Het was een tijd geleden, en zie, er was nauwelijks wat veranderd in Le Thurel. Een goedlachse gastheer, een innemende gastvrouw met kooktalent, en een wat sleets domein met zeven hectare grond waar gelukkig maar weinig aan gerestaureerd is. Met echt golvend glas in de ramen, een authentieke, uitgesleten en bijna twee eeuwen oude, leistenen vloer in de zitkamer, waar het vuur in de haard knettert. Een uniek geheel dat Claudine en Patrick bijna tien jaar geleden ontdekten toen ze zelf de baai van de Somme verkenden. Die trip viel dermate mee dat ze besloten om het landgoed, dat op last van een Parijse industrieel in 1830 werd opgetrokken, te kopen en er een b&b op te starten. Geen geringe stap voor de bijna-vijftigers, die gelijk hun oude leven in Antwerpen vaarwel zegden.

De sfeer in het landhuis valt in enkele woorden samen te vatten : doorleefd, vol licht en gezellig. Tegen de muren hangt op elke etage en in elke kamer wel een juweel van een schilderijtje, maar de werken van Henry Luyten, de overgrootvader van Patrick, spannen de kroon. Bij de haard en met een goed glas wijn in de hand weten we opeens dat Le Thurel meer is dan een chambre d’hôtes, omdat het gevoel van thuiskomen er primeert. Zeker voor diegenen die in het weekend ook aanschuiven voor het diner.

“Het is plezant omdat we zoveel toffe, enthou-siaste mensen over de vloer krijgen die niet zelden ook onderling weer contact houden met elkaar”, weet de voormalige binnenhuisarchitect, die uitkijkt naar de zevende zomer van gastvrijheid. Zelf kiezen we voor de kamer Mer, die aan de achterzijde ligt, uitkijkt over de stallingen, en de kleinste van de drie tweepersoonskamers is. Die liggen allemaal op de eerste verdieping en zijn in het wit gezet, met een klein accent, meestal in de vorm van een schilderijtje. Nieuw sinds ons vorige bezoek is de vierpersoonssuite, die uit een kamer met dubbelbed en eentje met twee enkele bedden bestaat, net goed voor een familie.

Het ontbijt is echt Frans, met stokbrood en jam, en de uitkijk op een dagje niksen in de bijna vertrouwde rust.

PRAKTISCH

Le Thurel, 938 Route Départementale, F-80120 Rue, +33 322 25 79 69, www.lethurel.com.

Het adres telt drie tweepersoonskamers die tegen 84 en 89 euro worden verhuurd. De familiesuite voor vier kost 150 euro per nacht. Alle prijzen inclusief ontbijten. Voor het diner wordt 29 euro gevraagd. Een all-in arrangement van twee nachten in halfpension, inclusief de wijnen en aperitief, kost 350 euro voor twee personen. Tussen 1 juli en 2 september wordt ook het vakantiehuis voor 6 personen verhuurd tegen 715 euro voor 7 nachten.

Ligging : op het platteland

Sfeer : negentiende-eeuws pand met enkelemoderne toetsen

Reistijd : 2.30 uur rijden van Brussel

Prijsklasse: correct

TIP

Het natuurgebied van de Marquenterre, dat een beetje de vergelijking met het Zoute kan doorstaan maar stukken groter is. De abdij van Valloires en de baai van de Somme.

Tekst Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content