Overdadig en onbeschermd zonnen, leidt tot een snelle veroudering van de huid,

in het ergste geval tot huidkanker. Maar met het enorme aanbod zonnecrèmes,

gels en sunblocks, kan u redelijk beschermd de zon tegemoet.

En voor wie de zon liever mijdt, zijn er de bruin-zonder-zon-produkten.

LINDA RAATS

De zon is schadelijker dan lange tijd werd geloofd. Maar tegenwoordig doen ware griezelverhalen de ronde : door het gat in de ozonlaag, zou de zon veel agressiever dan vroeger geworden zijn. Dat laatste blijkt loos alarm. De zon is niet gevaarlijker dan vroeger. Dat er nu meer huidkankers ten gevolge van zonlicht gesignaleerd worden, heeft te maken met het kumulatief effekt van de zon. De jongste generaties hebben zich meer, en vanaf jongere leeftijd, aan de zon blootgesteld, een toename van de huidkankers is daarvan het logische gevolg.

De ultraviolette straling is een krachtige straling die gedeeltelijk in de huid wordt opgenomen. Stralen betekenen energie en dat doet iets met de huidcellen : ze beschadigen de celkernen en het afweersysteem. Het is mogelijk dat mutaties van cellen onder invloed van UV-licht niet meer door het afweersysteem herkend worden en dan ook niet worden afgevoerd. Met huidkanker als resultaat.

De huid heeft meer kans om behoorlijke schade op te lopen, als het al verkeerd ging in de kindertijd. Wanneer iemand als kind ernstig verbrand werd bijvoorbeeld, is de kans op het krijgen van melanoom, een kwaadaardige vorm van huidkanker, reëel. Vooral de UVB-stralen zijn de boosdoeners, want deze stralen verbranden de huid. UVA-stralen hebben een minder levensbedreigende maar even sluipende invloed. In de lederhuid zitten collageen en elastine, ze worden gevormd door de bindweefselcellen en houden de huid soepel. Onder invloed van de UVA-stralen stopt de vorming van elastine en de voorraad gaat langzaam kapot. Het collageen wordt stug en klonterig. Deze vernietiging is het gevolg van vrije radikalen, onstabiele chemische verbindingen, veroorzaakt door op drift geraakte elektronen.

Dit alles klinkt vreselijk, maar er is geen reden tot paniek. De cosmeticasektor biedt een ruim gamma zonneprodukten, waarmee iedereen redelijk beschermd de zomer tegemoet kan. Zonneprodukten bevatten naast de gebruikelijke breedspektrumfilters vaak vitamine A en vitamine E die vrije radikalen kunnen neutralizeren, en andere elementen die kalmerend werken of de aanmaak van melanine stimuleren. Sommige zonneprodukten bevatten dehydroxyacetone, een molekuul die reageert met de keratine van de huid en de hoornlaag bruin laat verkleuren. Een slimme kombinatie dus van een zonneprodukt en een bruin-zonder-zon-produkt.

Het overzicht van het enorme aanbod zonneprodukten, beginnen we bij de Self-Tanning Body Mist (680 fr.) van Clinique : een praktische bruin-zonder-zon, met een lichte formule, vet- en alkoholvrij en geurloos. De huid krijgt na 2 uur een mooie bruine tint die niet kan worden afgewassen, de kleur verdwijnt na enkele dagen door het natuurlijke afschilferingsproces van de huid. Ook Sisley stelt twee doeltreffende, zij het fors geprijsde (1995 fr.) zelfbruiners voor : Hâle Doux en Hâle Medium, op basis van plantenextrakten en essentiële oliën. Lancôme brengt een zelfbruinende, transparante gel (830 fr.) en een kalmerende after-sun (870 fr.) met een lichtjes zelfbruinend effekt.

Multi-Action Self-Tanning Cream (850 fr.) van Lancaster beschermt met een faktor 8 en geeft een zeer natuurlijke kleur. Dat geldt ook voor de Self-Tanning Protective Face Cream BF (beschermingsfaktor) 8 van Shiseido, een vederlichte, niet-vette formule. Emulsion Auto-bronzante Express van Carita (950 fr.) bevat aftreksels van de tung-ping plant, voor een diepbruine tint na een uur. Er werd een honingextrakt toegevoegd om de huid te verzachten.

