Fruitzuren in verzorgingsprodukten zijn nog steeds aktueel, maar er wordt alweer een nieuwe trend gesignaleerd : vitaminen in crèmes en gels.

LINDA RAATS

Vitaminen hebben een invloed op het hele lichaam en dus ook op huid en haar. Specifieke vitaminepillen voor mooier haar, sterkere nagels en een gezonde huid zijn al langer te koop, want de gevolgen van vitaminetekorten zijn genoegzaam bekend. Grote laboratoria bestudeerden het belang dat deze vitaminen kunnen hebben wanneer ze lokaal worden gebruikt. Estée Lauder, Christian Dior, Elisabeth Arden en L’Oréal hebben belangstelling voor vitamine A, C en E. Chanel mikt ook op provitamine B5 en vitamine F, en Clarins kiest vitamine D, met in de Multi-Regenerende dagcrème plantaardige precursoren van vitamine D, die op de huid in vitamine D worden omgezet.

Men weet al een hele tijd dat radikaalreakties een verwoestende invloed hebben op de veroudering van de huid en men kent de rol van vitamine E, C, beta-caroteen, vitamine A, mineralen en enzymen in de natuurlijke verdedigingsmekanismen van de huid. Zo is vitamine E een echte vrije-radikalenval die de celwanden beschermt en vitamine C speelt een rol in de tussencelstof. Deze verdedigingsmekanismen verzwakken bij het ouder worden, zodat enige hulp van buitenaf steeds welkom is. Het hoeft dus niet te verwonderen dat de grote laboratoria zich buigen over het verwerken van vitaminen in schoonheidsprodukten. Helemaal nieuw is dat niet, want alle schoonheidsprodukten waarin olie zit, bevatten vitamine E. Vitamine A is al langer een populair ingrediënt, omdat deze een infektiewerende en herstellende werking heeft, vitamine B wordt dan weer in maskers gebruikt omdat ze zichtbare trekken van vermoeidheid tegengaat. Vitamine paba, een vitamine van de B-groep (para-amino-benzoëzuur), werkt als zonnefilter en zit in tal van zonneprodukten. Het is haast niet mogelijk een verzorgingsprodukt te vinden zonder vitaminen. De meeste antirimpelprodukten bevatten ze in min of meerdere mate.

Maar er zijn verschillen. Men kan wel degelijk over een nieuwe vitamine-trend spreken. Tot nog toe werden in crèmes, omwille van de stabiliteit van de vitaminen, vooral derivaten gebruikt, in de vorm van esters, acetaat, palmitaat. Nu zoekt de cosmeticawereld haar heil in de aktieve vormen van de vitaminen. Deze worden in knappe formules verwerkt of ingenieus verpakt, om de werkzaamheid te vrijwaren.

Vooral vitamine A, een vitamine die niet door het menselijk lichaam wordt geproduceerd, maar bij een tekort (en een teveel) nefaste gevolgen heeft op huid en slijmvliezen, staat de jongste jaren volop in de belangstelling. In de cosmetologie zocht men naar vormen die analoog zijn aan de formule van natuurlijk retinol.

Toch gebruikt een aantal merken nog steeds vitamine A palmitaat : dat is het geval in Melibiose van Roc, Time Zone van Estée Lauder en Révitalift van L’Oréal. In Capture Rides van Christian Dior wordt propionaat van vitamine A in liposomen ingebouwd om overdosering te vermijden. Voor Action Rétinol Resolutive Rides gebruikte Roc retinol in zijn zuiverste, aktieve vorm. De molecule werd bij Johnson & Johnson gehaald, de groep waartoe Roc nu behoort. Het effekt van dit produkt op de huid is spectaculair. Omdat retinol heel gevoelig is voor licht en zuurstof, stelde Roc een ingewikkeld fabrikageproces op punt waarbij gewerkt wordt onder geel licht in een met argongas gevulde atmosfeer.

Avène heeft met Ysthéal ook een interessante crème in huis. Daarin zit retin-aldehyde verwerkt. Het rechtstreeks toevoegen van retin-aldehyde aan de cellen van de hoornlaag door middel van een crème, heeft puike resultaten op een vermoeide, verouderde huid.

