De Zwitserse Garde, designversie

De grootste woonwinkel en de grootste ontwerper van Zwitserland sloegen de handen in elkaar, zochten het jonge designtalent op en stelden een indrukwekkende collectie samen. Een preview.

P-F-I-S-T-E-R”, bij een Brusselse ontmoeting met de Zwitserse ontwerper Alfredo Häberli moet hij het zelfs spellen, want van die Zwitserse woonwinkel heb ik eerlijk gezegd nog nooit gehoord. Häberli stelt me gerust : “Het is enkel binnen onze landsgrenzen bekend. Maar dan wel goed bekend : ze bestaan 128 jaar en er zijn meer dan twintig winkels in Zwitserland.” Häberli is van nabij betrokken bij een project dat spellen binnenkort in het buitenland niet meer nodig zal maken : hij is curator van Atelier Pfister, een gloednieuw meubelmerk dat deze maand met meer dan honderd meubels tegelijk komt, van dertien jonge Zwitserse ontwerpers.

Op weg naar de opslagplaats tussen Bazel en Zürich waar al de nieuwigheden eind juni voor het eerst verzameld staan, kom ik de ene na de andere vrachtwagen tegen van het merk. Ik begrijp dat de bekendheid bij de Zwitsers inderdaad wel groot moet zijn. Maar een gevestigde waarde die zo’n gedurfde stap zet ? “Het is een risico, natuurlijk”, beseft CEO Meinrad Fleischmann. “Het is spannend afwachten wat het publiek vindt. Maar we denken dat het onze verantwoordelijkheid is om jonge Zwitserse ontwerpers een forum te geven en om ook de productie van deze collectie zoveel mogelijk in eigen land te houden.” Bij de lancering schreef de Zwitserse krant Le Temps al : Pfister had het ook een beetje nodig, een verjongingskuur. “Want het stond symbool voor modern comfort, kwalitatief en praktisch, maar met een esthetiek die zweeft tussen soberheid en kitscherig conformisme.” De Atelier-collectie is duurder dan de Zwitsers gewoon zijn van Pfister. Ook op het vlak van vormgeving zijn sommige meubels gedurfd en opvallend.

Coach Alfredo Häberli stelde zijn team samen uit internationaal al min of meer bekende Zwitserse namen zoals Atelier Oï, Adrien Rovero en Jorg Böner, maar voegde er ook jonge namen aan toe die in het buitenland nog onbekend zijn, zoals Nicolas Le Moigne of Moritz Schmid, en modeontwerpster Lela Scherrer. De jongeren kregen een eigenzinnige en uitdagende briefing voorgeschoteld met voor iedereen erg specifieke vragen zoals : op welke leeftijd ben je volwassen genoeg voor een canapé ? Is een siësta alleen in het weekend toegelaten ? Plooien of strijken ? Tentoonstellen of ordenen ? Lopen we wel graag met onze voeten over mooie objecten ? Na de grond is de tafel het grootste oppervlak in een huis. Moet ze daarom van hout zijn ? Welk bed zou mijn hond zich dromen ?

Een reality check, noemt Häberli het.

Toepasselijk : elke meubel- of objectfamilie van de nieuwe collectie krijgt de naam van een dorpje of stadje uit de kantons waar de ontwerper vandaan komt. Dus mocht u op skivakantie in Andermatt volgende winter plots opvallend veel designstoeltjes tegenkomen, dan zou dat wel eens een opstoot kunnen zijn van dorpsmeubeltrots, op gang gebracht door Atelier Pfister.

www.knackweekend.be/radar

De collectie wordt op 19 augustus voorgesteld en ligt tegen eind deze maand in de Pfister-winkels. Er is ook een boek uit : La Collection Atelier Pfister Nouveau Design Suisse, isbn 978-3-033-02513-4. Op www.atelierpfister.ch staan filmpjes met de ontwerpers.

Door Leen Creve

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content