Hij krijgt panty’s en andere frivole spulletjes toegestuurd. Zij voornamelijk huwelijksaanzoeken. De twee hoofdacteurs van de cultserie The X-files, David Duchovny en Gillian Anderson, hebben met de roem en hun sekssymbool-status leren leven.

Belinda McClough en Mark Hanssen Foto’s : Outline

D avid Duchovny (36) werd door zijn rol als FBI-agent Fox Mulder in de tv-serie The X-Files een internationaal sekssymbool. Dat hij ook de verteller is in de erotische serie Red Shoe Diaries zal dat effect nog wel wat versterkt hebben. Samen met Gillian Anderson, FBI-agent Dana Scully, draait hij tien maanden per jaar veertien uur per dag in Vancouver, Canada. Er bleef Duchovny dus niet veel tijd over om bij zijn vriendin Perrey Reeves in Los Angeles te zijn. Na vier jaar kwam er aan hun relatie dan ook een einde. Reeves was zelf heel even te zien in één aflevering van The X-Files : ze was de vampier die met Mulder naar bed ging.

Vindt u het leuk om een sekssymbool te zijn ?

Duchovny : Speel je in een serie waar veel mensen naar kijken, dan ben je eensklaps sexy. In mijn geval is dat een beetje merkwaardig, omdat het personage dat ik speel helemaal geen belangstelling heeft voor seks. Ik doe dus geen moeite om sexy over te komen. Ik was zelfs blij eens iemand te kunnen spelen die niet aan vrouwen denkt. De energie die een ander personage op vrouwen zou hebben gericht, richt ik op UFO’s.

Onlangs stond Internet roodgloeiend, toen u in een bepaalde aflevering uit een zwembad opdook met alleen een Speedo-brilletje aan ! Dat was de enige keer dat u in The X-Files uit de kleren ging. Waarom bent u dan naakt verschenen in drie van uw films, Kalifornia, The Rapture en New Year’s Day ?

Ik heb het geluk dat ik atletisch gebouwd ben en ik doe aan fitness, dus naakt kan wel. Ik ben niet te preuts om seksscènes te spelen, hoewel er in The Rapture een shot is waarin je mijn… je weet wel wat kan zien. Dat vind ik nu ook niet nodig. Ze dienen een nobel doel, maar ze zien er toch wel koddig uit !

Welk deel van een vrouwenlichaam is u het liefst ?

De bocht waar de achterkant van de dij in de bips overgaat. Die is zacht. Die ruikt lekker. Je zou daar een huis kunnen bouwen en gelukkig zijn. Maar ik voel me ook aangetrokken door de primitieve geur van een vrouw. Het ultieme afrodisiacum, iets van elke vrouw apart, dat niemand anders heeft.

U bent in New York geboren en getogen, als tweede van drie kinderen. Wat voor kind produceren een Schotse moeder en een joodse vader ?

Dan krijg je protestantse arbeidsethiek, gecombineerd met joodse schuld en introspectie. Dat is iemand die de wereld in wil om van alles te doen en te veranderen, maar die te druk bezig is met depressief te zijn, neer te zitten en erover na te denken.

Vertel eens iets over uw ongewone naam.

Mijn vader liet de ‘h’ uit onze naam weghalen omdat hij het beu was dat hij altijd verkeerd werd uitsproken. Maar toen mijn ouders scheidden, liet mijn moeder de ‘h’ er terug inzetten, uit solidariteit met een ander familielid. Ik schrijf hem met een ‘h’, mijn broer Daniel zonder. Mijn zus Laurie verandert geregeld, al naargelang van haar stemming. Los daarvan vind ik het een mooie naam, die in het Russisch, zo heb ik gehoord, ‘spiritueel’ betekent. Hoe iemand de naam schrijft, kan me niet veel schelen, als hij de betekenis maar snapt.

U was twaalf toen uw ouders uit elkaar gingen. Hoe reageerde u daarop ?

De scheiding was het emotioneelste moment uit mijn leven. Ik denk niet dat je daar ooit van herstelt. Je wordt meegesleept in een wereld van volwassen emoties en je bent daar niet op voorbereid.

Is het waar dat u op uw veertiende man bent geworden ?

Mijn kameraad werd al man op zijn twaalfde en dat kon ik niet over mijn kant laten gaan. Twee jaar lang heeft hij me uitgelachen en ik voelde me de oudste maagd ter wereld. Ik wou het snel geklaard hebben. Mijn maagdelijkheid was een last.