Jeanne Piaubert was in 1988 een voorloper met Vitamincs, een multivitamine verzorgingscrème die samen met een vitaminepreparaat werd gekombineerd, schoonheid van binnenuit en van buitenuit. Bio-défence van Biotherm en Oxygène van Phas waren voortrekkers in de kombinatie van vitamine E en vitamine C. Twee jaar geleden pakte Elisabeth Arden uit met de Spa-verzorgingsprodukten. Sleutelelementen in deze lijn zijn het bronwater in de formules (uit de bronnen van Spa) en het toevoegen van vitaminen en mineralen. Er werd geopteerd voor provitamine B5, vitamine A, C en E, maar ook ijzer, kalium en calcium. Ook Bienfait Total van Lancôme en Nivea Vital bevatten multi-vitamines. In Hydra-serum van Chanel zitten vitamine F en E en provitamine B5. Extrait Vital van Orlane bevat vitamine A, E, C en F.

Maar na de multivitaminenpreparaten, is er nu een nieuw koncept : dat van de monovitamine. Lancôme bijt de spits af met Primordiale en belooft een spectaculaire verbetering van de huid na 8 dagen. Edith Clar, hoofd van de laboratoria bij Lancôme, is fier op Primordiale. “Hier worden nanokapsules gebruikt, gevuld met zuivere vitamine E”, vertelt ze. “Deze nanokapsules zijn veel kleiner dan liposomen en brengen tot 30 keer meer vitamine E in de huid dan met een klassieke emulsie. Dankzij de met vitamine E gevulde nanokapsules slaagt Primordiale erin de door UVA-stralen en vrije radikalen beschadigde huidcellen, te herstellen. Bovendien werd aan Primordiale de revolutionaire breedspektrum zonnefilter Meroxyl SX toegevoegd. De crème bevat ook een zacht zuur om het afschilferen van de hoornlaag te stimuleren. Het is de ideale verzorging voor vrouwen die al een gerimpelde huid hebben en waar het verlies aan stevigheid zichtbaar wordt. “

Helena Rubinstein trekt de kaart van vitamine C. Omdat de mens zelf geen vitamine C kan syntetizeren, moet men ervoor zorgen dat het lichaam voldoende vitamine C binnenkrijgt. Pierre Fodor, vorser in de laboratoria van Helena Rubinstein, ontwierp Force C. “Als krachtige anti-oxydans speelt vitamine C een belangrijke rol bij het blokkeren van de vrije radikalen”, legt hij uit. “Vitamine C beschermt de onverzadigde vetzuren van het celmembraan en heeft een positief effekt op littekenvorming en de mikrocirculatie van de huid. De formule van Force C bestaat uit twee fazen : zuivere vitamine C, een gesyntetizeerd kristalpoeder, in een koncentratie van vijf procent. De tweede faze is een gel-emulsie die de eigenschappen van vitamine C vrijwaart gedurende tien opeenvolgende dagen. De gel bevat ook kalmerende en tonifiërende bestanddelen die de werking van vitamine C aanvullen. De vijf procent koncentratie zuivere vitamine C levert uitstekende resultaten op voor de verbetering van de huidkwaliteit, de veerkracht van de weefsels en bovendien geeft Force C een stralende teint. ” Bij Force C wordt de vitamine C pas bij het gebruik aan de gelemulsie toegevoegd, op deze manier behoudt ze haar werkzaamheid, want ook vitamine C is heel kwetsbaar en oxydeert snel en verliest daarbij haar doeltreffendheid.

Christian Dior tenslotte, innoveert met Capture Rides, een antirimpelformule met cyclisch AHA, dat wil zeggen fruitzuren die geen irriterende bijwerkingen hebben. Dit cyclisch AHA is ook een vitamine C derivaat, een stabiele molecule met een grote affiniteit met de huid. De werking ervan wordt in Capture Rides nog versterkt met galactoseride, een plantaardig complex dat de collageensyntese aktiveert, zodat de lege ruimtes tussen de huidcellen worden opgevuld.

Schoonheid komt weliswaar van binnenuit, maar dat neemt niet weg dat ook de buitenkant op een portie vitaminen mag worden getrakteerd.

Voor een gezonde huid kan een portie vitaminen een gedegen hulp zijn. Vitaminen worden al langer gebruikt in schoonheidsprodukten. Maar waar het vroeger vooral om derivaten ging, werkt de cosmeticawereld nu met de aktieve vormen van vitaminen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content