In haar niet-officiële biografie van wijngoeroe Robert Parker beschrijft Elin McCoy de niet te stuiten opgang van een doorsnee-Amerikaan, een jurist die de wijnwereld in twintig jaar tijd grondig heeft veranderd.

::The Emperor of Wine, The rise of Robert M. Parker Jr. and the reign of the American taste, Elin McCoy, Ecco Press, 352 blz.

Er zijn ongetwijfeld weinig wijnliefhebbers die nog nooit hebben gehoord van de befaamde Parker ratings : wijnen die meer dan 90 op 100 krijgen, zijn zeker van hun verkoop en een stijging van de prijs. Het geniale idee van die quotering met twee cijfers komt van Robert M. Parker Jr, een Amerikaans jurist met een passie voor wijn, die in 1978 The Baltimore-Washington Wine Advocate lanceerde, een titel die al snel verkort werd tot The Wine Advocate. Hoe groot is de macht van dit magazine met 45.000 abonnees wereldwijd ?

Elin McCoy, zelf wijnjournaliste, probeert in haar boek The Emperor of Wine, The rise of Robert M. Parker Jr. and the reign of the American taste, een verklaring te vinden voor dit fenomeen, dat zij typisch vindt voor de mentaliteit en de supermacht van de Amerikanen. Ze kent Robert Parker sinds 1981 en heeft monnikenwerk verricht bij het verzamelen van informatie over zijn leven én over de context waarin hij zich heeft kunnen doen gelden. Ze ondervroeg critici en mensen uit de wijnsector in de VS, Engeland en vooral in Frankrijk, dat de wijncriticus tenslotte zijn erkenning gaf. In 1993 ontving hij er zelfs de onderscheiding Chevalier de l’Ordre du Mérite en in 1999 het erelegioen, uit handen van Jacques Chirachimself.

In 350 bladzijden (waarvan sommige wat langdradig) vertelt Elin McCoy over de eerste degustaties van de jonge advocaat in Bordeauxse kastelen, met zijn bloedmooie vrouw als tolk. Of hoe hij zelf op eigen kosten zijn eerste degustaties organiseerde in een klein kamertje in zijn huis, waar hij trouwens nog altijd woont, niet ver van zijn geboorteplaats. Volgens McCoy beschikt Parker over een buitengewoon smaakvermogen, waarmee hij – op zijn manier – meer dan 10.000 wijnen per jaar beoordeelt. Zij beschrijft de man, die het tijdschrift The Wine Advocate opstartte met 2000 dollar die hij van zijn moeder leende, als een echte workaholic, een kruisvaarder in wijnland, die een tijdlang zelfs presidentskandidaat Ralph Nader voor zich kon winnen. Hij is ook de man die de appreciatie voor fruitige en geconcentreerde wijnen heeft doorgedrukt.

Maar Elin McCoy belicht in haar boek ook de debatten rond dit ‘ parkeriseren’ van de wijn en citeert onder meer de twistgesprekken met de Engelse wijnautoriteit Jancis Robinson via hun websites. Toen Robinson kritiek had op bijvoorbeeld de Château Pavie van 2000 (die van Parker 100 kreeg) en van 2001 (Parker rating 94-96+), maakte Parker haar meteen af met de uitspraak : ” It’s her British DNA taking over control of her logic.”

Anekdotes en citaten zoals deze staan er met honderden in Elin McCoys boek. Liefhebbers van wijn en sappige verhaaltjes komen dus zeker aan hun trekken. Na lectuur kan iedereen zich een eigen beeld vormen over Robert Parker. Zoals de wijnen die hij apprecieert, is hijzelf iemand die veel indruk maakt maar niet altijd overtuigt.

Tekst en foto Jean-Pierre Gabriel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content