Een snelle, informele maaltijd in een kom breekt de routine. Elke keuken heeft zijn bereidingen die geschikt zijn om in een bol te serveren: een heldere zomerse soep, een dikke winterse maaltijdsoep, samengestelde salades, Aziatische rijst- en noedelgerechten, Italiaanse bereidingen met deegwaren, Vlaamse stoofschotels… De mogelijkheden zijn schier onbeperkt. Eten uit een kom heeft heel wat voordelen: het is minder afstandelijk dan eten uit een bord, vooral wanneer je, zoals de Chinezen, de kom in de hand neemt en tot dicht bij het gezicht brengt. Op deze manier heb je meer contact met de voeding, want door de korte afstand ruik en zie je beter wat je eet. Vijf restaurateurs laten zien hoe veelzijdig kommaaltijden kunnen zijn.

gebalde geuren

Ben Lauwers is chef-kok en mede-eigenaar van restaurant Les Fous, dat de slogan ‘prettig culinair gestoord’ in het vaandel draagt. Dit elegante ‘gekkenhuis’ hoort thuis in de categorie ‘nieuwe deftigheid’. Op tafel komen avontuurlijke gerechten, zoals een vegetarische bereiding van carpaccio van ramenas met curry en rozijnenvinaigrette, gelakte hoeve-eend met gedroogde prei of junior-beef met huisgerookte looksaus en gebakken aardpeer. Er is een aantrekkelijk geprijsd vijfgangenmenu (1195 fr.), dat wordt ondersteund door een ‘plezante’ wijnkaart met flesjes afkomstig uit 11 verschillende wijnlanden. Ben Lauwers presenteert creaties als fijne salades, vegetarische bereidingen en stoofpotjes in grote, diepe borden. Voor Afrika-liefhebbers is er moambe in kom. Ben is een voorstander van bolvormig serviesgoed vanwege de vorm en ook omdat, zoals in een wijnglas, de geuren geconcentreerd de neus bereiken. Bovendien blijft het eten langer warm en is het intiemer, want alleen jij weet wat er onder in je kom zit.

Les Fous: Mechelsesteenweg 2, 2550 Kontich. Tel. 03/457.48.31.

‘positief eten’

Petra Vervaet opende in ’97 de sobere oriëntaalse kantine Kei Kei, waar het eten sinds de eerste dag in kom op tafel komt. Petra studeerde binnenhuisarchitectuur, ontdekte in Londen het ‘voedingsstation’ Wagamama en geraakte in de ban van de filosofie rond positief eten en positief leven. Petra sloeg aan het denken en ontwierp Kei Kei, waar er zo goed als geen decoratie is en het accent ligt op het eten en op de mensen. In de leegte wordt er orde in het hoofd geschapen en wordt men bewust. Het gevoel van schoonheid wordt gecreëerd door vlakinrichting en de keuze van materiaal. De spijskaart draait rond rijst, noedels of soepen, telkens in drie variëten. Ramen, de simpele noedelmaaltijden van Japanse arbeiders, is de inspiratiebron, en succesnummers zijn: yaki-soba (gebakken noedels met kip) en scampi-soba. Alle gerechten zijn in vegetarische versie verkrijgbaar met in huis gemaakte gemarineerde tofoe. In de open kelderkeuken van Kei Kei zijn geen professionele koks: de keukenbrigade is samengesteld uit mensen die graag met eten bezig zijn en die meestal iets kunstzinnigs naast hun keukenjob doen, zoals schilderen of beeldhouwen. Petra zet de bereidingen op punt en toont haar medewerkers hoe het moet. Zij omschrijft haar gerechten als veredeld fastfood. De kom kreeg vanaf de eerste dag een belangrijke rol toebedeeld. Volgens Petra zijn er slechts voordelen aan een kom verbonden: een bol is vormelijk mooi, heeft iets intiems omdat de opening naar je toe is gericht en je kan er op een aantrekkelijke manier eten in opdienen dat in een bord minder aangenaam zou ogen.

Kei Kei: Minderbroedersrui 34-36, 2000 Antwerpen. Tel. 03/213.22.26.

een ‘leuk potje’

Ingrid Neven is 21 jaar en chef-kok van het drukbezochte Antwerpse restaurant Pazzo. In dit heringerichte pakhuis wordt ontspannen en avontuurlijk tafelen gekoppeld aan een ruime keuze interessante nieuwe-wereldwijnen. De global wijnkaart is het werk van eigenaar-wijnkampioen William Wouters. Ingrid begon aan de hogere hotelschool, was meer geboeid door de keuken dan door lessen economie, geraakte aan de slag in een groot Antwerps hotel en werd door William ontdekt. In Pazzo mocht zij onmiddellijk aan het fornuis. Ingrid heeft het niet voor de klassieke keuken: zij kookt liever een ‘leuk potje’ en is geboeid door de fusion kitchen en vooral door het samenbrengen van oosterse en westerse invloeden in één gerecht. Londen is het mekka van de fusion kitchen: wanneer Ingrid de Britse hoofdstad bezoekt, gaat zij minstens drie keer per dag uit eten. Ook deze enthousiaste, jonge kok kiest voor een kom om soepjes of gewokte groenten met noedels in op te dienen. Met een kom kan je heel wat kanten uit en, of je nu een lepel, vork of stokjes als bestek gebruikt, het is altijd gezellig smikkelen.

Pazzo: Oude Leeuwenrui 12, 2000 Antwerpen. Tel. 03/232.86.82.

Pieter van Doveren / Foto’s Tony Le Duc

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content