeans is voor mij ontspanningskledij, dat hoort niet bij een show. Ik vind ook weinig jeansbroeken die mij passen. Vroeger kocht ik vintagebroeken op rommelmarkten, die waren specialer dan de 501 Levi’s die iedereen had. Deze outfit flatteert mij wel, hoewel ik om op te treden toch liever felle kleuren draag.”

Eva : “Ik vind het niet zo’n probleem om in jeans op te treden, maar bij Zita Swoon gaan we voor een kleurrijke setting en uitdagende kleuren passen daar beter bij dan jeans. Nochtans is het voor mij wel een echt basisstuk, onmisbaar in mijn dagelijkse garderobe. Maar het blijft o zo moeilijk om de juiste jeans te vinden, die je flatteert en past bij je persoonlijkheid, zoals deze.”

TEKST KATLEEN GOOSSENS – PRODUCTIE LIEN DEGOL FOTO’S DIEGO FRANSSENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content