U wilde leraar worden en studeerde aan de universiteit. Hoe is dan de beslissing gekomen om acteur te worden ?

Ik studeerde voor leraar omdat ik niets had gevonden dat me motiveerde. Het was iets wat ik kon en wat ik, met matig enthousiasme, wel als beroep zag zitten. Ik was al zevenentwintig toen ik volledig in de ban van het acteren geraakte.

Waarom is The X-Files zo’n succes ?

Het is een mengeling van uiteenlopende series. Het is een politieserie, maar het heeft ook iets van een familiedrama. Het is een thriller en het heeft iets van The Twilight Zone. En het is heel maf. Je kunt van alles een beetje nemen en aan elkaar zetten. Zoiets is The X-Files, maar we slagen erin dat naadloos te doen alles past in elkaar zonder dat de steken opvallen, dus loopt het lekker. Het is nu een beest op zich geworden. Het heeft het been van een leeuw en de arm van een chimpansee. Het is een wild beest, maar het ziet er niet buitenissig uit.

Kijkt u naar de heruitzendingen van Star Trek op tv ?

Ja, en ik hou er wel van. Maar het is iets heel anders dan The X-Files. Sciencefiction wordt verondersteld parallel te lopen met de echte wereld, je moet lessen uit die wereld trekken en ze toepassen op de echte wereld. Het is zoiets als een allegorie. Maar onze serie is eigenlijk op de echte wereld gebaseerd, het zijn geen twee parallelle werelden, het is veeleer een kruispunt tussen twee werelden. Dat voelt echt anders aan. Ik hoop dat wat wij doen iets realistischer is.

Bent u niet bang om een type-acteur te worden, zoals dat met William Shatner van Star Trek gebeurd is ?

Nee, ik ben van iets anders bang. Ik ben bang dat de mensen me zullen leren kennen. Als je beroemd wordt, kun je niet zomaar een kamer binnen stappen en de mensen observeren een beweging of gebaar in je opslaan en later gebruiken. Ineens kijkt iedereen naar je en hoor ik ze denken, ?O, dat is David Duchovny?, en dan zijn ze zichzelf niet meer. Ze spelen. Ze acteren. Dat is de dood voor mij.

Hebt u zelf al ervaringen met het paranormale gehad ?

Wel, ik heb ooit eens iets in de lucht gezien. Dat was in de lente van 1982. Ik studeerde toen in Princeton en was op een heldere en zonnige ochtend aan het joggen op het strand van Ocean City, New Jersey. Op een gegeven moment keek ik naar boven en zag iets een kleine honderd meter boven me. Het maakte geen geluid ; ik hoorde niets. Eerst dacht ik dat het gewoon een raar soort vliegtuig was, dus deed ik nog een paar passen voor ik weer opkeek. Maar het was verdwenen. Terugblikkend zou ik zeggen dat het driehoekig van vorm was en het leek wat op een hedendaagse Stealth-bommenwerper.

Hoe ziet uw huis eruit ?

Wel, ik ben meestal in mijn caravan. Het is fantastisch. Het is het eerste huis dat echt van mij is. Dat is geen grap. Het is er gezellig. Het is comfortabel. Ik breng er meer tijd door dan thuis, dus moet het er voor mij erg huiselijk zijn.

Wat doet u buiten de set als ontspanning ?

Ik trek op met mijn hond, Blue. Hij is echt leuk, hij is goed gezelschap. O, en ik ben een groot basketbalfan. Ik speel het graag en ik zie het graag. En omdat ik nu zo beroemd ben, krijg ik een zitje op de eerste rij. Dat is trouwens zowat het enige positieve aan heel die beroemdheid. Daarnaast lees ik veel. Ik schrijf een beetje. Ik luister naar muziek. Ik ga naar concerten. Ik ga naar de film. Ik doe wat iedereen doet.

Hoe ziet u uw toekomst ?

Het is vreemd. De serie is voor mij een golf en ik zit daar bovenop en kijk naar beneden. Nu is die golf erg groot en dat is soms wat bangelijk. Maar meestal neem ik er voldoende afstand van. Ik heb het gevoel dat ik nog zo’n tien jaar zal doorgaan met die kerel te spelen. Op mijn vijfenveertigste zal ik eens nadenken over andere dingen die ik wil doen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content