DE TUIN ZIT GOED

De 'Shoffice' : een originele (werk)kamer in een Londense stadstuin. © GF / PLATFORM5ARCHITECTS

Een zitkamer in je tuin is pure vakantie. Dat mag een halfopen ruimte zijn onder een luifel, gewoon om wat te schuilen tijdens een zomerbui, of een poolhouse of serre, als je maar kunt genieten van de open lucht en het groen.

Eerst een duidelijke afspraak : we hebben het niet over het traditionele tuinhuis waar de schoffel en de grasmaaier wonen, maar over een heuse kamer waarin je lekker lui kunt zitten of eten met vrienden. Steeds meer tuinen hebben zo’n extra kamer, losstaand van de woning. Daarom hoeft de tuin niet eens groot te zijn. De nieuwe tuinkamer kan ook gecombineerd worden met een poolhouse naast het zwembad. Je kunt uit allerlei stijlen kiezen, van landelijk tot uitgesproken hedendaags. We bekijken enkele originele hedendaagse tuinkamers.

DE ‘SHOFFICE’

Je hoeft helemaal geen grote tuin te hebben om er een pavil-joen neer te poten. Dit mooie project in Londen levert het bewijs. De sierlijke houten schelp wordt de Shoffice genoemd, een samentrekking van shed en office. Kortom, een werkruimte in de tuin, met een terras. De Shoffice staat in de tuin van een rijtjes-woning in de Londense wijk St John’s Wood, en is een originele creatie van het bureau Platform-5architects. Het hout van deze tuinkamer verwijst naar de groene omgeving. De lichte structuur beschadigt de wortels niet. Er komt ook veel licht binnen, wat maakt dat je je in de schelp echt buiten voelt.

Info : www.platform5architects.com

DE ‘BLOQ’

De nieuwe tuinkamer kan net zo goed een soort serre zijn. Maar om te vermijden dat je het snel te warm krijgt, kun je in de BloQ van alles openen. Deze glashut is niet bedoeld voor planten, maar door zijn compacte verhoudingen veeleer een soort theehuisje van waaruit je ten volle geniet van de fauna en flora in de tuin. Deze frisse kubus, van hout en glas, is wit of zwart geschilderd. Door zijn strakke vorm oogt het glazen huisje best modern.

Info : www.hobonederhemert.nl

POOLHOUSE

Dit poolhouse verschuilt zich in het groen van een tuin in Knokke en werd door de ontwerpers van ’t Huis van Oordeghem ontworpen als een luifel. De gehele construc-tie is van hout en een deel van de wanden werd bekleed met afrormosia. De glazen achter-wand kan worden opengevouwen, zodat er ook contact is met de achterliggende tuin. Een kleine kitchenette maakt het makkelijk om hier rustig te genieten van een aperitief of koffie. Voor de inrichting werd gekozen voor het meubilair van Paolo Lenti. De kleuren passen bij het noordzeepalet.

Info : www.hvo.be

MOBIELE RETIRADE

Blokhutten spreken altijd tot de verbeelding. De Nederlandse ontwerper Piet Hein Eek, bekend van zijn meubelen van sloophout, ontwierp een schitterende blokhut voor de cabaretier Hans Liberg. Het is een retirade, een schuilplaats waar de muzikant zich kan terugtrekken om te componeren en te oefenen. Binnen is de hut strak en netjes wit, maar buiten valt het bouwsel amper op tussen de bomen. De blokhut staat bovendien op wielen en kan dus worden verplaatst. De wielen worden door houtblokken aan het oog onttrokken.

Info : www.pietheineek.nl

BRUTALISME

Het Antwerpse bureau B-Architecten werkt graag met beton en heeft daardoor een bijzondere band met de architec-tuurstroming van het brutalisme, waarvan Le Corbusier een groot voorbeeld was. Deze tuinkamer ligt in een parktuin achter een villa van de modernistische architect Nachman Kaplansky. De vorm is een ode aan de moderne architectuur van de jaren vijftig, met strakke en geometrische vormen. “Het is een volledige betonconstructie,” legt architect Dirk Engelen uit, “met een toilet en een douche in de cirkel. Daardoor kan het paviljoen ook als gastenkamer dienst doen, maar het is eerst en vooral bedoeld als rustige meditatieruimte.”

Info : www.b-architecten.be

BOERDERIJLOODS

We ontdekken deze tuinkamer op de site van een oude vierkants-hoeve, wat meteen het silhouet van het gebouw verklaart dat een oudere constructie vervangt. De balkenstructuur binnenin is uitgesproken landelijk, maar de afwerking hedendaags. Architect Indra Janda ontwierp naast de sauna en de zwemvijver een tuin-kamer voor het tussenseizoen, waar je wat kunt uitrusten. “Door de constructie te bekleden met leien van polycarbonaat die op maat werden versneden, wordt de ruimte binnen wel niet echt geïsoleerd, maar toch beschermd tegen regen en wind. De platen laten ook wat licht door”, zegt Indra Janda. Dat tedere licht zorgt voor een aparte sfeer en warmt de ruimte best wat op. De kamer is er niet enkel om te relaxeren, maar ook om met vrienden te genieten van een lekker maal.

Info : www.indrajanda.be

BOUWKEET

Ooit was dit een banale bouwkeet, bovendien in barslechte staat, aldus architect Karel Verstraeten, thans een tuinkamer in Vlimmeren. De keet werd verkocht voor amper 15 euro op een veiling en was eigenlijk rijp voor de sloop, maar ze werd ontmanteld en met veel geduld opgeknapt. Het houten skelet werd met multiplex bekleed en aan de buitenzijde afgewerkt met eiken planken. De keet werd geïsoleerd en voorzien van een rond raam dat uitzicht biedt over de velden. “Het is een zithoek, waar je eventueel ook kunt in logeren”, aldus architect Verstraeten.

Info : www.karelverstraeten.be

DOOR PIET SWIMBERGHE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content