Thalgo Cosmetic pakt uit met een vakantie-idee : bruin-zonder-zon in minipakjes van 8 ml (10 zakjes kosten 595 fr).

Zonnemake-up is er bij Rochas. De gel Sublimateur de Bronzage (990 fr.) hydrateert en herstelt. De gel Eclat Soleil Corps (820 fr.) werd uitgebracht in een nieuwe donkere nuance. Lancaster heeft een Golden Touch Sun Bronzer BF 12, een zonnefoundation.

Een doeltreffend zonneprodukt staat of valt met de kwaliteit van de gebruikte zonnefilters. Twee jaar geleden pakte Vichy uit met een revolutionaire breedspektrumfilter, Mexoryl SX, een zonnefilter die vooral de korte en gevaarlijkste UVA-stralen, die verantwoordelijk zijn voor huidveroudering, uitfiltert. Deze zonnefilter werd nu geïntegreerd in enkele andere merken van de L’Oréal-groep : Lancôme, Biotherm, La Roche-Posay. Bij Lancôme worden Mexoryl SX, zuivere melanine om het bruinen te stimuleren, en een vitamine-E-derivaat gekombineerd in vier zonverzorgingsprodukten voor het gezicht (750 – 830 fr.) met diverse beschermingsfaktoren van 4 tot 25. Ze krijgen het predikaat anti-rimpel mee. Biotherm kombineert een UVB-filter met het Mexoryl SX, vitamine E en termaal plankton dat vochtregulerende en kalmerende eigenschappen heeft. Het gamma (590 – 690 fr.) werd in een andere verpakking gestoken en de tubes en flakons werden voorzien van een anti-zanddop.

Antherpos van La Roche-Posay (275 fr.) is een beschermende formule op basis van karitéboter en wordt gebruikt op de tere zones van het gelaat, vooral de lippen, om koortsblaasjes te voorkomen. Anthélios 10 (450 fr.) wordt gebruikt als dagcrème of make-upbasis en gaat met onder meer Mexoryl SX en het termaal water van La Roche-Posay de vorming van vrije radikalen tegen.

In het Sensium-gamma voor een gevoelige huid pakt Vichy uit met een sunblock (525 fr.), een hypo-allergene formule zonder parfum of bewaarmiddel. Het gamma Sensium Solaire bevat naast de zonnefilters (waaronder ook Mexoryl SX, dat spreekt vanzelf), ook titaandioxide als bescherming tegen infra-rood, vitamine E, essentiële vetzuren, hydraterend glycerol en alginaat, een stof die in heelkundige verbanden wordt gebruikt.

Helena Rubinstein koos voor een beperkter aanbod zonneprodukten, in een nieuwe verpakking en goedkoper (750 – 850 fr.). Voor een maximaal bruin kleurtje, werd het elastoïdine-complex nog zuiverder en meer gekoncentreerd aan de produkten toegevoegd. Daardoor wordt de huid sneller bruin en vermindert het risico op verbranden. Ook de UV-Plus crèmes (715 fr.) van Biodermal bevatten pigment stimulerende ingrediënten, maar omdat dit produkt geen zonnefilters bevat, is enige voorzichtigheid wel geboden.

Lancaster heeft een stevige reputatie inzake zonneprodukten. Daaraan is het toevoegen van bruinstimulerende natuurlijke melanine, heliotan, niet vreemd. De Lancaster-zonneproduktlijn wordt aangevuld met een handige Active Day Sun Spray BF 15 (850 fr.), een zonnewater zonder alkohol en twee sunblocks voor het gezicht met BF 20 en 25 (850 fr.). Clarins ontwikkelde eveneens een nieuw zonnebeschermingssysteem met triactan, een bioprotector met plantaardige suikers uitmaïs, aminozuren uit soja, vitamine B6 en carotenoïde stoffen. Het werd in de zeventien zonneprodukten van Clarins verwerkt (500 – 695 fr.).

Pikenz pakt uit met veertien zonneprodukten (495 – 595 fr.). Ze werden opgebouwd met een systeem dat de beschermingsfilters geleidelijk vrijgeeft. Immers, één van de typische problemen met zonneprodukten is dat de filters te snel door de huid geabsorbeerd worden en niet konstant beschermen. Pikenz “kooide” de filters in molekulen die langzaam openbreken.

