Wat

Om goed te functioneren moet een mens kunnen putten uit een bron van energie, wilskracht en spierkracht. Die drie elementen moeten in evenwicht zijn, in een ideale yin-yang. Als dat evenwicht verstoord is, krijg je ongemakken en blokkages die op de lange duur tot uitputting, depressies en chronische ziektes kunnen leiden.

Yolande Buekers, van het gelijknamige kuur- en relaxatiecentrum in Wellen, geeft al ruim 20 jaar energetische massages. Om de yin en yang van haar kuurgasten te meten, heeft zij een polariteitstest geïnstalleerd, een energetische meting. Sensoren die de spierreacties in de vingertoppen meten geven het apparaat info over de energiestoringen. Zo’n meting geeft haar een idee over de verhouding yin en yang bij de persoon, maar ook over welk orgaan verantwoordelijk is voor eventueel energieverlies.

Yin en yang kun je vertalen als uitdijende en samentrekkende energie, losser- en vastermakende krachtvelden, katabolisme (de afbraakfase in de stofwisseling) en anabolisme (de opbouw van cellen), negatief en positief geladen. Het subtiele spel van die twee complementaire krachten bepaalt de toestand van de materie. Bijvoorbeeld een orgaan wordt losser door een yin of katabool energieveld en vaster door een anabool of yang energieveld. De kennis van de polariteiten is een basis om de gezondheid met aangepast voedsel te herstellen. Wie te veel yin heeft, moet yang toegevoegd krijgen, en omgekeerd.

Onze bevindingen

Ik voelde mij al een poos hondsmoe, zeg maar yinnig, alles kostte gruwelijk veel moeite. Toen ik na de test hoorde dat de naald doorsloeg met een afwijking van 70 naar yin, wist ik hoe laat het was. “Er is een maximale afwijking van 20 toegestaan. Je lichaam is uitgeput en haalt energie uit je mentale kracht. Je geeft te veel energie af en je staat klaar om negatieve energie van anderen op te nemen. Je staat open. Je moet je afsluiten”, stelde Buekers vast en zette me prompt een kop hete, zoute bouillon voor. Het was vier uur in de middag, het moment voor een taartje. “Afgelopen met de suiker, de wijn en de koffie. Volg drie weken een kuur van Koreaanse ginseng. Wacht een week en begin dan opnieuw. Draineer eerst je lever met Buplereum – dat is een kruidencomplex – en begin met yang-voedsel”, ordonneerde Buekers.

Het hele hoenderhof is yang: fazant, gevolgd door kalkoen, eend, patrijs, konijn, haas, duif, geit, schaap, rund, kalf en varken. Kikker en slak zijn yin. Melk is yin en yang, maar toch iets meer yin. Absoluut yang is oude kaas, gevolgd door jonge kaas, zachte kaas, platte kaas, cottage cheese, Hüttenkäse, melk en yoghurt. Karnemelk en melkwei zijn yin. Bij de vis gaat het van yang naar yin met gezouten en gerookte vis, kaviaar, tonijn, ansjovis, sardienen, kabeljauw. Garnaal, mosselen, oesters en inktvis zijn yin. Van een ei is de dooier yin en het wit yang.

Je hoeft er niet in te geloven, als het maar helpt, dacht ik en begon aan mijn voorgeschreven eetregime. Yolande Buekers raadde mij ook aan tweemaal per dag een warm voetbad te nemen (sauna, ligbad en bubbelbad verbood ze) en met een paardenharen handschoen mijn rug en de achterkant van de benen te masseren. Een week later voelde ik mij stukken beter. Kwam het door de ginseng en door de grote hoeveelheden eendenborst, fazant, patrijs en haas? Of door alcohol en suiker te bannen?

In januari vloog ik door de dagen. Lange tijd ging het prima. Maar dan! Op een feestje ging ik me te buiten aan oesters, kreeft, champagne, taartjes (allemaal yin), bleef laat op en liep buiten met koude voeten. Gevolg? U raadt het: ik kan maar beter opnieuw beginnen aan mijn polariteitsregime.

Prijs

Naast de polariteitstest die 2450 fr. kost (inclusief energetische, deblokkerende massage), heeft het kuur- en relaxatiecentrum Yolande Buekers een uitgebreid aanbod van massages (20), schoonheids- en lichaamsverzorgingen, pakkingen, thalassotherapie (onder meer de Dead Sea Pool met warm zeewater) en het aquapaleis (saunacomplex). Een kuurdag kost van 2700 frank tot 7900 fr. Tweedaagse arrangementen met een overnachting vanaf 6995 fr.

Info: Yolande Buekers kuur- en relaxatiecentrum – GoWell kuurhotel en restaurant, Langstraat 31, 3830 Wellen-Berlingen, Tel. 012-74 25 75, fax: 012-74 61 83.

Stany Hemiger / Foto’s Lies Willaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content