Ook de stabiliteit van de zonnefilters baart zorgen. Ambre Solaire rustte het hele gamma uit met een fotostabiele formule. In tegenstelling tot de klassieke filters die tot 70 procent van hun bescherming in één uur verliezen, degradeert de zonnefilter van Ambre Solaire niet.

Galenco baseert zijn gamma hypo-allergene zonneprodukten op het koncept van de zonnereflektie. Het gamma heet Sun Reflex en het spiegeleffekt wordt verkregen met twee weerkaatsende filters in gemikronizeerde vorm : zinkoxyde en titaandioxide.

Tahiti is inspiratiebron voor Klorane en Daniel Jouvance. Les Solaires Raiatéa van Daniel Jouvance hebben een beperkte beschermingsfaktor en worden dus bij voorkeur op een reeds gebruinde huid gebruikt. Aktief ingrediënt is een mikro-wier uit de Polynesische wateren dat veel vitamine B2 bevat. De produkten hebben sensuele texturen en zijn heerlijk geparfumeerd (350 – 460 fr.).

Les Polysianes, twaalf nieuwe zonneprodukten van Klorane zijn gemaakt op basis van Monoï, geraffineerde kokosolie waarin tiarébloemen geweekt werden. De klassieke zonnefilters ontbreken niet. De smeltende texturen van het gamma voelen aangenaam aan, het zijn gel-cèmes, licht en niet vet (345 – 975 fr.).

Voor gebruik rond de ogen is er Dioptisun van Liérac, een verzorgende zonnecrème specifiek voor de oogomtrek, met BF 30 en aktieve plantenaftreksels die ontstekingen tegengaan en de huid kalmeren (595 fr.).

Omdat een kinderhuid erg gevoelig is, stellen tal van merken specifieke produkten voor kinderen voor. Heel ludiek zijn de zonneprodukten van Oilily in veelkleurige tubes (375 – 560 fr.). Esthederm heeft Sécurité Enfants (990 fr.), een produkt dat bestand is tegen water en zweet en geen chemische filters bevat. Soleil-Enfants van Décleor (950 fr.) is eveneens hypo-allergeen en waterproof en heeft een overwegend plantaardige samenstelling.

Roc beveelt voor kinderen een nieuwe zonnecrème (450 fr.) en zonnemelk aan (495 fr.).

Voor kinderen en volwassenen met een uiterst zongevoelige huid is er een extreem beschermende zonnecrème met termaal water (515 fr.) van Avène. De zonnecrème bevat geen enkele chemische filter, is volledig transparant en voelt zacht aan door de siliconen en glycerine erin. Uvesol Kids (399 fr.) van Omega Pharma beschermt met breedbandfilters, is waterproof en een derivaat uit gistcellen verzacht zonnebrand en irritaties.

Ook Nivea heeft nu een zonnemelk met BF 26 (399 fr.), maar die is in de eerste plaats bestemd voor volwassenen. Voor sportievelingen is er het Sun & Sport-gamma van Nivea, met water- en transpiratiebestendige formules in twee beschermingsfaktoren : BF 5 (289 fr.) en BF 15 (369 fr.).

Na het zonnen brengen after-sun produkten verkoeling en verzachting. De after-sun produkten van Liérac (775 – 1095 fr.) bevatten rundercolostrum en tepescohuit, de huidboom die in Mexico met sukses wordt gebruikt tegen brandwonden.

Nivea After Sun crème met liposomen (279 fr.) bevat vitamine E en een kamille-extrakt en vermindert het branderig gevoel op de huid.

De Multi Repair crème van Piz Buin (279 fr.) bevat massa’s vitamine E, is verfrissend en kan onder make-up.

Het Masque Réparateur Visage Après Soleil van Décleor (950 fr.) bevat aloë vera, oranjebloesemwas en bloemenextrakten om het trekkerige gevoel van de huid te verminderen.

Maar er is nog een manier om zonnebrand en vooral zonne-allergie, de jeukende bultjes op decolleté en armen waar vooral vrouwen last van hebben, te voorkomen. Bronzactive Solaire is een voedingssupplement met vitaminen, spoorelementen en selenium. Klinische studies verricht door Dr. Cesarini, eminent foto-bioloog van het Franse Inserm, stelt dat het innemen van dergelijke anti-radicalaire voedingssupplementen (o.a. oenobiol) het risico op zongevoeligheid en zonneallergie duidelijk vermindert, wanneer de kapsules twee weken voor de vakantie worden ingenomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content